Linsēklas - veselīgu uzturvielu krātuve

Smalcinātas linsēklas ar inulīnu © Publicitātes foto

Lini ir sens kultūraugs, ko cilvēce pazīst jau tūkstošiem gadu. Pavisam pasaulē ir zināmas apmēram 200 dažādas linu šķirnes. No liniem iegūst šķiedru, no kuras tālāk tiek ražots linu audums, un iegūst sēkliņas, kuras ir vērtīgs un veselīgs mūsu uztura papildinājums.

Linsēklas ir bagātas ar eļļu un vairāk kā 90% eļļā ir nepiesātinātās taukskābes- omega-3, omega-6, omega-9, kuras īpaši nepieciešamas veselības stiprināšanai. Vēl linsēklas satur olbaltumvielas, šķiedrvielas, ogļhidrātus, vitamīnus (A, B grupas, E ,F) un minerālvielas, kā arī īpašas vielas- lignānus, kas ir dabiskas, augos sastopamas vielas ar fitoestrogēnu un antioksidantu īpašībām. Lignāni normalizē un stiprina imūnsistēmu, tiem piemīt antibakteriāla, pretvīrusu un pretsēnīšu iedarbība.  Līgnāni īpaši nepieciešami sievietes veselībai. Zinātnieki ir pierādījuši, ka fitoestrogēni normalizē hormonu darbību, atvieglojot premenstruālā sindroma un menopauzes izraisītās problēmas, palīdz rūpēties par kaulu veselību un optimālu holesterīna un cukura līmeni asinīs.

No vitamīniem linsēklās vērtīgākais ir F vitamīns. Cilvēka organisms to neizstrādā, tāpēc tas jāuzņem ar pārtiku un linsēklas šai vajadzībai ir labs risinājums.

Linsēklas satur šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas. Tās nepieciešamas barības trakta normālai darbībai. Šķīstošās šķiedrvielas absorbē ūdeni un kļūst par gļotveida vielu, kuru fermentē baktērijas. Savukārt nešķīstošajām šķiedrvielām  piemīt zarnu satura palielinošs efekts, tās netiek fermentētas, tomēr ietekmē šķīstošo šķiedrvielu metabolismu. Nešķīstošās šķiedrvielas mūsu organismā strādā kā birste, aizslaukot prom visu nevajadzīgo, bet šķīstošās šķiedrvielas pabaro zarnās mītošos mikroorganismus un atjauno zarnu dabisko mikrofloru.

Linsēklas ieteicams iekļaut diētā, ja vēlamies samazināt svaru, jo tās paildzina sāta sajūtu, mazina apetīti, tieksmi pēc saldumiem, palēlina tauku un glikozes absorbciju zarnās.

Linsēklas uzturā var lietot gan veselas, gan smalcinātas. Dietologi un ārsti iesaka dienā apēst līdz 50g linsēklu.

SIA ‘’Iecavnieks&Co’’ pircējiem piedāvā veselas un smalcinātas linsēklas. Smalcinātām linsēklām ir daļēji atdalīta eļļa, līdz ar to tās tik ātri neoksidējas (nepaliek rūgtas), kā arī tās tiek fasētas vakuuma iepakojumā, tā pagarinot produkta derīguma termiņu. Ļoti bieži taukvielas dienas laikā ar pārtiku uzņemam par daudz, līdz ar to attaukotās smalcinātās linsēklas ir labs risinājums- uzņemt vērtīgās vielas, kas atrodas linsēklās, bet jau ar mazāku taukvielu daudzumu.

Iecavnieks ražo arī smalcinātas linsēklas ar inulīnu. Smalcinātām linsēklām tiek pievienots topinambūrs, kura sastāvā ir inulīns: viela, no kā cilvēka organismā veidojas fruktoze un kas ir tik nepieciešama cukura diabēta slimniekiem. Regulāri lietojot uzturā topinambūru, pazeminās cukura līmenis asinīs un uzlabojas redze, normalizējas holesterīna līmenis asinīs. Inulīns organismā absorbē kalciju, samazinot osteoporozes draudus.

Ārsti topinambūra koncentrātu saturošus produktus iesaka vairāku slimību profilaksei: vēdera aizcietējumu, aknu slimību, liekā svara un aptaukošanās, osteoporozes profilaksei; tas ir efektīvs līdzeklis pret aterosklerozi, podagru, nierakmeņiem, kā arī piena sekrēcijas veicināšanai barojošām mātēm, pret nogurumu pie palielinātas fiziskās un garīgās slodzes.

Ideja par topinambūra izmantošanu pārtikas rūpniecībā radās zinātniekiem, jo, vēloties Latvijā attīstīt funkcionālos produktus (produktu bagātina ar kādu vielu, tāpēc jau ēšanas laikā samazinās risks saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, gremošanas trakta vai kaulu slimībām), bija nepieciešams meklēt ērtu un iespējami lētu prebiotiķu avotu. Topinambūra koncentrāts tiek ražots no topinambūra bumbuļiem, apstrādājot tos vakuuma mikroviļņu kaltē. Apzināti netiek iegūts tīrs inulīns, bet saglabātas arī olbaltumvielas, ogļhidrāti, lipīdi un minerālvielas.

Lietošana.

  • Smalcinātas linsēklas, vai smalcinātas linsēklas ar inulīnu:
  • pievieno pa 1-2 ēdamkarotēm kefīram, jogurtam, paniņām, sulai, putrām;
  • pārkaisa  salātus, picu, maizītes;
  • gatavojot konditorejas izstrādājumus, var pievienot mīklai, aizvietojot daļu miltus,
  • var izmantot rīvmaizes vietā.

Veselas linsēklas lieto salātos, pankūku mīklā, cepot maizi utt.

Materiāla sagatavošanā izmantoti raksti no žurnāliem Māja, Veselība; www.irlaiks.lv, www.vesels.lv

Svarīgākais