Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Sausas, asarojošas, apsārtušas acis – kā to risināt?

© Pixabay

Sausas, asarojošas, apsārtušas acis vairs nav tikai senioriem – par to sūdzas arvien jaunāki cilvēki, pat skolēni. Tāpēc par acu un plakstiņu kopšanu un mitrināšanu jārūpējas jau kopš tīņa gadiem, īpaši tik daudz laika pavadot pie datoru ekrāniem un viedtālruņiem. Kas ir sausās acs cēloņi un kā to risināt – konsultē Rudīte Fomičeva, 4. BENU Aptiekas vadītāja.

Lielie acu sausinātāji

Kāpēc acis kļūst sausas, tam var būt daudz dažādu iemeslu, taču izplatītākais mūsdienās ir - pārmērīga datora un citu tehnoloģiju lietošana. Skatoties telefonā vai datorā, cilvēks acis nemirkšķina vai mirkšķina ļoti reti, un tas acīm nepatīk. Arī centrālapkures gaiss uz acīm iedarbojas kā sausinātājs - tas mazina acs dabisko gļotādas mitrumu. Tāpat sausu acu iemesls var būt neveselīgs dzīvesveids vai kontrastaini laikapstākļi: vējš, sals un spoža saule veicina acu asarošanu. Tāpat acīm nepatīk nepiemērota vai biezā kārtā uzklāta dekoratīvā kosmētika. Ja kosmētiku klāj biezā slānī, tas var ne tikai sausināt acis, bet arī veicināt grumbu rašanos. Bieži sūdzības rodas alerģiskas reakcijas dēļ. Tādā gadījumā abu acu plakstiņi piepampst, kļūst apsārtuši, niez, acis asaro, ir dedzinoša sajūta, var būt tūska, jutīgums pret saules stariem un spilgtu gaismu.

Neatkarīgi no iemesla biežākās pazīmes, kas liecina, ka acīm trūkst mitruma, ir to asarošana, nieze un apsārtums. Diskomfortu acīs var just gan dienā, gan vakarā - izpausmes katram ir individuālas. Var gadīties, ka cilvēks visu dienu cītīgi strādā un piepeši uznāk tāda kā lēkme - rodas nepārvarama vēlme berzēt acis. Visi šie simptomi var liecināt gan par vienkāršu acu sausumu, gan par alerģiju, gan par kādu nopietnāku acu saslimšanu. Tāpēc, ja sūdzības saglabājas ilgstoši un arī tad, ja acis tiek mitrinātas, simptomi tomēr nepāriet, ieteicama acu ārsta konsultācija.

Kā acīm palīdzēt?

BENU Aptiekas vadītāja norāda, ka nepatīkamo simptomu ārstēšanai aptiekā nopērkami dažādi acu mitrināšanai paredzēti līdzekļi. Vispopulārākās un biežāk lietotās ir mākslīgās asaras. Tās sajaucas ar cilvēka dabiskajām asarām, palīdz novērst dedzināšanu un kairinājumu, kas rodas no saskares ar vēju vai sauli, kā arī tad, ja parādījušies sausās acs simptomi. Tās var lietot līdz 6 reizēm dienā pa 2 pilieniem. Mākslīgās asaras var lietot neierobežotu laiku - jebkad, kad jūt diskomfortu.

Savukārt, ja acu sausumu izraisījusi alerģija, iekšķīgi lietojot antihistamīna līdzekļus, mazinās arī acu asarošana un nieze.

Tūlītēju efektu acu diskomforta brīžos parasti sniedz auksta komprese: vēsā ūdenī samitrina drāniņu, liek uz aizvērtām acīm un 15-20 minūtes patur.

Jārūpējas kopš pusaudža gadiem

Ādai ap acīm nepieciešams veltīt īpašas rūpes, jo tā ir sevišķi maiga. Par to ieteicams sākt rūpēties jau pubertātes vecumā. Būtiskākais solis ir rūpīga ādas attīrīšana. Arī tad, ja netiek lietota dekoratīvā kosmētika, katru vakaru pirms gulētiešanas āda ne tikai uz sejas, bet arī ap acīm, plakstiņi noteikti jānotīra. Ja patīk un nesagādā diskomfortu, var lietot tikai tīru ūdeni - tas pat būtu vēlams. Diemžēl daudziem sejas ādas kopšana ar ūdeni nav patīkama. Tad ieteicams aptiekā iegādāties speciālu acu zonas tīrīšanai paredzētu losjonu. Sejas un īpaši acu zonas tīrīšana jāveic ļoti uzmanīgi, viegli un maigi, jo spēcīgas kustības un ādas berzēšana var izstaipīt ādu un veicināt krunku rašanos.

Nākamais solis ir acu ādas barošana un mitrināšana. Šim nolūkam ieteicamas aptiekās nopērkamās maskas, kompreses, barojoši un mitrinoši krēmi acu zonai. Tos var klāt gan uz ādas ap acīm, gan uz plakstiņiem. Krēmi un maskas palīdz mitrināt ādu un padarīt to gludāku. Taču arī šajā gadījumā svarīgi nepārspīlēt ar uzklāto līdzekļu daudzumu, jo - kas par daudz, tas par skādi!

Dabas veltes acīm

Jau izsenis par acu zonas ādas nomierinātājiem un mitrinātājiem tiek izmantoti sasaldēti ūdens kubiņi. Ledus paaugstina ādas tonusu, uzlabo elastību un liek asinīm ritēt aktīvāk. Svarīgi, lai ādas kopšanai izmantotais ūdens būtu tīrs - ja izmanto krāna ūdeni, to pirms saldēšanas ieteicams uzvārīt.

Vēl efektīvāka acu zonas ādas kopšanai ir sasaldēta kumelīšu tēja. Kumelītes darbojas kā antibakteriāls līdzeklis, ar kumelīšu tēju var mazgāt acis arī tad, ja plakstiņi niez vai apsarkst un ja vērojama pastiprināta asarošana. Kumelīšu vietā var izmantot arī melno tēju - tā mazina tūsku un ir savelkoša. Arī salvijai piemīt pretiekaisuma darbība.

Izmantojot dabas veltes, acis un ādu ap acīm nevajag berzt, bet ar samitrinātu vatīti viegli notīrīt virzienā no ārējā acs kaktiņa uz iekšējo.