Sulīgai ceptai vistai ir daudz pievilcīgu īpašību, un labākā putna daļa ir sāļā, kraukšķīga āda. Protams, tā ir ēdama arī bez šīs ādas, bet, ja tā nav kraukšķīga, tad viss vistas potenciāls ir izniekots.
Ir dažādi knifiņi, kā padarīt vistas ādu kraukšķīgu, izmantojot verdošu ūdeni vai ierīvējot putnu ar cepamo pulveri, tomēr visi pasaules triki to neglābs no tā, ka tā kļūst par gumijotu, ja vien neizvairīsieties no vienas kļūdas, raksta thetakeout.com.
Marisa Stīvensa, recepšu izstrādātāja un Pinch and Swirl dibinātāja, dalījās padomos, kā panākt maksimālu kraukšķīgumu gaļā, un viss ir atkarīgs no ūdens satura. "Mitrums ir kraukšķīgas ādas lielākais ienaidnieks," viņa teica. "Ja vistas virsma joprojām ir mitra, karstums pārāk ilgi iztvaiko mitrumu, nevis apbrūnina ādu."
Ja putnu atstāsiet cepeškrāsnī pietiekami ilgi, mitrums galu galā izzudīs, un ārējais slānis kļūs kraukšķīgs. Tomēr gaļa, kas slēpjas apakšā, pārcepsies. Pat viskraukšķīgākā vistas āda neglābs sausu putna gaļu.
Galvenais mērķis ir līdzsvarot laiku, ko tas pavada cepeškrāsnī, lai āda kļūtu kraukšķīga, bet gaļa paliktu mitra — to novērsīs pārāk daudz ūdens uz virsmas. "Tas aizkavē Maillarda reakciju un rada gumijotu, ar ūdeni piesūcinātu ādu, nevis kraukšķīgu tekstūru," sacīja Stīvensa. Par laimi, ir pāris vienkārši veidi, kā izžāvēt mājputnu gaļu.
Lai vistas ādiņa būtu kraukšķīga, ir svarīgi izvēlēties labu vistu. Tas var maksāt nedaudz vairāk, bet ir vērts to iegādāties.
Pirms mājputnu gaļa nonāk cepeškrāsnī, veltiet tik daudz laika, cik nepieciešams, lai pārliecinātos, ka tā ārpuse ir pilnībā sausa.
"Nosusiniet ādu ar papīra dvieļiem un pēc tam ļaujiet putnam vismaz dažas stundas — ideālā gadījumā uz nakti — atpūsties ledusskapī," sacīja Stīvensa.
"Tas izvadīs virsmas mitrumu un nedaudz savelk ādu, kas palīdzēs tai ātrāk apbrūnēt." Neaizmirstiet visas neuzkrītošās vietas, kur var paslēpties ūdens, piemēram, zem spārniem un starp augšstilbiem. Īpašu uzmanību pievērsiet arī putna iekšējam slānim. Tajā var būt daudz mitruma, kas rada tvaiku un līdz ar to arī mitru vistas ādu.
Vēl viena metode, ko apsvērt un ko dažreiz izmanto kraukšķīgu vistas augšstilbu pagatavošanai, ir sausā sālīšana. Stīvensa iesaka to darīt, kā arī mitruma noņemšanu ar papīra dvieļiem, sakot: "Es arī sālīšu ādu pirms tās ievietošanas ledusskapī, kas rada labu garšu un palīdz izžūt." Sālīšanas laikā nevajadzētu taupīt sāli. Pirmajā reizē tas var šķist pārspīlēti, bet ir nepieciešams aptuveni 2,5 ēdamkarotes sāls 2 kg smagai vistai.