Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

5 lietas, kas jāievēro, ja nēsā krāsainās kontaktlēcas

© Publicitātes foto

Krāsainās kontaktlēcas, lai gan brīvi nopērkamas ikvienā optikas preču tirdzniecības vietā, tomēr nav pārāk izplatīta izvēle. Tomēr nevarētu arī teikt, ka krāsaino kontaktlēcu lietotāju skaits ir niecīgs, jo šo specifisko kontaktlēcu popularitāte pieaug.

Tas skaidrojams gan ar lielāku sabiedrības informētību par to, kas ir krāsainās lēcas un kādam nolūkam tās var izmantot, gan ar to, ka cilvēki arvien vairāk meklē veidus, kā savu ārējo tēlu padarīt oriģinālu un atšķirīgu no citiem. Un šajā ziņā krāsainās kontaktlēcas ļoti labi var noderēt, jo ļauj gan paspilgtināt jau esošo acu krāsu, gan nomainīt to pret citu, kā arī iegūt neparastu tēlu priekš ballītes vai karnevāla.

Tomēr krāsaino kontaktlēcu lietošana, tāpat kā parastās kontaktlēcas, prasa ievērot zināmu disciplīnu, lai acu veselība netiktu apdraudēta. Lūk, 5 būtiskas lietas, kas jāievēro tiem, kuri izvēlējušies nēsāt krāsainās kontaktlēcas gan kosmētiskai funkcijai, gan arī redzes korekcijai.

Reizi pusgadā jāapmeklē acu ārsts

Ikvienam, kurš izvēlas nēsāt kontaktlēcas, regulāri ir jāapmeklē acu ārsts, lai veiktu profilaktiskas pārbaudes. To laikā ārsts var pārliecināties par to, ka acis ir veselas, vai nav nepieciešams mainīt lēcu stiprumu. Šādas savlaicīgas vizītes ļaus ilgtermiņā nodrošināt acīm labu aprūpi un izvairīties no komplikācijām nākotnē.

Tāpat acu ārsts nekavējoties jāapmeklē arī tad, ja ir kādas sūdzības par acu veselību, ja ir apsārtums, graušana, miglojas redze, ir sāpēs. Tādā gadījumā jāpārtrauc lietot kontaktlēcas un jādodas pie speciālista noskaidrot cēloni.

Regulāri jādod acīm “brīvdienas” no kontaktlēcām

Lai gan kontaktlēcas izgatavotas no mūsdienīgiem un veselībai draudzīgiem materiāliem, kas ļauj acīm saņemt skābekli, tomēr vienalga tas ir svešķermenis, redze tiek papildus nogurdināta, it īpaši, ja izmanto krāsainās kontaktlēcas. Tāpēc ārsti iesaka regulāri ieplānot acīm “brīvdienas” no kontaktlēcām. To vietā var izmantot brilles, ja ir nepieciešamība pēc redzes korekcijas.

Nenēsāt krāsainās lēcas ilgāk par 8-10 stundām

Krāsainās kontaktlēcas ir piemērotas ne tikai epizodiskai izmantošanai, bet arī lietošanai ikdienā. Tomēr jāatceras, ka krāsainās lēcas acīm rada lielāku slodzi un mēdz arī būt ar zemāku skābekļa caurlaidību nekā parastās kontaktlēcas. Tāpēc ir būtiski ne tikai dot acīm brīvdienas, bet ievērot arī krāsaino lēcu lietošanas laiku dienas ietvaros. Krāsainās lēcas nevajadzētu izmantot ilgāk par 8-10 stundām, ja tās ir hidrogela lēcas. Ja izmanto silikona hidrogela lēcas, tad maksimālais lietošanas laiks būtu 12-14 stundas dienā.

Tāpat jāatceras, ka lēcas vakarā ir jāizņem vismaz stundu pirms naktsmiega. Bet no rīta tās jāieliek ne ātrāk kā 30-40 minūtes pēc pamošanās.

Lēcas jāpērk tikai pie uzticamiem pārdevējiem

Kontaktlēcas ir medicīnas prece, kuras iegādē vienmēr jāievēro piesardzība. Visdrošāk izvēlēties uzticamu tirgotāju, kas piedāvā tikai zināmu ražotāju kontaktlēcas un piederumus. Ne vienmēr apmeklēt optikas preču veikalu klātienē ir ērti, tāpēc ir labi zināt arī to, kur droši un izdevīgi iegādāties kontaktlēcas internetā. Viens no šādiem tiešsaistes veikaliem ir Lensor.eu, kas piedāvā plašu krāsaino un parasto kontaktlēcu klāstu un visus piederumus lēcu lietotājiem. Iepazīties ar piedāvāju varat: https://www.lensor.eu/lv/lens/colored/.

Jāatgādina arī tas, ka jaunu kontaktlēcu iegāde jāieplāno laikus, jo nekādā gadījuma nedrīkst pārsniegt ražotāja un acu ārsta rekomendēto lēcu nēsāšana laiku, piemēram, divas nedēļas vai mēnesi, jo tas apdraud acu veselību.

Krāsainās lēcas jākopj tāpat kā parastās

Krāsaino kontaktlēcu lietošana prasa ievērot visas tās pašas higiēnas un kopšanas prasības, kas attiecas uz parastajām lēcām. Visvienkāršāk lietot būs vienas dienas krāsainās kontaktlēcas, ko dienas beigās var izmest. Tā būs laba izvēle, ja krāsainās lēcas plāno izmantot epizodiski. Bet, nēsājot krāsainās lēcas ikdienā, izdevīgāk izvēlēties ilgāk lietojamas lēcas, kas ik dienu ir atbilstoši jākopj ar lēcu šķīdumu un jāuzglabā speciālā konteinerā.

Ja iepriekš nav bijusi pieredze ar lēcu lietošanu, tad pirms krāsaino kontaktlēcu izmantošanas noteikti jāapgūst gan to pareiza ielikšana un izņemšana, gan viss, kas attiecas uz pareizu kopšanu un lietošanu. Te noderēs informācija, ko sniegs acu ārsts vai optometrists, kā arī var iegūt noderīgu informāciju no uzticamiem avotiem internetā. Tomēr jebkuru neskaidrību gadījumā vislabāk konsultēties ar speciālistu.

Promo raksts