“Izvēlējos saudzīgāko no abām iespējām.” Redzes korekcijas pacientes stāsts

© Pixabay.com

Divdesmit deviņus gadus vecā Lita ir viena no pirmajām pacientēm Latvijā, kas redzes korekcijai “Dr. Lūkina acu klīnikā” izvēlējusies jaunu, īpaši saudzīgu lāzerprocedūru. Lēmumu sieviete pieņēma pēc konsultācijas ar ārstu, kuras laikā tika atzīta par piemērotu jebkura veida redzes lāzerkorekcijas operācijai.

Lita uzklausīja gan ārstu ieteikumus, gan arī pati meklēja informāciju, līdz izlēma par labu tieši jaunākajai procedūrai, kas pazīstama kā uzlabotā virsmas ablācija (Advanced Surface Ablation, ASA Streamlight). Oftalmoloģijas lāzeriekārtu ražotāja “Alcon” nodrošinātā tehnoloģija nozīmē īpaši augstu drošuma pakāpi pacientiem, jo ir ļoti mazinvazīva

Šīs operācijas laikā tiek skarts tikai radzenes virsējais slānis, tādējādi ievērojami samazinot iespējamos sarežģījumus pacientam. Tajā izmanto sarežģītus eksimēru lāzerus, kas spēj optimāli pielāgot procedūras gaitu, lai pārveidotu radzenes priekšējo virsmu un uzlabotu redzi.

Brilles nepatika, ar lēcām - diskomforts

“Brilles nēsāju jau no 11 gadu vecuma, no 14 gadu vecuma man bija lēcas. Lēcas radīja lielu diskomfortu, savukārt brilles man nepatika valkāt. Tomēr lietoju abas - pa dienu lēcas, vakarā, ja vien nebija kāda ballīte, brilles. Divdesmit gadu vecumā sāku domāt par operāciju, meklēju informāciju, pozitīva bija arī māsas pieredze. Māsai “Dr. Lūkina acu klīnikā” veica redzes korekciju jau pirms trīs gadiem, viņa ar rezultātu ir priecīga un apmierināta.”

Lita pieteikusies konsultācijai un tad arī uzzinājusi par diviem operācijas veidiem - LASIK un ASA Streamlight, kas abas bija piemērotas Litas acīm. “Kad klīnikā uzzināju par jauno metodi, man ļoti patika, ka tā nav tik komplicēta un ir saudzīgāka. Jau iepriekš biju praktiski izlēmusi par labu redzes lāzerkorekcijai. Šis bija vēl pēdējais arguments, kas mani pārliecināja.”

Satraukums par operāciju bija, bet viss notika ātri!

Runājot par sajūtām operācijas laikā, Lita atzīst, ka uztraukums, protams, bijis. “Bija stress, bet mierināju sevi, ka viss kārtībā, esmu profesionālās rokās. “Turi acis taisni un elpo!” Neļāvu sev neko citu domāt, tikai precīzi izpildīju visus ārsta norādījumus. Paldies Dievam, procedūra ir ļoti ātra. Pēc operācijas bija iespēja pagulēt un atpūsties, pēc tam ārsts acis pārbaudīja, un viss bija kārtībā.”

Runājot par pieredzēto, Lita atzīst, ka ļoti patikusi ārstu un medmāsas gādīgā attieksme. “Aizved, apsēdina, izstāsta, tiešām ļoti forši. Visu laiku stāstīja, kas notiks, ko darīs. Tas man ļoti palīdzēja.”

Pirmās dienas pēc procedūras Lita izjutusi diskomfortu, kas pēc šādas operācijas ir normāli. Vienīgās raizes viņai sagādāja pareiza acu pilienu lietošana, bet to viņa ātri apguva un jau, sākot ar trešo dienu, jutās daudz labāk.

“Pirms tam dakteris izstāstīja, kā viss notiks. Jebkurā brīdī varēju uzdot jautājumus, viss tika izskaidrots, jutos labi informēta, mierīga, man ļoti patika attieksme, ļoti pozitīva pieredze. Man personīgi tiešām ļoti prieks, jūtos apmierināta,” gandarīta ir paciente.

Svarīgi pašam pieņemt lēmumu

Lita atzīt, ka pirms redzes lāzerkorekcijas veikšanas pašam cilvēkam jābūt pārliecinātam, ka to tiešām vēlas, un jāuzticas izvēlētajai mediķu komandai, tad arī labs rezultāts neizpaliks.



Ja ir šaubas, pēc viņas domām, procedūru labāk atlikt. “Tad (cilvēki) izlasa miljons iemeslu, kāpēc operācija var neizdoties, kaut arī ir tikpat daudz iemeslu, kāpēc viss izdosies. Personīgi man ļoti patika gan process un attieksme, gan rezultāts Labi bija arī tas, ka klīnikā pēc procedūras piedāvāja atpūsties.”

Alcon ASA Streamlight process soli pa solim

Pirms procedūras speciālists rūpīgi izmeklē pacienta acis, lai pārliecinātos, vai cilvēks piemērots šai procedūrai, un sniedz norādījumus, kā sagatavoties operācijai. Procedūras dienā tiek iedoti anestēzijas acu pilieni, lai nomierinātu acs virsmu. Šie pilieni palīdz nodrošināt, ka procedūras laikā pacients nejūt sāpes, skaidro “Dr. Lūkina Acu Klīnikas” vadītājs Fēlikss Lūkins.

Pēc tam ķirurgs ar specializētu lāzeru noņem radzenes ārējo slāni - radzenes epitēliju. Šis solis ir nesāpīgs un aizņem tikai dažas sekundes. Kad epitēlijs noņemts, ķirurgs ar to pašu lāzeru pārveido radzenes formu, noņemot nelielu daudzumu audu. Šis solis aizņem tikai dažas minūtes atkarībā no redzes problēmas smaguma. Pēc radzenes ablācijas uz acs tiks uzlikta aizsargājoša kontaktlēca, lai veicinātu dzīšanu un acs mitrināšanu. Pēc dažām dienām ārsts noņems šo lēcu.

Speciālists sniedz detalizētus pēcaprūpes norādījumus, tostarp par to, kā lietot recepšu acu pilienus, lai novērstu infekciju un veicinātu dzīšanu. Dažas nedēļas pēc procedūras jāizvairās berzēt acis un nodarboties ar aktivitātēm, kas var sasprindzināt acis, piemēram, peldēties.

Atveseļošanās laiks pēc ASA Streamlight procedūras ir atšķirīgs atkarībā no pacienta, taču lielākajai daļai pacientu redze uzlabojas dažu dienu līdz nedēļas laikā pēc procedūras. Tomēr var paiet vairākas nedēļas vai pat mēneši, līdz redze pilnībā stabilizējas. Speciālists uzrauga progresu turpmāko apmeklējumu laikā, lai pārliecinātos, ka acis dzīst pareizi.

Svarīgākais