Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Vērts izmēģināt: Dabīgi līdzekļi imunitātes paaugstināšanai

© Andrejs Strokins/ F64 Photo Agency

Kad daba īsti nezina, kā uzvesties, un savas domas maina ik pēc dažām dienām, piedāvājot te aukstu, te pat mēreni siltu laiku, arī cilvēka organisms var apjukt un iekrist kāda vīrusa skavās. Lai arvien tuvāk nākošos Ziemassvētkus nevajadzētu pavadīt siltā gultā, nevis pie bagātīgi klāta svētku galda, ir vērts jau laikus ikdienas ēdienkartē iekļaut kādu malku imunitāti stiprinošu dzērienu.

Augi imunitātes paaugstināšanai

Ehinācija ir viens no populārākajiem augiem, kas tiek izmantots imunitātes stiprināšanai. Ehinācija paaugstina fagocītu skaitu asinīs, tas palīdz tikt galā ar mirstošām šūnām un baktērijām. Kompleksi iedarbojoties uz imūnsistēmu, ehinācija stājas ceļā gripas vīrusam un herpes vīrusam, streptokokiem un stafilokokiem. Šā daudzgadīgā auga tinktūra tiek izmantota arī atmiņas uzlabošanai, apetītes samazināšanai.

Eleuterokoku tradicionāli gadsimtiem ilgi izmanto Sibīrijas un Ķīnas teritorijā dzīvojošie - noturībai pret stresu, enerģijas rezervju palielināšanai un arī organisma aizsargfunkciju vairošanai. Ļoti bieži eleuterokoku salīdzina ar žeņšeņu, turklāt eleuterokoka iedarbība ir daudz maigāka un saudzējošāka. Eleuterokoks tonizē organismu, stimulē gan garīgo, gan fizisko aktivitāti. Tomēr šā auga galvenā īpašība - spēja sekmīgi stāties pretī infekcijām.

Ženšeņs ir viens no slavenākajiem augiem imunitātes stiprināšanā, lai gan tā izmantošanas spektrs ir ļoti plašs, to lieto arī sirds asinsvadu sistēmas darbības uzlabošanai, tas lieliski tiek galā ar depresiju un darbspēju samazināšanos.

Rodiola jeb zeltsakne ir daudzgadīgs, ziemcietīgs biezlapju dzimtas lakstaugs. Tās sastāvā ir antioksidanti, imūnās un nervu sistēmas stimulatori. Rodiolu lieto kā adaptogēnu līdzekli, pazeminātu darbspēju gadījumā. Izcils enerģijas toniks, kas palīdz tikt galā ar hronisku nogurumu, turklāt ir ļoti labs augs, kas kalpo kā profilaktisks līdzeklis pret vīrusu saslimšanām, imunitātes stiprināšanai.

Mežrozītes jau gadsimtiem ilgi tiek uzskatītas par izcilu augu imunitātes stiprināšanai. Palīdz arī no organisma izvadīt šlakvielas un toksīnus.

Ingvers ir īsta krātuve imūnsistēmas uzlabošanai. Austrumu valstīs šis augs tiek izmantots teju kā universālas zāles. Svaiga ingvera saknē ir bioaktīvas vielas, kas noder cīņā ar dažādu veidu baktēriju augšanu un izplatīšanos.

Avenes ir labs gaistošo antibiotiku avots, tās labi noder kā profilaktisks līdzeklis pret saaukstēšanos. Kaltētas lapas izmanto kā atkrēpošanas līdzekli, bet aveņu zariņus izmanto pie herpes vīrusa (aukstuma pumpām).