2014.gads Latvijā, pasaulē, biznesā, mīlestībā

Latvijas astrologi prognozē jaunā gada tendences svarīgākajās dzīves tēmās. Kas mūs gaida?

Eiro pie­ņem­sim. Saei­mas vē­lē­ša­nās daudz pe­ri­pe­ti­ju

Ser­ti­fi­cēts as­tro­logs Il­go­nis Ir­be: «Lat­vi­jas iekš­po­li­tis­ko si­tu­āci­ju 2014. ga­dā no­teiks trīs no­zī­mī­gi no­ti­ku­mi – eiro va­lū­tas ie­vie­ša­na, Eiro­pas Par­la­men­ta un Saei­mas vē­lē­ša­nas. Eiro ie­vie­ša­nas ho­ro­skops lie­ci­na, ka Lat­vi­jas Ban­ka un at­bil­dī­gās in­sti­tū­ci­jas šim no­ti­ku­mam ir no­piet­ni ga­ta­vo­ju­šās, tā­pēc valsts mē­ro­gā nau­das ope­rā­ci­jas no­ri­tēs sek­mī­gi. Ga­da pirm­ie di­vi mē­ne­ši valsts fi­nan­šu zi­ņā vēl uz­rā­da ne­lie­lu sa­sprin­gu­mu, bet tas būs pār­ejošs. Tau­ta jaun­o mak­sā­ša­nas lī­dzek­li sā­ku­mā uz­tvers pie­sar­dzī­gi, bet pēc tam po­zi­tī­vi. Ko­pu­mā valsts ho­ro­skops rā­da, ka eiro ie­vie­ša­na ra­dīs la­bā­ku fi­nan­šu ap­ri­ti. Ap­rī­lī taut­saim­nie­cī­bā ie­nāks pa­pil­du nau­da. Es slie­cos do­māt, ka tā ie­plū­dīs lauk­saim­nie­cī­bā. Šīs no­za­res pār­stāv­ji re­ālu fi­nan­šu at­bal­stu iz­ju­tīs jū­ni­jā. Mai­jā būs jū­ta­mas iz­rā­viens būv­nie­cī­bā, ie­kus­tē­sies ne­kus­ta­mo īpa­šu­mu tir­gus. Eiro­pas Par­la­men­ta vē­lē­ša­nas mūs ie­tek­mēs vi­sai maz. Vē­lē­tā­ju ak­ti­vi­tā­te būs zem­a. Tur­pre­tim Saei­mas vē­lē­ša­nu gai­sot­ne būs no­kai­tē­ta. Gais­mā tiks cel­ti kon­ku­ren­tus no­mel­no­jo­ši, kom­pro­mi­tē­jo­ši ma­te­ri­āli, kas jau šo­brīd da­žiem po­li­ti­ķiem gla­bā­jas at­vilk­tnēs. Tā­pat kā ie­priek­šē­jās vē­lē­ša­nās po­li­ti­ķi so­līs vi­sā­dus la­bu­mus, bet jā­ņem vē­rā, ka vē­lē­tājs ir kļu­vis gud­rāks, po­li­tis­ki no­brie­du­šāks. No sa­bied­rī­bas mēs va­ram sa­gai­dīt pro­tes­ta bal­so­ju­mu, dau­dzi lē­mu­mu pie­ņems pē­dē­jā brī­dī. As­tro­lo­ģis­kās kom­bi­nā­ci­jas rā­da, ka pēc vē­lē­ša­nām būs grū­ti iz­vei­dot val­dī­bu, jo po­li­tis­kie spē­ki ne­spēs vie­no­ties. Ie­spē­jams, ka nāk­sies strā­dāt ma­zā­kum­val­dī­bā. No valsts ho­ro­sko­pa vie­dok­ļa no­vem­brī pa­rā­dās zī­mī­gas pla­nē­tu kom­bi­nā­ci­jas, kā­das bi­ja 1985. un 1986. ga­dā. At­ce­rē­si­mies, ka 1985. ga­dā sā­ka vei­do­ties do­mu­bied­ru gru­pas, kas uz­drīk­stē­jās ru­nāt par Lat­vi­jas ne­at­ka­rī­bu, bet pēc ga­da dzi­ma «Hel­sin­ki-86». La­bus re­zul­tā­tus vē­lē­ša­nās gūs par­ti­ja, kas ne­so­līs pa­sau­lī­gus, ma­te­ri­ālus la­bu­mus, bet nāks ar priekš­li­ku­mu mai­nīt no­ve­co­ju­šus, brem­zē­jo­šos nor­ma­tī­vus ak­tus, sa­kār­tot li­kum­do­ša­nu tā, lai Lat­vi­ja kļū­tu par pa­tie­si de­mo­krā­tis­ku sa­bied­rī­bu, ku­rā cil­vē­ki ne­jus­tos at­stum­ti un gri­bē­tu dzī­vot nā­kot­nē. Tas po­li­tis­kais spēks, kas sa­pra­tīs, ka ne­va­jag so­līt lie­lā­kas pen­si­jas un al­gas, bet sākt ar iz­mai­ņām li­kum­do­ša­nā, būs vin­nē­tājs. Na­ci­onā­lais jau­tā­jums ša­jās vē­lē­ša­nās sa­bied­rī­bu ne­spēs ie­kus­ti­nāt, po­li­tis­ka­jam kur­sam jā­būt zie­meļ­val­stu de­mo­krā­ti­jas vir­zie­nā.

Pa­sau­lē lie­lu sa­tri­ci­nā­ju­mu ne­būs, arī kon­flik­tus zvaig­znes ne­rā­da. Val­stis strā­dās pie de­mo­krā­tis­ku prin­ci­pu ie­vie­ša­nas, at­sa­ko­ties no at­tīs­tī­bu brem­zē­jo­šiem nor­ma­tī­viem.»

Veik­sies māk­slā un zi­nāt­nē. Uz­ma­nie­ties no fi­nan­šu ma­hi­nā­ci­jām!

Ser­ti­fi­cēts as­tro­logs Va­lē­rijs Ba­ba­jevs: «2014. gads sā­kas sest­die­nā, Sa­tur­na die­nā. Tas no­zī­mē, ka mums priekš­ā daudz dar­ba un li­ku­mu iz­pil­dī­ša­na. Diem­žēl arī grū­tī­bas un ne­lie­la stag­nā­ci­ja. No­spraus­tie mēr­ķi tiks sa­snieg­ti ar grū­tī­bām, pa­tei­co­ties sma­gam dar­bam un pie­pū­lei. Būs daudz dar­ba fi­nan­šu jo­mā. Es ne­ie­teik­tu ķer­ties pie ne­re­āliem, sap­ņos bal­stī­tiem pro­jek­tiem. Ir ie­spē­ja­mas fi­nan­šu ma­hi­nā­ci­jas. Laiks ie­gul­dīt skaid­ros, re­ālos nā­kot­nes pro­jek­tos.

Jaun­ajā ga­dā Lat­vi­jā sa­ro­sī­sies po­li­tis­kās par­ti­jas. Val­dī­ba iz­vēr­sīs vēt­rai­nu dar­bī­bu. Sa­vu­kārt starp­tau­tis­ki, ie­spē­jams, sa­dur­sies val­stu in­te­re­ses. Pa­stāv kon­flik­tu drau­di aus­tru­mu re­ģi­onos. Pa­sau­lē ak­tī­vāk strā­dās lab­da­rī­bas or­ga­ni­zā­ci­jas.

Pla­nē­tu kon­fi­gu­rā­ci­jas rā­da, ka cil­vē­kiem no kaut kā būs jā­at­sa­kās, tau­ta mū­su zem­ē iz­ju­tīs dvē­se­lis­kas skum­jas, bet ta­jā pa­šā lai­kā do­mi­nēs pa­sau­līgs spēks, sie­viš­ķie prin­ci­pi, māk­sli­nie­cis­kā jaun­ra­de, skais­tums. Līdz ar to nā­ka­mais gads mums so­la iz­rā­vie­nu māk­slā un zi­nāt­nē, būs daudz spil­gtu fes­ti­vā­lu un kon­cer­tu. Ak­ti­vi­tā­te gai­dā­ma arī iz­klai­des un iz­glī­tī­bas sfē­rā. Ko­pu­mā ga­du rak­stu­ros cen­tie­ni pēc skaid­rī­bas, dvē­se­lis­ku­ma un kul­tū­ras. Tur­pi­niet ie­sāk­to kur­su jo­mā, ku­rā jūs dar­bo­ja­ties.»

Lī­de­ros in­for­mā­ci­ju teh­no­lo­ģi­jas un zā­ļu tē­jas

Ser­ti­fi­cēts as­tro­logs An­dris Račs: «Ko­pu­mā 2014. ga­dā būs jau­ša­ma Nep­tū­na spē­cī­gā ie­tek­me un pro­por­ci­onā­li sa­ma­zi­nā­sies Mer­ku­ra ie­tek­me. Eko­no­mi­kā aiz­vien vai­rāk būs sa­plū­du­šu uz­ņē­mu­mu, aiz­vien grū­tāk būs sa­prast, kur kas tiek ra­žots. Eiro­pas Sa­vie­nī­bas un ASV brī­vās tirdz­nie­cī­bas lī­gums var ra­dīt ne­skaid­ras iz­cel­smes pro­duk­ci­jas la­vīn­vei­da pie­au­gu­mu. Tas gan ne­no­zī­mē, ka tā vis­a būs slik­ta. In­for­mā­ci­jas teh­no­lo­ģi­ju jo­mā at­tīs­tī­sies «mā­ko­ņu» pro­jek­ti, sa­plū­dīs da­žā­das ar in­for­mā­ci­ju sais­tī­tās sfē­ras, ko mēs ik­viens iz­ju­tī­sim ik­die­nā. Nep­tū­na vis­tie­šā­ka­jā ie­tek­mē at­tīs­tī­sies eko­no­mi­ka bez ro­be­žām. Ap­ri­tē no­nāks ķī­mis­kie lī­dzek­ļi, ku­ru iden­ti­fi­kā­ci­jai trūks fi­nan­šu un ie­kār­tu.

Tele­vi­zo­ru ra­žo­ša­nā gai­dāms 3D uz­va­ras gā­jiens. No­tiks ak­tī­vas dar­bī­bas nar­ko­ti­ku tir­gū. Mums ne­zi­not, tik­sim kon­tro­lē­ti so­ci­āla­jos tīk­los. Pa­rā­dī­sies jaun­i vir­tu­ālās nau­das vei­di.

Nep­tū­na ie­tek­mē Lat­vi­jas uz­ņē­mē­jiem ne­būs vieg­li, jo pā­rāk daudz ko no­teiks mil­jar­du īpaš­nie­ki trans­na­ci­onā­la­jās kor­po­rā­ci­jās. Ta­ču da­žas biz­ne­sa ni­šas dar­bo­sies sek­mī­gi – me­di­ka­men­tu un zā­ļu tē­ju ra­žo­ša­na, me­di­cī­nas pre­ču eks­ports, SPA pa­kal­po­ju­mi. Mans ie­tei­kums: mek­lē­jiet ie­spē­jas pār­dot sa­jū­tas! Arī ziv­ju audzē­ša­na so­lās būt sek­mī­ga.

Spē­cī­gās Ju­pi­te­ra po­zī­ci­jas 2014. ga­dā stip­ri­nās op­ti­mis­mu eiro­zo­nā. Arī Lat­vi­jas uz­ņē­mē­jiem to va­ja­dzē­tu iz­man­tot, jo ilg­ter­mi­ņā si­tu­āci­ja to­mēr ne­būs sta­bi­la. Par sta­bi­li­tā­ti ir jā­aiz­mirst uz vis­iem lai­kiem – ne eiro, ne do­lārs nav dro­šas va­lū­tas.

At­tīs­tī­sies tū­risms, in­ves­tē­jiet ta­jā. Si­tu­āci­ja ar «air­Bal­tic» pa­gai­dām būs diez­gan la­ba, sa­mez­glo­ju­mu ri­si­nā­ju­mi gai­dā­mi maz­liet vē­lāk. Ju­pi­ters no­teik­ti at­bal­stīs eks­por­tē­tā­jus. Ru­de­nī var pie­augt pie­pra­sī­jums pēc luk­su­sa seg­men­ta vis­as jo­mās. Ju­pi­te­ra – Sa­tur­na tri­go­na as­pekts no­dro­ši­nās re­la­tī­vu sta­bi­li­tā­ti. Kad augus­tā tā dar­bī­ba beig­sies, var pa­rā­dī­ties pār­dro­ši pro­jek­ti un per­so­nī­bas – būs vē­lē­ša­nu laiks, un at­kal kāds aici­nās «ne­brem­zēt».

Marss pie­der pie tā sau­kta­jam slik­ta­jām pla­nē­tām, ku­ra ret­ro­grā­dā kus­tī­ba un at­ra­ša­nās sev ne­lab­vē­lī­ga­jā Sva­ru zī­mē ļauj ce­rēt uz re­la­tī­vi mie­rī­gu fo­nu pa­sau­lē, iz­ņe­mot pe­ri­odu no ap­rī­ļa līdz jū­ni­jam. Mēs zi­nām, ka iz­ej­vie­lu ce­nas tiek ne­mi­tī­gi uz­tu­rē­tas div­reiz lie­lā­kas, es­ka­lē­jot kon­flik­tus. Diem­žēl pa­va­sa­ra bei­gas var būt ne­mie­rī­gas.

Augus­tā Marss ie­ies Skor­pi­ona zī­mē līdz­ās vēl vie­nam pro­blē­mu vei­ci­nā­tā­jam Sa­tur­nam, kur abi no­stā­sies kon­flik­tā ar Sau­li un Ju­pi­te­ru. Tas no­zī­mē mil­žu cī­ņas. Ie­spē­jams, ka tiks pār­ņem­ti lie­li uz­ņē­mu­mi. Ga­da no­ga­lē lie­lā­ka ie­tek­me būs ma­zāk pie­sar­dzī­ga­jiem, paš­pār­lie­ci­nā­tiem uz­ņē­mē­jiem un vi­ņu lo­bi­jiem.»

Rū­pes par ģi­me­ni. Un skais­to mei­te­ņu gads

Ser­ti­fi­cē­ta as­tro­lo­ģe Lin­da Kur­mis: «Jaun­ais, 2014. gads so­lās būt ga­na no­pietns pār­bau­dī­ju­mu laiks lau­lā­to at­tie­cī­bās. Ģi­me­nis­kās vēr­tī­bas tiks pār­ska­tī­tas un vēr­tē­tas no da­žā­dām pus­ēm un šķaut­nēm. Būs vē­ro­ja­ma vēl­me vis­iem spē­kiem no­sar­gāt iz­vei­do­tās lig­zdi­ņas, bet me­to­des var būt lo­ti da­žā­das. Tie­ši šis ne­iz­vē­lī­gums var kļūt par ie­mes­lu dzi­ļām ne­sa­ska­ņām. Kā­dam gri­bē­sies rak­ties tur, kur ne­maz ne­va­jag, no­tu­rēt ne­no­tu­ra­mo. Tiem, ku­ri spēs at­brī­vo­ties no sa­vas lep­nī­bas, klā­sies kriet­ni vieg­lāk ne­kā tiem, ku­ri spī­tī­gi (lai tur vai kas!) pa­liks pie sa­va. Zvaig­znes so­la iz­teik­tu do­mu da­lī­ša­nos jau­tā­ju­mos par ma­te­ri­āla­jām un ne­ma­te­ri­āla­jām vēr­tī­bām. Abi šie jē­dzie­ni tiks jauk­ti vie­nā kat­lā, vi­ci­not lie­lu Ego ka­ro­gu un sau­cot: «Es ģi­me­nes lab­klā­jī­bas un at­tīs­tī­bas la­bā es­mu da­rī­jis tik daudz!» Ta­ču kat­ram savs... Vie­nam va­ja­dzīgs jumts virs gal­vas, ci­tam de­be­sis un brīvs put­na li­do­jums.

Nā­ka­mais būs mā­ju pro­jek­tē­ša­nas un būv­nie­cī­bas gads. Būs la­bāk, ja viss no­tiks bez stei­gas – tad re­zul­tāts ar lai­ku tie­šām būs iz­cils. Gal­ve­nais ir ne­ie­cik­lē­ties uz ātr­u re­zul­tā­tu, kas cil­vē­ka prak­tis­ka­jam prā­tam būs ļo­ti grūts uz­de­vums. Nā­ka­ma­jā ga­dā ie­lik­tie mā­ju pa­ma­ti stā­vēs stin­gri vis­maz nā­ka­mos 30 ga­dus. Tie­ši tā­pat no­tiks ar at­tie­cī­bām – no jaun­a iz­vei­do­tās un sa­vie­nī­bā no­slēg­tās būs stip­ras un ilg­spē­lē­jo­šas.

2014. būs skais­to mei­ti­ņu gads, tiks ie­ņem­ti un dzims skais­ti bēr­ni. Par to stip­rais dzi­mums, pro­tams, vai plī­sīs no lep­nu­ma.»

2014. – mī­lē­tā­ju gads!

Ser­ti­fi­cē­ta as­tro­lo­ģe Ini­ta Di­lā­ne: «Ga­da sā­ku­mā uz­sāk­tās at­tie­cī­bas var iz­vei­do­ties sta­bi­las, ilg­sto­šas un no­piet­nas. Ta­ču tām būs jā­iz­iet pār­bau­dī­ju­mu ceļš. Ra­dī­sies vē­lē­ša­nās tās sa­kār­tot ofi­ci­āli arī tiem, kas ko­pā jau ir no­dzī­vo­ju­ši kriet­ni il­gu lai­ku.

Pir­ma­jos ga­da mē­ne­šos at­tie­cī­bās var val­dīt sa­sprin­gtas emo­ci­jas un ne­ap­mie­ri­nā­tī­ba ar eso­šo si­tu­āci­ju. Sie­vie­tes var sū­dzē­ties par uz­ma­nī­bas trū­ku­mu no mī­ļo­to pus­es. Sa­asi­nā­sies jū­tas un kais­lī­bas, to spē­cī­gāk iz­ju­tīs Auni un Me­žā­ži. Pa­stip­ri­nā­sies vēl­me vie­nam ot­ru kon­tro­lēt un pār­bau­dīt. Kāds var sa­tikt se­nu mī­les­tī­bu vai arī at­jau­not ie­priek­šē­jās at­tie­cī­bas.

Vī­rie­šu uz­ma­nī­bu pie­sais­tīs no­piet­nas, emo­ci­onā­li no­brie­du­šas un pat­stā­vī­gas sie­vie­tes, ku­ras dzī­vē ir ie­gu­vu­šas zi­nā­mu sta­tu­su un sta­bi­li­tā­ti. Sa­vu­kārt sie­vie­tes pir­ma­jā pus­ga­dā acis me­tīs uz ga­lan­tiem, pie­vil­cī­giem un šar­man­tiem stip­rā dzi­mu­ma pār­stāv­jiem.

Tu­vo­jo­ties pa­va­sa­ra mē­ne­šiem, mī­ļo­tie kļūs at­vēr­tā­ki, drau­dzī­gā­ki, ga­ta­vi jaun­iem iz­ai­ci­nā­ju­miem un var būt pat ten­dē­ti uz ne­daudz brī­vā­kām un gai­sī­gā­kām at­tie­cī­bām. Priekš­ro­ka tiks do­ta at­tie­cī­bām, ku­rās par­tne­ri res­pek­tē viens ot­ra brī­vī­bu. Ša­jā pa­va­sa­rī kais­lī­bu ne­trūks. Viegls flirts mī­sies ar ener­ģis­ku pre­tē­jā dzi­mu­ma uz­ma­nī­bas pie­sais­tī­ša­nu. Uz­plau­ku­mu pie­dzī­vos sa­vie­nī­bas, ku­ras bal­stī­tas uz pa­tie­su cie­ņu, ie­jū­tī­bu un sa­prat­ni. Va­sa­rā pār­bau­dī­ju­mu slo­gu var ne­iz­tu­rēt pār­i, ku­rus vie­no fi­nan­si­āla rak­stu­ra sais­tī­bas un sav­star­pē­ja ne­uz­ti­cē­ša­nās. To var iz­just Lau­vas un Vēr­ši. Ru­dens krāš­ņu­mā jū­tas paust būs vieg­lāk un arī iz­teik­tie bil­di­nā­ju­mi tiks pie­ņem­ti. Sa­vu veik­smi mī­les­tī­bā sa­gai­dīs Sva­ri, Lau­vas un Strēl­nie­ki. Sa­vu­kārt tu­vo­jo­ties zie­mai, dau­dzi, īpa­ši Skor­pi­oni, var sa­skar­ties ar pār­bau­dī­ju­miem sa­vās jū­tās. Var nāk­ties pie­ņemt sva­rī­gus lē­mu­mus – mai­nī­ties, pa­likt ko­pā vai do­ties kat­ram sa­vā vir­zie­nā.

Ka­mēr pir­mo pus­ga­du Ju­pi­ters at­ra­dī­sies Vē­ža zī­mē, dau­dzi, ku­ri līdz šim vēl nav pa­spē­ju­ši no­di­bi­nāt ģi­me­nes, ie­plā­not bēr­ni­ņus, cen­tī­sies to iz­da­rīt. Tie pār­i, kas sa­vu­laik bi­ja de­vu­šies uz ār­ze­mēm, sa­ju­tīs saik­ni ar dzim­to zem­i un pa­va­sa­rī ap­svērs do­mu at­griez­ties, lai ģi­me­ni vei­do­tu šeit. Ot­ra­jā pus­ga­dā Ju­pi­ters ie­so­ļos ka­ra­lis­ka­jā Lau­vas zī­mē un dā­vās veik­smi mī­les­tī­bā. To vis­vai­rāk var iz­just Lau­vas zī­mē dzi­mu­šie – spēs de­dzī­gi mī­lēt un da­rīt lai­mī­gus arī sa­vus mī­ļo­tos. Sa­vu ot­ro pus­īti var sa­tikt arī vien­tuļ­nie­ki, kas jau bi­ja at­me­tu­ši vis­as ce­rī­bas. Dā­mām uz­ma­nī­bas no pie­lū­dzē­ju pus­es ne­trūks. Vi­ņi cen­tī­sies pa­rā­dīt se­vi vi­sā krāš­ņu­mā – būs gan ie­spai­dī­gas dā­va­nas, gan ro­man­tis­ki ce­ļo­ju­mi, gan pa­sa­kai­nas ie­mī­lē­ša­nās. At­tie­cī­bās katrs gri­bēs iz­paus­ties un pa­rā­dīt, uz ko ir spē­jīgs. Mī­las dē­kas būs diez­gan grū­ti no­slēpt, jo pat slēp­tā­kās at­tie­cī­bas var tikt iz­gais­mo­tas pro­žek­to­ru gais­mā glu­ži kā uz ska­tu­ves. Dau­dzas uz­sāk­tās at­tie­cī­bas vai­na­go­sies ar lau­lī­bām. Bil­di­nā­ju­mi var tikt iz­teik­ti pub­lis­ki, sa­bied­ris­kās vie­tās, ne­pa­ras­tos vei­dos un iz­paus­mēs. Arī kā­zas tiks svi­nē­tas ar lie­lu grez­nī­bu, ba­gā­tī­bu, pom­po­zi­tā­ti – būs jū­tams ne­liels pār­spī­lē­jums. Pie­augs arī pie­pra­sī­jums pēc grez­nām kā­zu svi­nī­bu zā­lēm pi­līs un mui­žās. Arī bēr­ni ša­jā lai­kā dzims ra­do­ši un ta­lan­tī­gi.»

Mī­les­tī­bas ho­ro­skops 2014. ga­dam

Auni – ļau­sies vi­li­nā­ju­miem un pār­mē­rī­bām.

Vēr­ši – la­bi pa­do­mās, pirms spert no­zī­mī­gu so­li.

Dvī­ņi – ik­viens jau­ni­nā­jums nāks par la­bu.

Vē­ži - rū­pē­sies par jū­tu sta­bi­li­tā­ti un mie­ru.

Lau­vas – vē­lē­sies ģi­me­ni un mā­ju iz­jū­tu.

Jau­na­vas – at­tie­cī­bu kop­ša­nā ie­liks daudz rūp­ju un pa­cie­tī­bas.

Sva­ri – var skart mī­les­tī­ba no pirm­ā acu ska­tie­na.

Skor­pi­oni – jū­tās un lē­mu­mos pa­ļau­sies uz in­tu­īci­ju.

Strēl­nie­ki – mī­les­tī­bas ener­ģi­ju vir­zīs uz kon­krē­tu mēr­ķi.

Me­žā­ži – at­tie­cī­bas vei­dos, bal­sto­ties uz drau­dzī­bu.

Ūdens­vī­ri – sa­vās jū­tās cen­tī­sies būt at­klā­ti.

Zi­vis – sap­nis par mī­les­tī­bu var pār­tapt re­ali­tā­tē.

Svarīgākais