Parūpēties par imunitāti

© Depositphotos.com

«Imunitāte» un «novājināts organisms» pēdējā laikā ir ļoti populāri vārdi. Un ne tikai visā pasaulē slavenā vīrusa uzvaras gājiena dēļ. Pavasarī piedien runāt par imunitātes stiprināšanu arī tad, ja ziema nav bijusi pārāk barga un apkārt neklejo bargi vīrusi.

Ne pārāk jestra imunitāte ir gluži kā magnēts dažādiem vīrusiem. Ja organisma pretošanās spējas ir samazinātas, tad gluži vai jārēķinās ar saaukstēšanās slimībām, alerģiskām reakcijām, pat sēnīšu slimībām.

Par imunitātes paaugstināšanu daudzi aizdomājas vien pēc nepatīkamām un grūtām saslimšanām, tomēr ir vērts par to padomāt jau laikus. Vērts ielāgot, ka rūpes par imunitāti ir komplekss pasākums, un cilvēkam ir ne tikai jāuzņem vitamīni un zāles, bet arī jāpadomā par uzturu un dienas režīmu. Lai organisma aizsargspējas būtu labā līmenī, primārais uzdevums ir novērst faktorus, kas raisa šo spēju samazināšanos.

Imunitātes uzturēšanu labā līmenī traucē kaitīgi ieradumi, nenormēts dienas režīms, smagas fiziskas slodzes un nepilnvērtīgs uzturs, pārslodzes un stress, kā arī, protams, dažādas veselības problēmas. Par aptiekā nopērkamajiem preparātiem labāk vaicāt savam ģimenes ārstam, tomēr, kā zināms, arī ēdiens ir zāles, un par personisko uzturu ikdienā katrs var parūpēties pats.

***

SĪPOLU ELIKSĪRS

¼ kg sīpolu

200 g cukura (vai medus)

Visu sasmalcina blenderī, samaisa ar puslitru ūdens, vāra uz mazas uguns 90 minūtes. Kad masa atdzisusi, pievieno 40 gramus medus. Lieto pa 15 gramiem apmēram pusstundu pirms katras ēdienreizes.

MEDUS, ŽĀVĒTI AUGĻI UN RIEKSTI

½ kg melno plūmju

½ žāvētu aprikožu

½ kg rozīņu

½ kg riekstu (pēc izvēles)

Visu sasmalcina, pievieno puskilogramu medus. Lieto pa 15 gramiem tukšā dūšā no rītiem, var ēst pēc 30 minūtēm.

ALVEJA UN MEDUS

4 citroni

125 g alvejas sulas (želejas)

300 g medus

500 g valriekstus

200 g degvīna

Visu sasmalcina, pēc diennakts var lietot - 15 minūtes pirms katras ēdienreizes. Medus kombinācijā ar alveju stiprina ne tikai imunitāti, tas ir noderīgs visa organisma funkciju spēcināšanai.

INGVERA MASA

200 g ingvera saknes

2 citroni (ja eko produkti, vēlams izmantot arī mizu)

5 ēdamkarotes dzērveņu

100 g aprikožu

Visu sablenderē, pievieno glāzi medus un lieto trīs reizes dienā pirms ēšanas. Šajā maisījumā ir ne tikai lērums vitamīnu, bet arī daudz mikroelementu.