Bioloģiskās attīrīšanas iekārtas ar inovatīvu tehnoloģiju

© Publicitātes foto

Tie laiki, kad lauku mājas saistījās ar sirsniņmāju aiz kūts stūra, palēnām aiziet nebūtībā – tagad katrs vēlas dzīvot mūsdienīgos apstākļos ar atbilstošām ērtībām, tajā skaitā vannasistabu un tualeti pašā mājā. Vēl labāk, ja jautājums atrisināts tā, lai par to, kas notiek ar kanalizācijas sistēmu, praktiski vairs nebūtu jādomā. Vislabāk šo jautājumu risina bioloģiskās attīrīšanas iekārtas, kas, no vienas puses, ir ilglaicīgs risinājums ar minimālām ekspluatācijas izmaksām tā darbības laikā, no otras puses, drošs apkārtējai videi un cilvēkam.

Latvijas tirgū plašā klāstā piedāvā visdažādākās bioloģiskās attīrīšanas iekārtas, kas piemērotas lauku viensētām, atpūtas namiem, vasarnīcām, kā arī izmantojamas privātmāju ciematos un jauno projektu ēku kompleksos, kas ir attālināti no centralizētās ūdens apgādes un kanalizācijas sistēmas.

Lokālās bioloģiskās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas (NAI) faktiski pilda tādu pašu funkciju kā lielās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kas ir tradicionāla prakse pilsētās. Tāpat kā lielajās NAI, arī šeit izmanto baktērijas un mikroorganismus, kas pārtiek no notekūdeņos esošajām organiskajām vielām.

Inovatīva tehnoloģija samazina riskus

SIA Ekostandarts tehnoloģijas valdes priekšsēdētājs Guntars Vingris norāda, ka, lai arī piedāvājums lokālo bioloģisko attīrīšanas iekārtu tirgū ir plašs un visas tās it kā pilda vienādas funkcijas, izmantotās tehnoloģijas ir dažādas. Ekostandarts tehnoloģijas speciālisti, ņemot vērā savu iepriekšējos gados uzkrāto pieredzi šādu iekārtu ražošanā, uzstādīšanā un ekspluatācijas apkalpošanā, ir radījuši jaunu, inovatīvu tehnoloģiju. Tās galvenā vērtība ir spējā novērst infiltrācijas lauka aizsērēšanu, kas ir viena no visbiežāk konstatētajām problēmām. Izstrādāto tehnoloģiju var uzskatīt par know how, un Latvijā šobrīd to izmanto tikai minētā kompānija, kas pašu iekārtu ražošanu deleģējusi firmai Rubiki, ko senāk klienti atpazina ar nosaukumu Jaunie Vecozoli. Jāatgādina, ka ražotnē ir uzstādīta Latvijā modernākā polipropilēna valcēšanas un metināšanas iekārta, kas piemērota arī citu šā materiāla izstrādājumu izgatavošanai.

Rubikos pilnkorpusa iekārtas ir ražotas no polipropilēna – to korpuss ir ūdens necaurlaidīgs, tāpēc tās var uzstādīt vietās ar augstiem gruntsūdeņiem. Ražotā pilnkorpusa iekārta ir konstruēta tā, ka tās korpuss notur gruntsūdeņu un plūstošo smilšu radītās slodzes, tāpēc tai nav vajadzīgi papildu betonēšanas darbi. Iekārtas izgatavo no videi draudzīga un ilgi kalpojoša polipropilēna materiāla, un tām ir izsniegts Sabiedrības veselības aģentūras higiēnas novērtējums. Attīrītais ūdens atbilst visām Latvijas Republikas un ES vides normām. Neskatoties uz izmantoto inovatīvo tehnoloģiju, iekārtas cena klientam nav kļuvusi lielāka, bet gan, saglabājot esošo cenu politiku, ir radīta vēl efektīvāka un ekspluatācijā izdevīgāka attīrīšanas iekārta. Minētās tehnoloģijas iekārtas pārsvarā izmanto privātmājām, nelieliem ofisiem, ražotnēm, kafejnīcām un moteļiem ar maksimālo iekārtas jaudu, kas atbilst līdz 50 cilvēku radīto notekūdeņu attīrīšanai. Iekārtu kapacitāte ir segmentēta, un katrs klients var izvēlēties savam notekūdeņu apjomam piemērotāko risinājumu.

Būs pieprasījums, būs piedāvājums

Rubikos uzstādītā polipropilēna valcēšanas un metināšanas iekārta ir pavērusi iespēju plaša sortimenta produktu ražošanai. Pašlaik visbiežāk iekārtu izmanto jau minēto bioloģisko attīrīšanas iekārtu tvertņu izgatavošanai, kā arī kanalizācijas sūkņu korpusu izgatavošanā. Liels pieprasījums ir arī pēc polipropilēna pontoniem, ko pielieto dažādu laipu un peldošo platformu izgatavošanā.

«Mūsu izgatavotie pontoni, kas iekļauti cinkota metāla rāmī (cinkošanu veic pēc karkasa izgatavošanas, tādējādi izslēgta korozijas iespēja metinājuma šuvju vietās), faktiski ir mūžīgi. Savukārt koka detaļas, tās atbilstoši kopjot, kalpo desmit gadu. Koka detaļas impregnē, izmantojot autoklāvu, tādējādi panākot maksimālu koka aizsardzību pret ārējo laika apstākļu ietekmi.» Kā vienu no pēdējā gada skaistākajiem un vienlaikus svarīgākajiem projektiem šajā nozarē jāpiemin pārceltuves izgatavošana un uzstādīšana Daugavā pie maizes ceptuves un atpūtas vietas Liepkalni.

Domājot par tālāko attīstību, Rubikos ieplānota arī baseinu izgatavošana zivju mazuļu pavairošanai un izstrādāta tehnoloģija pagrabstāvos iebūvējamo baseinu ražošanai privātmājās un viesmīlības namos.

BIOLOĢISKAJĀS attīrīšanas iekārtās izmantota inovatīva Ekostandarts tehnoloģijas speciālistu radīta un Latvijā sertificēta tehnoloģija. Tās galvenais ieguvums ir infiltrācijas lauku aizsērēšanas iespējas samazināšana. Papildu drošību videi rada arī polipropilēna tvertne, kas ir ilglaicīgs risinājums, un tās korpuss ir noturīgs pret gruntsūdeņu spiedienu

PIRTS baļļas ir viens no SIA Rubiki piedāvātajiem produktiem – šobrīd tām ir piemērota akcijas cena. Jāteic gan, ka baļļu skaits par būtiski zemāku cenu ir ierobežots

LIEPKALNOS ir uzstādīta Rubiku un Ekostandarts tehnoloģijas sadarbības rezultātā tapusī pārceltuves platforma un laipas uz polipropilēna pontoniem. Speciālisti lēš, ka, pareizi kopjot, koka detaļas kalpos līdz pat desmit gadiem, bet pontoni un cinkotās metāla konstrukcijas ir praktiski mūžīgi

www.ekostandarts.lv, info@ekostandarts.lv
tālr./fakss 67473706, mob. 29258583
Rīga, Daugavgrīvas iela 93, LV-1007

Svarīgākais