Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Kā tikt pāri pēcatvaļinājuma sindromam?

© Depositphotos.com

Atvaļinājums ir viens no gaidītākajiem notikumiem gadā, ko daudzi nevar sagaidīt, un daudzi arī nemāk no tā atgriezties, lai neciestu ne paša enerģijas krājumi, ne darba produktivitāte.

Vasarā cilvēkus var sadalīt divās nometnēs - tie, kas jau bijuši atvaļinājumā, un tie, kas vēl tikai plāno to izbaudīt. Gan vieni, gan otri noteikti pamana, ka darbā samazinās enerģija un koncentrēšanās spējas, palielinās nogurums un aizkaitinātība, bet motivācijas trūkums galvā var ievilināt domas par darba maiņu. Tomēr tieši šis ir tas laiks, kad nevajadzētu steigties ar kardināliem lēmumiem un nevēlēšanos iet uz darbu atrisināt ar daudz miermīlīgākiem paņēmieniem.

Var izmēģināt dažus padomus, lai atgriešanās no atvaļinājuma būtu vieglāk pārdzīvojama.

  1. Ja pēc atvaļinājuma pavisam negribas iet uz darbu, tad ceļā uz to pārdomājiet, kāpēc vispār darāt šo darbu. Atcerieties, ar ko saistās šī vieta - atcerieties par pienākumiem, kolēģiem, iespējām… Godkārei noteikti patiks, ja atgādināsiet par to, cik neaizvietojams esat, cik grūti visiem klājies, kamēr jūs bijāt atvaļinājumā.
  2. Atvaļinājuma pirmā diena nešķitīs kā pilnīga katastrofa, ja tajā veiksiet sīkus darbiņus, bet pusdienas pārtraukumā parunāsiet ar sev tuviem kolēģiem, parādīsiet bildes, pastāstīsiet par piedzīvojumiem atvaļinājumā.
  3. Pirmajās dienās atļaujieties vairākas pauzes.
  4. Pirmajā darba dienā neaizkavējieties darbā, jo lielāko daļu darbu iespējams pārcelt uz nākamo dienu.
  5. Plānojiet darbus turpmākajām dienām, bet - nepārslogojiet sevi, neskrieniet arī ratiem pa priekšu. Atcerieties, ka produktīvi var strādāt tikai tie, kam galva un rakstāmgalds nav pārblīvēti un paši ir labā garastāvoklī.
  6. Definējiet sev mērķi, turklāt pat darba vietā tas var nebūt saistīts ar profesiju. Iespējams, ka ir pienācis īstais laiks palīdzēt sev blakus esošam cilvēkam, un šāda nodarbe pašu varētu «iekustināt» darba ritmam.
  7. Ja neviens nekontrolē jūsu darbu, palūdziet kādam (mājiniekam vai kolēģim), lai pirmajās dienās viņš pieskata jūsu paveikto, piemēram, jums jāpastāsta par dienas gaitā sastrādāto. Svarīgākais ir uzņemt ātrumu, pēc tam jau ripos…
  8. Pirmā darba diena pēc atvaļinājuma ir ļoti piemērota tam, lai pats sevi palutinātu, atļautos kaut ko garšīgu.
  9. Atgriešanās darba ritmā nozīmē arī to, ka vajadzētu pilnībā atjaunot ierasto režīmu, tāpēc vēlams neaizmirst par sportošanu vai nu patstāvīgā režīmā, vai nu jāsazinās ar sporta zāli.
  10. Svarīgi neaizmirst par normālu izgulēšanos. Varētu šķist dīvaini, kāpēc tik svarīgi ir sekot tam līdzi, ja reiz nupat bijis atvaļinājums un enerģijas rezerves ir atjaunotas. Tāpēc jau arī ir svarīgi, ka spēka rezerves mēdz ļoti ātri izsīkt.