Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Citi raksti

Latvijā sulu patēriņš gadā veido 11 miljonus litru

Sulu ekspertu padome norāda, ka no visām Baltijas valstīm Latvijā1vismazāk gadā izdzer sulas - aptuveni 11 miljonus litru. Lietuvā izdzer 14 miljonus litru, bet Igaunijā - 13 miljonus litru. Jāmin, ka sulu dzeršanas tradīcijas Latvijā pēdējos gados saglabājušās līdzīgas, nemainoties sulu patēriņam.

Šobrīd Latvijā mēs par maz uzturā uzņemam augļus un dārzeņus, kas ir viena no svarīgākajām produktu grupām uzturā. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem iedzīvotājiem ik dienu ir jāuzņem vismaz 5 porcijas dārzeņu, augļu un ogu, kas kopā veido aptuveni 400 - 500 gramus. Saskaņā ar uztura speciālistu rekomendācijām vienu porciju dienā var veidot glāze sulas.

Andis Brēmanis, Sulu ekspertu padomes pārstāvis un Latvijas Diētas ārstu biedrības vadītājs: “Mums ir jāseko citu valstu piemēram un ikdienu jāidzer viena glāze augļu vai dārzeņu sulas. Sulu dzeršanas tradīcijas Latvijā tikai veidojas līdz ar izpratnes par veselīgu uzturu veidošanos. Tomēr esam sasnieguši jau atzīstamus rezultātus un paradumu maiņu, jo sulu patēriņš pēdējos gados ir stabils.”

Saskaņā ar Eiropas Augļu un sulu asociācijas apkopojumu1kopējais Eiropas Savienības valstu sulas patēriņš 2016.gadā bija 6 miljardi litri. Lielākie sulu patērētāji pēc kopējā apjoma ir Vācija, Francija, Lielbritānija, Spānija un Polija.

Līga Sakne, SIA “CIDO Grupa” eksperte: “Kaut arī Latviju nevaram uzskatīt par sulu lielvalsti, tomēr sulu patēriņš pēdējā gadā ir pieaudzis salīdzinājumā ar iepriekšejo, ņemot vērā vēl nesenās sulu dzeršanas tradīcijas.

Dr.sc.ing. Solvita Kampuse, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente: "Saskaņā ar mūsu veiktajiem pētījumiem par veikalā norpērkamajām paku sulām, to iekļaušana ikdienas uzturā ļauj uzņemt organismam tik nepieciešamās minerālvielas un bioaktīvos savienojumus, kā arī tām piemīt labas spējas neitralizēt kaitīgos brīvos radikāļus. Saskaņā ar pētījumiem katrai no tām piemīt savas unikālālās īpašības, tāpēc uzturā tās ieteicams lietot dažādas."

Lai stiprinātu sulu dzeršanas tradīcijas Latvijā un veicinātu izpratni par veselīgu dzīvesveidu, ir izveidota Sulu ekspertu padome. Padomes galvenais uzdevums ir sekmēt izpratni par veselīgu uzturu un sulām kā tā sastāvdaļu. Viens no pirmajiem Sulu ekspertu padomes soļiem būs izglītojoša projekta par sulu pozitīvajām īpašībām īstenošana, iesaistot sabiedrību plašā, netradicionālā eksperimentā.

Sulu ekspertu padomi veido dietologs un Latvijas Diētas ārstu asociācijas prezidents Andis Brēmanis, Latvijas Lauksaimniecības universitātes docente Solvita Kampuse, uztura zinātniece Laila Meija, Zemkopības ministrijas pārstāve Iveta Veinberga, sertificētas uztura speciālistes Lizete Puga, Alise Kindzule, Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja un sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore, sulu ražotājs Latvijā „Cido Grupa”, kā arī "Tetra Pak" - pasaulē vadošais pārtikas iepakojumu ražotājs.

* European Fruit Juice Association, 2017 Liquid Fruit Market Report, http://www.aijn.org/project/fruit-juice-matters-programme/fruit-juice-matters-2017-report/.