“Man derēja tikai īpaši saudzīga pieeja!” Paciente dalās pieredzē ar Latvijā jaunu lāzerkorekcijas tehnoloģiju

© Publicitātes foto

“Dr. Lūkina acu klīnika” sākusi piedāvāt redzes lāzerkorekcijas operāciju, kas izceļas ar īpaši saudzīgu pieeju, jo procedūras laikā tiek skarts tikai radzenes virsējais slānis, tādējādi ievērojami samazinot iespējamos sarežģījumus pacientam. Šāda pieeja operāciju padara iespējamu pacientiem ar dažādām īpatnībām, piemēram, plānu radzeni.

Īpaši mazinvazīvā procedūra, kas pazīstama kā uzlabotā virsmas ablācija (Advanced Surface Ablation, ASA) ir ļoti progresīvs veids, kā veikt fotorefraktīvo keratektomiju jeb radzenes pārveidošanu ar lāzeru. Tajā izmanto sarežģītus eksimēru lāzerus, kas spēj optimāli pielāgot procedūras gaitu, lai pārveidotu radzenes priekšējo virsmu un uzlabotu redzi.

“Šī oftalmoloģijas lāzeriekārtu ražotāja “Alcon” nodrošinātā tehnoloģija nozīmē īpaši augstu drošuma pakāpi pacientiem, jo ir ļoti mazinvazīva,” pastāstīja “Dr. Lūkina Acu Klīnikas” vadītājs Fēlikss Lūkins. Šajā gadījumā tiek skarts tikai radzenes virsējais slānis, nevis veidots vāciņš kā LASIK procesā. Tas ļauj ievērojami samazināt riskus un iespējamos sarežģījumus pēcoperācijas periodā - radzenes struktūra tiek skarta ļoti saudzīgi.

Piemērota pacientiem ar radzenes īpatnībām

“Man ir tuvredzība, sākotnēji mīnus 0,75 dioptrijas, un es jau sāku lietot brilles ikdienā. Tomēr ar brillēm nejutos ērti - tās es drīzāk uzskatu par aksesuāru, bet man patīk, ka tās nav jānēsā visur līdzi, piemēram, uz teātri vai koncertu. Mūsu ģimenē tēva brālis pirmais izlēma par labu redzes lāzerkorekcijas operācijai, un mēs sarunājām - ja viņš būs apmierināts, to darīšu arī es,” par to, kā nonākusi līdz lēmumam par operāciju, atklāj paciente Antonija.

Kad Antonija, kura pastāvīgi dzīvo Lielbritānijā, ieradās uz sākotnējo konsultāciju, “Dr. Lūkina acu klīnikas” speciālisti viņai acu īpatnības dēļ - plāna radzene - ieteica saudzīgāko bezkontakta operāciju, kas atšķīrās no viņas radiniekam veiktās tradicionālās lāzerķirurģijas.

“Mani iedrošināja uzzinātais, ka procedūra būs pilnībā nesāpīga un ļoti saudzīga. Iepriekš izjutu lielas bailes no acu operācijas, domājot, kā tas būs, kad tās laikā visu redzēšu, dzirdēšu un jutīšu. Bet viss notika tik ļoti ātri, ka īsti nobīties pat nepaspēju,” atminas Antonija.

Grūtākā Antonijai bijusi tieši otrā diena pēc operācijas, kad acis ļoti jutīgi reaģēja uz gaismas un tumsas kontrastiem, bet jau otrajā un trešajā dienā izjūtas bija daudz labākas. “Pilināju parakstītos acu pilienus, brīžiem lietoju arī saulesbrilles, lai gaisma nekairinātu acis. Aptuveni nedēļu pēc operācijas turpinājās redzes stabilizācija - ar katru aci atsevišķi redzēju ideāli, bet, skatoties ar abām kopā, brīžiem redze vēl nebija tik laba. Tomēr ārsts man paskaidroja, ka tas ar laiku pāries, kas arī notika.”

Runājot par operācijas un pēcoperācijas periodu, Antonija atzīst, ka ārsts viņai izskaidrojis gaidāmo svešķermeņa sajūtu acīs, tāpēc dažas dienas ar to samierināties nav bijis problemātiski. Viņa plāno pārbaudes vizīti “Dr. Lūkina klīnikā”, kad atkal viesosies Latvijā, un noteikti ieteiks šīs klīnikas speciālistus arī saviem draugiem. “Zinu, ka daudzi cilvēki pirms šādām operācijām skatās “YouTube” video, kuros sīki skaidrots viss process, bet es paļāvos uz speciālistiem un neesmu vīlusies!”

Kā notiek “Alcon” ASA operācija

Neveidojot radzenes vāciņu, visi ar operāciju saistītie teorētiskie riski kļūst vēl mazāki. Lāzera stars uzmanīgi skar tikai radzenes virskārtu, un tad tiek veikta nepieciešamā korekcija, slīpējot ar lāzera staru. Pēc tam tiek ieliekta kontaktlēca aizsardzībai, bet operācijas vietai pāraug pāri epitēlija šūnas.

Daļa acu klīniku pasaulē ir pilnībā pārgājušas uz ASA metodi, tomēr tai ir salīdzinoši augstāka cena, tāpēc daudzviet, arī Latvijā, paralēli pieejamas vairākas redzes lāzerkorekcijas tehnikas. “Dr. Lūkina” acu klīnika vienīgā Latvijā izmanto pasaules oftalmoloģisko iekārtu līdera “Alcon” tehnoloģijas.

Lai arī ASA un LASIK precizitāte un ilgtermiņa rezultāti ir praktiski identiski, ASA pieeja īpaši ieteicama dažiem pacientiem ar ļoti plānu radzeni, pacientiem, kuriem iepriekš ir veikta LASIK operācija, vai personām, kas nodarbojas ar aktivitātēm, kurās ir daudz kontaktu.





Veselība

Stacionāro pakalpojumu pārstrādes pirmajā pusgadā bijušas tikai četru procentu apmērā, tāpēc papildu finansējums slimnīcām gada nogalē netiks piešķirts, norāda Nacionālajā veselības dienestā.

Svarīgākais