Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Veselība

VĒRTS IZMĒĢINĀT: Lakši labsajūtai

© Publicitātes foto

Latvijas Sarkanajā grāmatā ierakstītajam laksim jeb mežlokam jau sen ir tuvs radinieks, kas sējams un audzējams dārzā. Augu ar ķiploku smaržu uzturā ieteicams lietot tieši maijā un jūnijā.

Veselīga dzīvesveida atbalstītājiem laksis varētu būt ikdienas ēdienkartes sastāvdaļa, bet tas īpaši ieteicams tiem, kas vēl nav atjaunojuši organisma vitamīnu un mikroelementu rezerves, kuras iztērētas ziemas laikā, jo šis tiešām ir īpašs augs, kas varētu būt lielisks palīgs tiem, kam rūp sava organisma labsajūta. Lakša sastāvā ir antioksidanti, fermenti, minerālvielas un vitamīni, protams, arī ēteriskās eļļas.

Dabiska uztura speciālisti iesaka pavasara ēdienkartē iekļaut gan nezāles (gārsas, pienenes u.c.) un pumpurus, un arī par lakšiem - lapām un ziediem - iesaka neaizmirst, protams, ja vien ir vēlēšanās atjaunot organisma vitamīnu un minerālvielu rezerves, uzlabot pašsajūtu, cīnīties ar pavasara nogurumu un labā formā sagaidīt dārza ballīšu un atvaļinājuma sezonu.

Jāzina, ka lakši tiek arī uzskatīti par to dabas doto līdzekli, kas noder vēža un dažādu audzēju profilaksē, noder cīņā ar slikto holesterīnu, parazītiem un baktērijām. Lakši uzlabo zarnu trakta darbību, attīra organismu, palīdz pie reimatiskām saslimšanām. Tie ir arī labs līdzeklis skaistumkopšanā, jo īpaši rūpējoties par matiem un nagiem.

Visvienkāršākais veids lakšu izmantošanai uzturā, ir to pievienošana salātiem.

Lakšu pesto

100 grami lakšu

100 ml labas olīveļļas

40 g cietā Parmas tipa siera

Sauju valriekstu vai Indijas riekstu

Citrona sula

Garšvielas

Visu sablenderē, pesto gatavs. To var lietot kā pastēti uz maizes, var pievienot sautējumiem, dažādiem makaronu un rīsu ēdieniem. Šādam pesto var pievienot arī citus zaļumus - rukolu, dilles, baziliku…

Lakšu eļļa

25 lakšu lapiņas

Viens litrs labas olīveļļas

Uz sausām sasmalcinātām lakšu lapām jāuzlej eļļa, jāaizvāko, jānovieto tumšā vēsā vietā uz dažām nedēļām. Šāda eļļa savu aromātu saglabā aptuveni trīs mēnešus. Tā noder ne tikai ēdienu gatavošanai, bet arī kosmētiskām procedūrām.