Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Uzzini, kuri it kā nevainīgi ieradumi gandrīz vai neizbēgami var novest līdz slimības gultai

© Depositphotos

Bērnība un jaunība ir īstais laiks, kad iegūt punus, gūt pieredzi, mācīties dzīvi. Tomēr vajadzētu ielāgot, ka slikti ieradumi, kas šķiet nevainīgi agros gados, var izpausties nepatīkamās sekās jau pusmūžā, ap gadiem 35 – 40. Ir it kā nevainīgi ieradumi, kas gandrīz vai neizbēgami var novest līdz slimības gultai.

  1. Hroniska neizgulēšanās ir viens no viskaitīgākajiem ieradumiem. Lai vai kā, bet būtu jāguļ astoņas stundas katru dienu, bez atrunas, ka gan jau brīvdienās iekavētais tiks atgūts. Lai vai cik vecmodīgi izklausītos, bet vajadzētu ievērot dienas režīmu, proti, pie miera doties vienā un tajā pašā laikā. Protams, ballītes tiek pieļautas, bet - ar mēru.
  2. Nepietiekams ūdens patēriņš. Tieši ūdens ir vislabākais līdzeklis toksīnu izvadīšanai no organisma, arī nodrošina labu muskuļu funkcionēšanu. Apmēram astoņas glāzes ūdens dienā ir optimāla ūdens deva ikvienam organismam.
  3. Brokastu neēšana. Protams, viedokļi ir dažādi, pat uztura speciālistu vidū, tomēr kaut vieglas brokastis ir ļoti nepieciešamas, pat obligātas. Krūze kafijas tukšā dūšā nav brokastis!
  4. Laika un uzmanības tērēšana sīkumiem. Katram galvā savi tarakāni, kas pamazām kļūst par tarakānu ordu. Būtu svarīgi tikt skaidrībā par to, kas jums patiešām ir svarīgi, tas palīdzēs netērēt laiku niekiem un nepiebāzt galvu ar nevajadzīgiem štruntiem.
  5. Stress atpūtas vietā. Ja profesionālo pienākumu veikšana ir stresa uzkrāšanas laiks, tad ir arī jāatrod veids, kā no tā atbrīvoties, jo stress paaugstina cukura līmeni asinīs, grauj imunitāti, atstāj sliktas sekas uz garastāvokli. Kaut vai banāla pastaiga ir labs veids izvēdināt galvu.
  6. Regulāra alkohola lietošana. Iespējams, uzskatāt, ka «alkohols mazās devās ir labs jebkuros daudzumos», tomēr tas neatbilst patiesībai. Visiem zināms, ka regulāra alkohola lietošana ir vistiešākais ceļš, lai atvadītos no veselām aknām un nopietni sadraudzētos ar depresiju. Nemaz nerunājot par dažādiem stulbiem gājieniem, par kuriem pēc tam jānožēlo.
  7. Smēķēšana. Tā ir kaitīga plaušām, sejas ādai un arī seksam. Vēl tā noved līdz vēzim un diabētam.
  8. Psiholoģiska atkarība no kāda cilvēka. Mīlestība attiecības var ievest stadijā, ko var apzīmēt kā «narkotiska atkarība». Ir gan slikti, gan sāp, gan pretīgi, tomēr šķirties negribas. Šādām attiecībām parasti nav laimīgas beigas, turklāt - kāpēc gan ļaut kādam sevi izmantot, bet pašam būt kā grīdas lupatai, kurā citi noslauka kājas? Jāmēģina sasniegt to, lai jūs cienītu un saprastu, un, protams, mīlētu.
  9. Nedrošs sekss. Visi zina, ka seksam jābūt drošam, bet realitātē mēdz būt dažādi, lai gan ir lērums dažādu kontracepcijas līdzekļu. Vismazākais ļaunums - kāzas un šķiršanās pēc īsa laika, bet par AIDS ir pietiekami daudz zināms.
  10. Nenopietna attieksme pret zobiem. To arī var uzskatīt par slimību. Zobi jātīra regulāri, stomatologs jāapmeklē reizi gadā, citādi ap gadiem 40 var nākties meklēt zobu tehniķi.
  11. Došanās gulēt, nenoņemot dekoratīvo kosmētiku. No rītiem dāmām ir gan laiks, gan spars sevi ietērpt, bet vakarā bieži vien slinkums un nogurums ņem virsroku. Tomēr lieku reizi jāatgādina, ka dekoratīvā kosmētika aizķepina poras, tauku dziedzerus, un sekas regulārai to smacēšanai nebūs patīkamas.
  12. Regulāra pusfabrikātu lietošana. Protams, ka ērtāk ir paēst ieskrietuvē, visu nopirkt lielveikalā, taču mūsdienās ir lērums dažādu gadžetu virtuvei, kas gatavošanu savās mājās padara gandrīz vai par rotaļu un atpūtu.
  13. Ēšana vēlu vakarā vai naktī. Šis grēciņš piemīt daudziem, jo īpaši pēc kādas muļķīgas filmas noskatīšanās, pirms gulētiešanas. Nu, kādu sviestmaizīti tikai... Jāņem vērā, ka nakts laikā vielmaiņa samazinās, bet šādas niekošanās sekas ir problēmas ar vielmaiņu, aptaukošanās.
  14. Regulāra staigāšana augstpapēžu apavos. Smuki jau izskatās, tomēr staigāšana augstpapēžu apavos ir sinonīms milzīgai slodzei uz mugurkaulu, ceļiem un gurniem. Tāpēc būtiski ir ļaut kājām arī atpūsties ne tikai mājas čībās.
  15. Ilgstoša atrašanās slēgtās telpās. Mūsdienās vairākumam ikdiena paiet vai nu mājās, vai birojos, bet ilgstoša atrašanās slēgtās telpās ir ne tikai kaitīga veselībai, bet arī psihei.