Kā Hirosima... Latvija un Vācija – 8:0

Leonīds Beresņevs © F64

3.lapa

PĒC SPĒLES

Skan uzvarētāju himna, Tambijevs kādam sūta gaisa skūpstu, Znaroks kā labākais mūsu nometnē dabū Seiko pulksteni. Promejot uz ģērbtuvēm nu jau gandrīz visi smaida. Mūsu nometnē svētki, Vācijas pusē - sēras. Preses centrā galīgi izmisis staigāja Vācijas radio komentētājs: savā 28 gadus ilgajā komentētāja karjerā viņš neko līdzīgu neesot redzējis... Pēc šādām sagrāvēm uzvarētāji netiek īpaši sirsnīgi sveikti un no Vācijas kolēģiem mūs ar lielo panākumu apsveica tikai Antons Valdmans no Fisenes, kurš Vācijā joprojām ir labākais Latvijas hokeja pārzinātājs. Gaidot preses konferenci, foajē ar kādu runājamies pamanīju Ēriku Kīnhāklu, Vācijas hokeja zvaigzni. Togad viņu uzņēma IIFH slavas zālē un Kīnhākls bija arī viens no izlases treneriem. Bija vēlēšanās no viņa dabūt vērtējumu par spēli, bet Ēriks laikam juta manus ļaunos nodomus un visu laiku griezās prom... Ko gan viņš varētu pateikt? Vācijai tas bija liels kauns.

Džordžs Kingstons, kurš pirms tam divus gadus bija trenējis Sanhosē Sharks, Norvēģijas un Kanādas izlases, izskatījās kā nelaimīgākais cilvēks pasaulē: "Pret mums spēlēja ļoti kvalificēts pretinieks ar labu vārtsargu un spēcīgu uzbrukumu. Gribējām spēlēt no aizsardzības, tomēr tas neizdevās."

Leonīds Beresņevs preses konferencē smaidīja, taču pārāk runīgs nebija: "Ar spēli un rezultātu esmu apmierināts. Lepojos ar saviem hokejistiem. Šodien mums izdevās viss kā uzbrukumā, tā arī aizsardzībā. Turklāt visu spēli aizvadījām labā emocionālā līmenī." Tā kā tā bija vēlā spēle (sākums 19.30), žurnālistiem bija jāsteidz nodod rakstus un daudz rakstošo žurnālistu arī uz otrā posma spēlēm nebija palicis - šā apcerējuma autors, Māris Zembergs no Vakara Ziņām un Gints Narogs no Sporta. Tribīnēs Latvijas fanu ne vairāk par četriem pieciem desmitiem. Lielākā daļa no tiem mitinājās Nokijā, kur atradās Sarauj, Latvija! mītne. Negribu melot, ka pēc 8:0 Nokijā bija plašas svinības, taču bez svinēšanas Jāņa Bruģa kompānijā šāds panākums noteikti garām netika laists.

Latvijā nāca jauna diena, jaunas spēles, un 8:0 pēc čempionāta netika novērtēts. Toties Vācija bija frustrācijā. Tā bija izgāšanās visās līnijas, rakstīja vācu prese. Westfaelische Nachrichten: "Vācijas līgas profesionāļi spēlē ar Latviju klunkurēja pa ledu kā iesācēji."Sportinformationsdienst (spa): "Latvijas izlase vācu nacionālajai vienībai sarīkoja pirmšķirīgas bēres, bet trenerim Džordžam Kingstonam vairs nav nekādas ietekmes uz spēlētājiem un komanda darbojās bez nepieciešamās koncentrācijas un gribas. Tā bija viena no tumšākajām stundām Vācijas hokeja vēsturē." "Blamāža ledus hokejā, Latvija sakauj Vāciju ar 8:0. Zaudējot Latvijai ar 0:8, Vācijas hokejs nolaidis bikses," vēstīja Westdeutsche Allgemeine Zeitung. "Bēdīgāk vairs nevar iziet - katastrofāls Vācijas 0:8 sniegums pret Latviju", tā Neue Ruhr Zeitung. "Latvieši no otrās līgas padara Kingstona izlasi par apsmieklu," savs secinājums bija Westfaelische Nachrichten. Noticis tas, par ko Kingstons brīdināja jau agrāk: Vācijas ledus hokeja līga (DEL) visu izposta, klubi lielākās cerības saista ar ārzemju spēlētāju iesaistīšanu, ne nieka nerūpējoties par jauno maiņu.

Pēc gada gandrīz Vācijas pilsētā Bāzelē Kingstons un Kīnhākls vēlreiz uzkāpa uz Beresņeva grābekļa - 0:5, taču tas jau ir cits stāsts. Diemžēl Latvijā ir tieksme glorificēt visu svešo, savējos nenovērtējot. Ja Vāciju ar 8:0 būtu sasitis Sharks bijušais treneris Kingstons, mēs, protams, atrastu daudz lietu, ko NHL speciālists devis Latvijas izlasei. Beresņevs? Tas taču puika! Un visi taču zina, ka tad izlasi patiesībā vadīja Znaroks...

Divus gadus NHL galvenā trenera postenī pabijušajam Kingstonam 1998. gada pavasarī sadarbība ar Vācijas Hokeja savienību beidzās. Četros gados viņa bilance - 9., 8., 11. un 11. vieta. Nekas spožs. 1999. gada pasaules A grupas čempionātā Vācijas nebija - pirmo reizi kopš 1976. gada... Pēc tam Kingstons (1939.) uz piecām sezonām atgriezās NHL kā trenera palīgs Atlantā un Floridā, bet pēdējās trīs sezonas viņš bijis Meksikas izlases galvenais treneris...

Leonīds Tambijevs

/

Armands Puče

Turpinājumu lasi nākamajā lapā