ASV ir apstiprināts gēls smagas asiņošanas apturēšanai: tas iedarbojas dažu sekunžu laikā

Fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme © Foto: pixabay.com

ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) ir apstiprinājusi Traumagel, gēla formulu, kas var apturēt smagu asiņošanu dažu sekunžu laikā, ziņo cresilon.com.

Futūristiskais gēls ir drošs arī medicīnas darbiniekiem, jo ​​tā lietošanai nav nepieciešams tiešs kontakts ar pacienta brūci vai asinīm. Saskaņā ar Futurism, FDA ir apstiprinājusi "Traumagel", ko izstrādājusi Bruklinā bāzētā Cresilon, ļaujot produktu laist tirgū.

Šis gēls uz aļģu bāzes, kas tiek piegādāts pilnšļircēs, ir paredzēts, lai apturētu asiņošanu no smagiem ievainojumiem, piemēram, šāvienu un naža brūcēm.

Pēc uzņēmuma domām, Traumagel atšķiras no tradicionālajām asiņošanas apturēšanas metodēm, piemēram, žņaugiem un marles pārsējiem ar to, ka nav nepieciešams piespiest brūci un iedarbojas dažu sekunžu laikā. Futūristiskais gēls var parādīties Amerikas aptieku plauktos jau 2024. gadā.

Pirms apstiprināšanas gēls tika pārbaudīts veterinārajās klīnikās: to izmantoja gan sarežģītu operāciju laikā, gan tīrot mājdzīvnieku zobus.

Kā Traumagel darbojas?

Foto: publicitātes

Traumagel ir pirmais šāda veida gēla hemostatiskais līdzeklis, kas apstiprināts lietošanai ASV.

Ar šļirci brūcē tiek ievadīta viela, kas pēc konsistences atgādina mērci. Pēc tam, kad gēls tiek uzklāts uz asiņošanas vietu, tas veicina dabisku asins recekļu veidošanos, kas ātri aptur asiņošanu.

Gels ir drošs medicīnas darbiniekiem, jo ​​tā lietošanai nav nepieciešams tiešs kontakts ar pacienta brūci vai asinīm.

Kā norāda reklāmas kompānija, Traumagels nav panaceja, bet gan ārkārtas līdzeklis. To var izmantot kā pagaidu "plāksteri", lai dotu cilvēkam laiku nokļūt slimnīcā un pilnībā sašūt bīstamo brūci.

Saskaņā ar Cresilon paziņojumu presei aptuveni 40 procenti ar traumām saistītu nāves gadījumu ir saistīti ar asins zudumu. Kopumā katru gadu no asins zuduma pasaulē mirst aptuveni 1,5 miljoni cilvēku.

Foto: publicitātes

Veselība

Kaut gan regulāra vēža skrīninga veikšana ļauj vēzi atklāt agrīni un bieži veiksmīgi ārstēt, un Latvijā aug skrīningu apmeklētāju skaits, teju piektā daļa jeb 19% aptaujāto nezina, kurus no vēža skrīningiem apmaksā valsts, liecina Slimību un profilakses centra (SPKC) septembrī veiktās iedzīvotāju aptaujas dati.

Svarīgākais