Konservēšana var kļūt par gluži aizraujošu nodarbi. Šodien tā vairs nav dzīves nepieciešamība? Reizēm tomēr ir. Piemēram, ja dārzā raža padevusies tik laba, ka svaigā veidā visu nav iespējams patērēt. Vai arī tad, ja neviens cits, ne lielražotājs, ne sīkražotājs, nespēj pagatavot tik neatkārtojamus un īpašus konservus, kādus gribat jūs. Savukārt tiem, kuriem tikai nesen radusies interese par ēdienu gatavošanu un gribas apgūt kādu jaunu jomu, konservēšana rudenī ir dabiska izvēle.
Nav jāskatās no pagājušā gadsimta konservētājiem, kuri virtuvē «štancēja» marinēto gurķu burkas kā pie konveijera, lai pietiktu visai ziemai, un stāvēja garās rindās pēc metāla vāciņiem, ja tādi kaut kur pēkšņi parādījās pārdošanā. Var izvēlēties skaistas nelielas burciņas un krāsainus vāciņus, atrast interesantas receptes, pielāgot tās savai gaumei. Tajā pašā laikā nevajadzētu ignorēt 20. gadsimta autoru ieteikumus par visu, kas attiecas uz izejvielu kvalitātes prasībām, tīrību, pasterizēšanu un sterilizēšanu, jo viņi savas receptes veidoja atbildīgi, detaļās izskaidrojot visu darba procesu. Meklējot receptes internetā vai jebkuros citos avotos, tās rūpīgi jāizlasa līdz galam, jāpārliecinās, ka viss ir skaidrs un ka jums ir visi vajadzīgie piederumi: burkas un tām atbilstoši vāciņi, palīgierīce burku izcelšanai no ūdens, valcētājs - ja izmantosiet metāla vāciņus un burkas bez vītnes, konservēšanas termometrs - ja būs jāuztur noteikta temperatūra, kā arī piemērota tilpuma katls pasterizēšanai vai sterilizēšanai, kas lielākoties ir nepieciešama, lai droši varētu konservus uzglabāt. Maza tilpuma burciņas var karsēt arī multifunkcionālajos katlos.
Šoreiz izmēģināsim receptes, kur izmantoti ne tikai vietējie dārzeņi, bet arī Latvijas rapšu eļļa. SIA Iecavnieks piedāvā vairākus konservēšanai piemērotus rapšu eļļas veidus, ko izvēlēties pēc katra konservētāja individuālās gaumes:
* Auksti spiesta rapšu eļļa. Izmantojot auksto spiešanas tehnoloģiju, eļļā saglabājas viss vērtīgais, un tai piemīt rapšiem raksturīgā garša un smarža, pret kuru katram lietotājam izveidojusies sava attieksme atkarībā no individuālajām garšas īpatnībām. Daļai cilvēku tā šķiet patīkama, daļa šo garšu vispār nejūt, daļa norāda, ka tā traucē. Eļļa domāta dažādu ēdienu gatavošanai, tai skaitā cepšanai, kā arī konservēšanai.
* Rapšu eļļa Ideal. Eļļa ar patīkamu garšu. Arī tai izmanto auksto spiešanas tehnoloģiju, tikai ražošanas process ir nedaudz garāks un produkta garša - maigāka. Eļļa domāta dažādu ēdienu gatavošanai, tai skaitā cepšanai, kā arī konservēšanai.
* Rafinēta rapšu eļļa. Šī eļļa ir attīrīta, tai nav ne smaržas, ne krāsas; nav tik veselīga kā auksti spiesta eļļa. Rafinētā eļļa domāta fritēšanai, cepšanai, konservu gatavošanai.
Sastāvdaļas:
Pagatavošana. Papriku iztīra, sagriež gareniskās strēmelītēs, ķiplokus un čili sīki sasmalcina, pētersīļu zaļumus sakapā. Katlā sajauc eļļu, etiķi, sāli un cukuru, uzvāra, pievieno sagatavoto papriku un maisot karsē 10 - 15 minūtes. Karsēšanas beigās pievieno ķiplokus, čili un pētersīļus. Pilda izkarsētās 0,5 l burciņās, uzliek vāciņus, sterilizē 10 minūtes, aizvāko, uz pusstundu apgāž burciņas otrādi un sasedz, pēc tam apvērš ar vāciņiem uz augšu un atkal sasedz, lai atdziest pēc iespējas lēnāk.
Sastāvdaļas:
Pagatavošana. Kabačus sagriež ripiņās, nomizotus sīpolus - plānās pusripiņās; attīrītas ķiploku daiviņas saspiež spiedē vai sīki sakapā. Katlā vai dziļā pannā lej eļļu, tajā apcep kabačus un sīpolus, pievieno pārējās sastāvdaļas un, uzmanīgi maisot, sautē piecas minūtes. Pilda izkarsētās 0,5 l burciņās, uzliek vāciņus, sterilizē 20 minūtes, aizvāko, uz pusstundu apgāž burciņas otrādi un sasedz, pēc tam apvērš ar vāciņiem uz augšu un atkal sasedz, lai atdziest pēc iespējas lēnāk.
Sastāvdaļas:
Pagatavošana. Šos salātus gatavo bez pasterizēšanas, tāpēc ļoti rūpīgi jāievēro trauku un produktu tīrība. Vārītas bietes nomizo un sarīvē ar rupjo rīvi; tomātus aplej ar vārošu ūdeni, lai novilktu tiem miziņu, sagriež gabaliņos; papriku iztīra un sagriež strēmelītēs, sīpolus nomizo un sagriež pusripiņās; ķiplokus notīra un sasmalcina. Katlā vai dziļā pannā uzkarsē eļļu, pievieno sīpolus, apcep un sautē trīs minūtes. Pievieno papriku, sautē piecas minūtes; pievieno tomātus un sautē 10 minūtes; pievieno bietes, sāli, cukuru, ķiplokus, krustnagliņas un sautē vēl 15 minūtes; pievieno etiķi, apmaisa un, kad masa atkal sasniedz vārīšanās temperatūru, ātri pilda izkarsētās burciņās un aizvāko ar novārītiem skrūvējamiem metāla vāciņiem vai aizvalcē. Atdzesē pēc iespējas lēni.
Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Iecavnieks