Tiek nosaukts vecums, kad mēs pēkšņi kļūstam veci

© Foto: depositphotos.com

Šajā brīdī organisms burtiski sāk sabrukt – palielinās Alcheimera slimības un sirds un asinsvadu slimību riski. Tikai divas reizes dzīvē: tiek nosaukts vecums, kad mēs pēkšņi kļūstam veci.

No vecuma nevar aizbēgt. Jā, varat palēnināt procesu, bet diemžēl tas ir neatgriezenisks. Bet tagad mēs zinām, kurā vecumā notiek visievērojamākās izmaiņas. To atklājuši “Stanford Medicine” zinātnieki.

Savam pētījumam ārsti vairākus gadus ik pēc 2-3 mēnešiem ņēma asins un bioloģiskos paraugus no eksperimenta dalībniekiem - cilvēkiem vecumā no 25 līdz 75 gadiem. Viņi izsekoja 135 tūkstošus ar vecumu saistītas izmaiņas dažādās molekulās, tostarp RNS. Viņi pētīja nazofaringijas uztriepes, asinis, veica urīna analīzi, koprogrammu un tā tālāk.

Foto: pixabay.com

Izrādījās, ka cilvēka ķermenis - vienalga, vai tas ir vīrietis vai sieviete - iziet cauri diviem galvenajiem ar vecumu saistītu izmaiņu viļņiem.

Pirmo reizi novecošanās pazīmes strauji parādās 44 gadu vecumā, otro reizi - 60 gadu vecumā. Zinātnieki saka, ka tas izskaidro dažu slimību pieaugumu dažādos vecumos.

Turklāt izmaiņas, kas saistītas ar sirds un asinsvadu slimībām, notiek gan pirmajā, gan otrajā gadījumā. Un imūnsistēmas darbība samazinās 60 gadu vecumā, līdz ar to cilvēkam ir grūtāk cīnīties ar jebkuru slimību.

"Mēs maināmies ne tikai pakāpeniski, bet noteiktos punktos mēs piedzīvojam dramatiskas izmaiņas," saka pētījuma autors Maikls Snaiders, “Stanford Medicine” ģenētikas katedras vadītājs.

Foto: pixabay.com

Interesants fakts: cilvēkiem, kas vecāki par 40 gadiem, tika novērotas būtiskas izmaiņas molekulu skaitā, kas saistītas ar alkohola, kofeīna un lipīdu metabolismu. Viņu sirds un asinsvadu stāvoklis pasliktinājās, sākās ar vecumu saistītas izmaiņas ādā un muskuļu audos.

Cilvēkiem, kas vecāki par 60 gadiem, izmaiņas bija saistītas ar ogļhidrātu un kofeīna metabolismu, imūno regulējumu, nieru darbību, sirds un asinsvadu slimībām, kā arī ādu un muskuļiem.

Zinātnieki pieļauj, ka dažas no šīm izmaiņām var būt saistītas ar dzīvesveidu, kas ir kopīgs šīm vecuma grupām. Piemēram, alkohola vielmaiņas traucējumus var izraisīt straujš alkohola patēriņa pieaugums cilvēkiem pēc 40 gadu vecuma.

Foto: pixabay.com

Ko šīs zināšanas mums dod? Iepriekš brīdināts, tātad zinošs. Zinātnieki uzskata, ka cilvēkiem vecumā no 40 līdz 60 gadiem joprojām ir iespēja pielāgot savu dzīvesveidu, kamēr viņi ir veseli. Piemēram, mazāk dzerot alkoholu un vingrojot, lai saglabātu muskuļu masu un aizsargātu sirdi.

Svarīgākais