Vistu olām savi noslēpumi: tie rodami smalkās tehnoloģijās un pareizā vistu diētā

© Dmitrijs Suļžics/MN

Olas ceļš no vistas līdz veikala plauktam – tas ir pamatīgs un tehnoloģi visai sarežģīts process. Nebūt nav tā, ka olas kūtī tiek savāktas, saliktas kastītēs un aizvestas uz veikalu. Tam visam pa vidu norit daudz dažādas smalkas darbības. Par to, kā tas notiek, “Neatkarīgās” reportāža no Baltijā lielākā olu ražošanas uzņēmuma “Balticovo”.

Vistu olām savi noslēpumi: tie rodami smalkās tehnoloģijās un pareizā vistu diētā

Andris Beitāns

Olas ceļš no vistas līdz veikala plauktam - tas ir pamatīgs un tehnoloģi visai sarežģīts process. Nebūt nav tā, ka olas kūtī tiek savāktas, saliktas kastītēs un aizvestas uz veikalu. Tam visam pa vidu norit daudz dažādas smalkas darbības. Par to, kā tas notiek, “Neatkarīgās” reportāža no Baltijā lielākā olu ražošanas uzņēmuma “Balticovo”.

Procesa robotizācija

Sākotnēji nepieciešama labi un sabalansēti pabarota vista. “Balticovo” komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps atklāj, ka tādējādi tiek noturēts uzņēmuma vidējais mēneša ražošanas apjoms - aptuveni 75 miljoni olu. Pat nelielas nobīdes vai kļūmes ēdināšanas dozās un barības sastāvā ražošanas apjomu var būtiski ietekmēt.

Pēc tam kad ola ir izdēta, tā lēni, vienmērīgi pa slīpu virsmu aizripo līdz konveijera lentei. Tā aizsākas olas ceļš līdz jūsu virtuvei.

Posms no vistas līdz iepakotai olai ir tehnoloģiski komplicētākais visā procesā. T. Auškāps rāda un stāsta, ka šajā procesā robotizēts ir gandrīz viss. Visas olas tiek dezinficētas ar ultravioleto gaismu, nosvērtas, saliktas pareizi un sašķirotas pēc izmēriem, krāsām un pielietojuma. Olai slīdot pa konveijera lentēm, ar augstas izšķirtspējas kameru tiek noteikta čaumalas tīrības un cietības pakāpe. Dators izlemj, kura ola derēs svaigā veidā iepakošanai un nosūtīšanai tirdzniecības tīkliem, kura jāsūta vārīšanas ceham vārīšanai vai citu produktu tūlītējai ražošanai.

Šķirošanas ceha tālākajā galā redzama darbojamies Latvijas ģimenes uzņēmuma “Peruza” projektētā paletizācijas līnija. Šī iekārta sašķiro olas pa sortimentiem, izmēriem, kategorijām un saliek tās bretēs. Pēc tam bretes tiek ievietotas kastēs. Vēl pēc tam dažādu izmēru kastes tiek sakrautas uz paletes. Šajā procesā automātiski tiek veikti aprēķini maksimāli efektīvākam dažādo izmēru iepakojumu kompaktākajam savietojumam. Visbeidzot sakrautā palete turpat tiek ietīta plēvē drošai transportēšanai uz tirdzniecības tīkliem. Darbiniekam atliek vien gatavo paleti novietot tur, kur nepieciešams. Vienīgais manuāli veicamais darbs šajā posmā ir pareizo tukšo iepakojumu savlaicīga ievietošana aparātā.

Atbilstoši Eiropas Savienības standartiem olas derīguma termiņš ir 28 dienas. Lielākā daļa veikalu tīklu izvirza prasību, ka olām jābūt piegādātām ar vismaz 4/5 no derīguma termiņa. Tādējādi “Balticovo” rīcībā ir piecas dienas, lai olu nogādātu no vistas līdz klientam. Tas ir pamatīgs izaicinājums. Darbam jānorit ātri, precīzi, kvalitatīvi. Olas tiek piegādātas klientiem ne vien Latvijā, bet arī visā Baltijā un vēl vairāk nekā 20 valstīm ārpus mūsu reģiona, tostarp Skandināvijas valstīm, Vācijai, Polijai, Čehijai, Slovākijai, Ungārijai, Rumānijai, Bulgārijai, Beļģijai, kā arī Āfrikas un Tuvo Austrumu reģionam. Šī iemesla dēļ noliktavu gatavajai produkcijai nav - noliktavas vietā darbojas operatīvā precīzā gatavās produkcijas loģistikas sistēma.

Nesteidzīgāks olas ceļš līdz klientam ir vārīšanai paredzētām olām. Šajā gadījumā olai pēc izdēšanas nepieciešams tā sauktais ekspozīcijas laiks - apmēram 8-10 stundas. Tas nepieciešams, lai olu varētu nolobīt bez zudumiem. Svaigai tikko izdētai olai čaumala pēc tās novārīšanas īpaši nelobās vai lobās kopā ar olas baltumu. Pērkot olas veikalā, tā nav aktuāla problēma, jo vismaz diennakts vai ilgāks laiks jau noteikti būs pagājis, kopš tās izdētas. Tie, kuriem pašiem ir savas vistas, zina, ka, uzvārot nupat izdētu olu, visticamāk, to nolobīt būs sarežģīti un liela daļa baltuma paliks pie čaumalas.

“Balticovo” ir precīzi izrēķināts un robotizēts olu vārīšanas process - no vārīšanas līdz lobīšanai, mazgāšanai un novārīto olu iepakošanai. Ražošanas jauda ir ap 400 t mēnesī. Tā ir Eiropā jaudīgākā olu vārīšanas līnija. Kvalitātes kontroles nolūkos tiek glabāti paraugi no katras partijas līdz termiņa beigām. T. Auškāps stāsta, ka šādi iespējams izsekot kvalitāti no izejvielas līdz veikala plauktam un no plaukta līdz izejvielai.

Svarīgi pārliecināties par olas kvalitāti

Ja veikalā pamanāt pircēju, kurš ver vaļā olu iepakojuma kastītes un pārbauda, vai visas olas ir veselas, tad pilnīgi droši, ka tas nav vienkārši skops un piekasīgs cilvēks, bet apzinīgs olu gardēdis ar labām bioloģijas zināšanām. Pircēja bažas ir pamatotas: ieplīsusi čaumala pakļauj olu lielākam bakteriālās infekcijas riskam. Līdz ar čaumalas defektu arī olas aizsargplēve ir bojāta. Tas var novest pie potenciāli bīstamas pārtikas infekcijas izraisītāju klātbūtnes, baktērijām vai sēnītes. Caur čaumalas defektu mikroorganismi var vieglāk iekļūt olā un tajā sākt attīstīties. Lai novērstu saindēšanās riskus, “Balticovo” jau sākotnēji parūpējušies, lai olas ar defektiem savlaicīgi tiktu atklātas un nenonāktu iepakojumā. Protams, arī vēlākā loģistikas ķēdē kāds neuzmanīgs krāvējs vai šoferis var pamanīties olu traumēt. Svarīgi, ka ola, kurai ir jelkāds defekts, uzņēmumā līdz iepakojumam nenonāk.

Dmitrijs Suļžics/MN

“Balticovo” cehā katra ola tiek pārbaudīta ar 16 sensoriem, kas precīzi spēj identificēt jebkādus fiziskus bojājumus olas čaumalā, pirms sistēma izlemj par olas turpmāko ceļu. Tikai pilnīgi veselas olas dodas uz veikalu svaigā veidā, bet bojātās izmanto citu produktu ražošanai. Turklāt vēl pirms šīs pārbaudes katra ola tiek dezinficēta ar ultravioleto gaismu, kas iznīcina mikroorganismu DNS un novērš to reprodukciju.

Olas izcelsmei liela nozīme

Pircējiem ir iespēja pašiem pārliecināties par olas izcelsmi. Visa informācija ir nolasāma uz olas čaumalas uzdrukātajā kodā. Dzīvnieku aizstāvjiem svarīgākais būs pirmais cipars, kas var variēt no 0 līdz 3 un norāda, kādos apstākļos dzīvo šo olu izdējusī vista. Attiecīgi 0 - bioloģiskā saimniecībā iegūtas olas; 1 - brīvi turētas vistas; 2 - kūtī dētas olas; 3 - sprostos turētas vistas.

Dmitrijs Suļžics/MN

Tālāk nolasāma izcelsmes valsts. Īstiem patriotiem un visiem, kuri vēlas atbalstīt tieši Latvijas ekonomiku, svarīgi izvēlēties tās olas, kur nolasāmi burti - LV. Kā zināms, Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ļoti rūpīgi veic ražošanas uzņēmumu uzraudzību un kontroli, tāpēc varam būt droši, ka šādas olas būs vislabākās kvalitātes. Pēdējie cipari uz olas norāda PVD piešķirto identifikācijas numuru konkrētajam uzņēmumam.

Bizness

"Sabiedrības balsojumā noskaidroti labākie aizvadītā gada vegāniskie produkti. Par saviem iecienītākajiem jaunajiem augu produktiem patērētāji atzinuši marinētu tofu, augu “kaviāru”, karameļu un šokolādes proteīna dzērienu, ogu sojas jogurtu, pildītās “biezpiena” un tofu pakūkas, sīpolu čipsus un karameļu-brūkleņu saldējumu," ziņo Augi & Draugi projektu vadītāja Žanete Felsa.