Sadarbība vainagojas unikālā studiju programmā

Daugavpils universitāte (DU) ir papildinājusi savas piedāvātās augstākās izglītības iespējas ar kādu novitāti - Latvijā būs iespējams apgūt akvakultūru.

Akvakultūra (zivsaimniecības nozare, kas nodarbojas ar ūdens augu vai dzīvnieku pavairošanu un audzēšanu) ir strauji augoša nozare Eiropā, tostarp arī Latvijā, tāpēc, atsaucoties uz daudzkārtējiem akvakultūras ražotāju priekšlikumiem, DU šogad sāk uzņemt topošos studentus valsts apmaksātās studijās bakalaura studiju programmā Bioloģija, kurā ir modulis Akvakultūru bioloģija.

ES atbalsta akvakultūru

Latvijas teritorijā esošie akvakultūrai pieejamie virszemes un pazemes ūdens resursi ir vērtējami kā pietiekami, lai nodrošinātu akvakultūras uzņēmējdarbības veikšanu un attīstību, skaidro DU Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju institūta Ekoloģijas departamenta direktors, programmas koordinators profesors Artūrs Škute. Turklāt akvakultūras attīstību aktīvi atbalsta dažādi Eiropas Savienības (ES) un pasaules fondi. Piemēram, laika posmā no 2014. līdz 2020. gadam Eiropas Komisija ir akceptējusi investīciju paketi Latvijas zivsaimniecības un akvakultūras nozarēm gandrīz 184 miljonu eiro apmērā.

Arī akciju sabiedrības Nagļi valdes priekšsēdētājs Gints Lazdiņš akcentē, ka akvakultūras nozarei ir liels izaugsmes potenciāls un Latvija spēj konkurēt gan ar pārējām Baltijas valstīm, gan arī Eiropas kontekstā. Taču viens no būtiskākajiem izaicinājumiem ir jaunu kvalificētu speciālistu trūkums, jo līdz šim augtākās izglītības līmenī akvakultūru apgūt nebija iespējams, arī zivkopji netika sagatavoti. Tāpēc Nagļi uzrunāja DU, piedāvājot savu zivsaimniecību kā platformu jauniešu apmācīšanai un izglītošanai. Tika noslēgts arī sadarbības līgums, lai kopīgi izaudzinātu profesionāļus. «Mums ir vajadzīgi darbinieki, bet jauniešiem stabilitātes sajūta, ka būs pieejamas prakses vietas, kā arī darbs,» stāsta G. Lazdiņš. Šobrīd Nagļu komandu veido nedaudz vairāk kā 30 darbinieku, taču komandu ir plānots paplašināt. «Esam ieinteresēti piedāvāt prakses vietas, tādējādi iepazīstot potenciālos darbiniekus, kā arī studentiem tā ir iespēja iepazīties ar mums, kā arī praksē izzināt izraudzīto profesiju,» piebilst G. Lazdiņš, aicinot jaunos cilvēkus izvēlēties profesiju, kuras pārstāvjiem nevajadzēs kuplināt bezdarbnieku rindas, bet būs garantēts darbs. «Nagļu zivaudzētava jau tagad aizņem 20-25% no izaudzētajām zivīm (karpām) Latvijas tirgū. Plānojam paplašināties un rekonstruēt audzētavu, lai dažādas zivis varētu audzēt visu gadu, taču, lai veiktu pārmaiņas un palielinātu ražošanas apjomus, ir vajadzīgi jauni darbinieki. Lai arī pirms nepilniem diviem gadiem saistībā ar Daugavpils dzirnavnieka maksātnespēju piedzīvojām finansiālas grūtības, ienākot jauniem akcionāriem, pērno gadu noslēdzām ar plusa zīmi. Platības ziņā Nagļi ir lielākā Baltijā saldūdens audzētava pēc ūdens dīķu virsmas. Mums ir lielas iespējas izaugsmei. Turklāt gan Zemkopības ministrija, gan zemkopības ministrs pozitīvi vērtē iespējamo akvakultūras attīstību. Sajūtot, ka valsts ir gatava atbalstīt nozari, tas mums dod papildu spēku strādāt,» stāsta G. Lazdiņš.

Pieteikšanās sākusies

Pieteikšanās studijām DU ir jau sākusies. Studēt būs iespējams gan klātienē, gan neklātienē. Pieejamas 35 budžeta vietas.

Programmas ietvaros topošie speciālisti apgūs zināšanas par dažādiem (tradicionāliem un jauniem) akvakultūru objektiem un to kultivēšanas tehnoloģijām. Mūsdienu selekcijas metodes, kas dos iespēju palielināt akvakultūras produkcijas apjomu un kvalitāti, studējošie apgūs studiju kursā Ģenētika un biotehnoloģijas akvakultūrā. Akvakultūras inženierijas kurss dos iespēju attīstīt prasmes plānot, organizēt un kontrolēt augsti tehnoloģiska, moderna akvakultūras uzņēmuma tehniskā aprīkojuma darbu. Īpaša vērība tiek pievērsta praktisko iemaņu attīstībai ihtioloģijas lauku kursā un ūdens bioloģisko resursu apsaimniekošanas praktikumā. Sadarbībā ar potenciālajiem darba devējiem tiks realizēti praktikumi akvakultūras uzņēmumos.

Apmācīs arī sava uzņēmuma izveidē

Lai uzlabotu absolventu sagatavotību darba tirgum, ir ieviests studiju kurss Uzņēmumu organizēšana un karjeras perspektīvas akvakultūras bioloģijā, kas dos iespēju programmas absolventiem efektīvi atrast darba vietu specialitātē vai izveidot savu akvakultūras uzņēmumu.

Studiju procesa nodrošināšanai un zinātnisko pētījumu veikšanai studējošie varēs izmantot 23 specializētus kabinetus un mācību vai zinātniski pētnieciskas laboratorijas Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju institūtā, Anatomijas un fizioloģijas katedrā, kā arī Ķīmijas un ģeogrāfijas katedrā, teic A. Škute. «Sadarbībā ar a/s Nagļi Daugavpils universitāte gatavo projekta pieteikumu Rīcības programmas zivsaimniecības attīstībai 2014.-2020. gadam pasākumā Inovācija. Jau šogad a/s Nagļi DU studenti un zinātnieki veiks praktiskus pētījumus,» informē A. Škute.

PROGRAMMAS ietvaros topošie speciālisti apgūs zināšanas par dažādiem (tradicionāliem un jauniem) akvakultūru objektiem un to kultivēšanas tehnoloģijām

Svarīgākais