Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Veselība

Kā pareizi stiprināt imunitāti ziemas mēnešos?

© Pixabay

Imunitāte ir mūsu galvenais aizsargs cīņā ar saaukstēšanos un vīrusu apdraudējumu mūsu veselībai. Tās stiprināšanai ir pieejami visdažādākie līdzekļi, kā neapjukt to plašajā klāstā, bet kā pareizi lietot vitamīnus un uztura bagātinātājus, lai sasniegtu vēlamo efektu, kā arī – kādas dabas veltes stiprinās mūsu imunitāti? Noderīgos padomos dalās BENU Aptiekas farmaceite Ginta Koka.

Imunitāte - vairogs pret saslimšanām

Stipras organisma aizsargspējas, runājot līdzībās, ir kā dzelzs bruņas viduslaiku kareivim: neviens zobens tām netiek cauri. Stipra imunitāte ir kā vairogs pret uzbrucējiem - dažādiem augšējo elpošanas ceļu vīrusiem, kas aktivizējas rudens periodā un kam vēlāk pievienojas arī gripas vīrusi.

Normāli, ja bērns slimo līdz astoņām reizēm gadā, jo tas ir veids, kā mazā organisma imūnā sistēma iepazīst apkārtējās vides ļaundarus. Pieaugušam cilvēkam, kam imunitāte salīdzinājumā ar bērnu ir daudz spēcīgāka, tik bieži slimot nevajadzētu. Ja tomēr tā notiek, iespējams, mazinājušās organisma aizsargspējas.

Kas grauj mūsu imunitāti?

Farmaceite skaidro - imunitāti grauj tādi faktori kā pastāvīgs stress, neizgulēšanās, nepilnvērtīgs uzturs, nepietiekami daudz fizisko aktivitāšu (bet nevajag pārspīlēt, pārāk liela fiziskā slodze arī būs sitiens pa aizsargspējām), uzturēšanās tikai telpās. Tāpat kā karstumā nepieciešams malks vēsa ūdens, stipra imunitāte nav iedomājama bez uzturēšanās svaigā gaisā.

Vitamīnu lietošana imunitātes stiprināšanai

Imunitātes stiprināšanai var atrast speciālus uztura bagātinātājus - vitamīnu kompleksus. Ir pieejami dažādi preparāti, kas satur ārstniecisko augu ekstraktus, piemēram, ehinācijas (ļoti svarīga stiprai imunitātei, tāpēc atrodama arī citos šim nolūkam domātos vitamīnos), ķiploka, kurkumas, ingvera, acerolķirša, liepziedu un citus vērtīgus ekstraktus. Imunitāti stiprinās gan B grupas vitamīni, gan C un D3 vitamīni, arī selēns, cinks, dzelzs.

Cilvēki mēdz interesēties: vai drīkst lietot parastos vitamīnu kompleksus? Tos būtu labāk izvēlēties, ja, piemēram, iestājies pavasara nogurums, bet gadījumos, kad mērķis ir imunitātes stiprināšana, pareizāk tomēr būtu izvēlēties speciāli šim nolūkam domātos uztura bagātinātājus, uzsver farmaceite.

Lai sasniegtu vēlamo efektu, vitamīnu lietošanas kursam vajadzētu ilgt aptuveni trīs mēnešus. Optimālais laiks, kad sākt tos lietot, ir oktobris, jo organismā jau sāk zust vasaras laikā uzkrātās vērtīgās vielas un vitamīni. Vitamīnus imunitātei var arī mainīt - vienu divus mēnešus lietot viena ražotāja piedāvātos un pēc tam izvēlēties cita ražotāja uztura bagātinātāju. Tas ir svarīgi, lai organisms nepierastu pie viena veida uztura bagātinātāja. Pēc lietošanas kursa nepieciešams arī vismaz mēnesi ilgs pārtraukums. Nebūtu ieteicams šos vitamīnu kompleksus lietot pusgadu no vietas, jo organismam jāļauj arī pašam cīnīties ar apkārtējās vides nelabvēlīgajiem faktoriem.

Pēc ārstēšanās ar antibiotikām arī ieteicama organisma aizsargspēju stiprināšana. Tā palīdzēs labāk un ātrāk atgriezties labai veselībai. Vitamīnus ir pareizi lietot dienas pirmajā pusē pēc ēšanas vai ēšanas laikā, bet ne tukšā dūšā. Protams, jāpievērš uzmanība arī pārējām imunitātei svarīgām lietām: pilnvērtīgam uzturam, kustībām, pastaigām svaigā gaisā, miegam - tam, ko saucam par veselīgu dzīvesveidu. Un noteikti nevajag aizmirst par ikdienas higiēnas procedūru - regulāru roku mazgāšanu.

Dabas veltes Jūsu imunitātei

Paralēli vitamīnu lietošanai nevajadzētu aizmirst par dabīgajiem imunitātes spēcināšanas līdzekļiem: pāris ķiploka daiviņu var piegriezt vakara salātu porcijai, der purva vai lielogu dzērvenes, kas ir dabīgais C vitamīna avots. Starp citu, lielogu dzērvenes būs garšīgākas un sulīgākas, ja pirms lietošanas tās kādu laiku paturēs saldētavā.

Lietojot vitamīnu kompleksu imunitātei un ar uzturu uzņemot C vitamīnu, nevar pārsniegt ikdienā nepieciešamo šā vitamīna devu.

Zivju, krila eļļa un D3 vitamīns

Gan zivju, gan krila eļļu, gan D3 vitamīnu eļļā pamatoti uzskata par profilaktiskiem imunitātes stiprināšanas līdzekļiem. Ja organismā trūkst D3 vitamīna, cilvēks slimo daudz biežāk. Īpaši svarīgi to uzņemt maziem bērniem un gados vecākiem cilvēkiem.

Ražotāji piedāvā krila eļļu ar D vitamīnu, ko gada aukstajā periodā ieteicams lietot pa vienai kapsulai dienā. Krila eļļa ir koncentrētāka par zivju eļļu, tāpēc pietiek ar vienu kapsulu dienā. Piedāvājumā ir arī krila eļļas kapsulas bērniem no divu gadu vecuma. Ja bērns vēl ir tik mazs, ka kapsuliņu nespēj norīt, tad tās saturu var izspiest un piedāvāt kopā ar ēdienu. Bērniem no divu gadu vecuma tagad aptiekā piedāvājam arī krila eļļu garšīgu lācīšu formā.

Gados vecākiem ļaudīm zivju eļļas vērtīgās omega 3 taukskābes palīdzēs labāk darboties sirdij un stiprinās asinsvadus.

Protams, ja ir slikta pašsajūta - vājuma sajūta - un arī asins analīzes liecina, ka organismā izteikti trūkst D vitamīna, ar profilaktisku līdzekļu lietošanu vien nepietiks. Tad pēc ārsta ieteikuma to vajadzēs uzņemt atsevišķi vai pat iegādāties recepšu medikamentus.

Augu un ārstniecisko zāļu tējas

Profilaktiski imunitātes stiprināšanai noder dažādas ārstniecības augu tējas, piemēram, no ehinācijas lakstiem, vīgrieze, liepziedi, piparmētra, rožu augļi, upenes. Ir pieejamas arī kompleksās ārstniecisko augu tējas imunitātei.

Ikdienā, lai stiprinātu imunitāti, droši var padzert ehinācijas, upeņu, mežrozīšu, pīlādža augļu tēju (augu tējas vēlams mainīt). Savukārt liepziedu tēju un citas, kam vairāk ir ārstnieciska iedarbība, ikdienā tomēr nevajadzētu lietot. Arī Islandes ķērpja tēju nedzer tāpat vien! Taču, ja gadījies saslimt un kārtīgi jāizsvīst, tad gan liepziedu tēja ir tieši laikā.

Ehinācija pieejama ne tikai imunitāti stiprinošo vitamīnu un ārstniecisko tēju sastāvā, bet arī ekstrakta veidā (pilieni uz spirta bāzes). To lieto atšķaidītu ar ūdeni, kurss - 6-8 nedēļas.

Probiotiskie līdzekļi

Probiotiskie līdzekļi (satur tā saucamās labās baktērijas, piemēram, laktobaktērijas) palīdz uzturēt veselu organisma imūno sistēmu, apstādina kaitīgo mikrooganismu darbību kuņģa un zarnu traktā. Lai, ārstējoties ar antibiotikām, dramatiski nesamazinātos labo baktēriju daudzums kuņģa zarnu traktā, tātad neciestu imunitāte, jau ar pirmo ārstēšanās dienu vēlams uzņemt arī labās baktērijas. Tikai - svarīgi tos lietot pareizi! Nevis uzreiz kopā ar antibiotikām, bet gan divas stundas pirms tam. Citādi labo baktēriju lietošanai nebūs jēgas, jo antibiotikas tās iznīcinās.

Ar ko atšķirsies lielveikala plauktā atrodamais produkts ar labajām baktērijām no aptiekā nopērkamā līdzekļa? Ar labo baktēriju daudzumu. Tāpēc aptieku probiotiķus iesakām izvēlēties, kad nepieciešama to spēcīgāka iedarbība.

Ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem, kuri lieto antibiotikas, ir ļoti svarīgi neizjaukt labo baktēriju līdzsvaru organismā. Īpaši par to nevajadzētu aizmirst bērnu vecākiem.

Trīs soļi veselībai

Lai palīdzētu šajā vīrusu un saaukstēšanās laikā stiprināt imunitāti un ātrāk izveseļoties, ja tomēr gadījies saslimt, BENU Aptieka ir izstrādājusi vienkāršu trīs soļu programmu “1, 2, 3! Esi vesels drīz!”. Tā ir jauna pieeja, kas, izmantojot trīs viegli saprotamus soļus, skaidro, kā rīkoties katrā no situācijām. Pirmais solis ir imunitātes stiprināšana, lai saslimšana neiestātos. Otrais solis - ja tomēr ir parādījušās pirmās saslimšanas pazīmes, ir nepieciešama operatīva rīcība, nekavējoties uzsākot ārstēšanu ar atbilstošiem līdzekļiem, kas palīdzēs novērst slimības iestāšanos. Savukārt, ja no saslimšanas tomēr nav izdevies izvairīties, trešais solis ir pareiza ārstēšana - farmaceits, izvērtējot situāciju, ieteiks piemērotos medikamentus slimības ātrākai un pareizai ārstēšanai. G.Koka atgādina - ja rodas šaubas par savu veselību, nekautrējieties, vērsieties pie speciālista un jautājiet farmaceitam pēc padoma!