Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

GRIĶU DIĒTA: Atslodze pēc svētkiem

© Shutterstok

Ir tradīcijas un rituāli arī gastromiskajā jomā, ko vairākums cilvēku atkārto regulāri. Apjomīgas maltītes gadumijā daudziem liek regulāri katru jauno gadu sākt ar apņemšanos vismaz kādu laiku ierobežot sevi ēšanas baudās, bet daudzi ir daudz radikālāki un jaunu gadu gatavi sākt ar diētu.

Jau ilgstoši par vienu no efektīvākajām tiek uzskatīta diēta, kurā galvenā loma atvēlēta griķiem, lai gan vienlaikus tā arī tiek atzīta par vienu no grūtākajām. Taču ar to var nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu - nedēļas laikā var nomest līdz pat septiņiem kilogramiem, turklāt labā ziņa ir tā, ka nav jādzīvo badā, jo griķus var ēst neierobežotā daudzumā. Griķiem jau sen ir laba slava kā diētiskam produktam - maz kaloriju, daudz mikroelementu un vitamīnu, tieši tāpēc, šo produktu izvēloties par pamatu diētai, ķermenim netiek nodarīts ļaunums. Lai pagatavotu griķus, tos nepieciešams vakarā pārliet ar karstu ūdeni, nepievienojot ne sāli, ne cukuru, ne garšvielas, ne taukvielas; trauku jāietin segā, jāatstāj līdz rītam. Analoģiskas procedūras veikšanai var izmantot arī palielu termosu, tad griķi būs gatavi jau 40 minūtēs. Vislabākos rezultātus var gūt, šo diētu ievērojot divas nedēļas, bet labi panākumi redzami arī pēc nedēļas. Un der zināt - griķu diētā tauku dedzināšana sākas tikai ar trešo dienu.

Šīs diētas maigākais variants paredz ik dienu dzert arī kefīru (ne vairāk par litru), bet, ja nu pavisam grūti, var ēst arī dažas žāvētas plūmes un aprikozes, bet tikai tādēļ, lai būtu vieglāk izturēt režīmu un nenorautos, piemēram, ar čipsiem. Ar atkāpēm no ideālā plāna tomēr pārāk aizrauties nevajadzētu, jo būtiskākas atkāpes no ideālā plāna, jo pieticīgāki būs rezultāti.

Protams, svarīgi ir ne tikai nedēļu izturēt ar griķiem vien ēdienkartē, bet arī pareizi no tās iziet, lai, atsākot ēst arī ko citu, ar uzviju neatgrieztos zaudētie kilogrami. Speciālisti iesaka - apmēram divas nedēļas ļoti jāierobežo treknu ēdienu un saldumu patēriņš, uzturā jāizvēlas viegli produkti. Brokastīs, piemēram, varētu ēst vājpiena biezpienu un gabaliņu graudu maizes, pusdienās - svaigus salātus un dārzeņu zupu, vakarā - vārītus griķus. Tikai ap piekto dienu ieteicams uzturā iekļaut zivis, liesu gaļu un augļus. Dienas pēdējā ēdienreize - apmēram četras stundas pirms gulētiešanas.

***

Griķu diētu nedrīkst ievērot

• Grūtniecības laikā

• Diabēta slimnieki

• Pie lielām fiziskām slodzēm

• Sirgstot ar depresiju

• Kuņģa-zarnu trakta slimnieki

Griķu diētas plusi

• Nav ierobežojumu maltīšu skaitā un apjomā, var ēst tik, cik organisms pieprasa

• Tās laikā nav vērojami citām diētām raksturīgie simptomi - nogurums, galvas reiboņi, vispārējs vājums

• Vājēšana notiek samērā strauji, ar katru dienu ķermenī būs izjūtams arvien lielāks vieglums.

Nedēļas laikā var atvadīties līdz pat septiņiem kilogramiem

• Griķos ir daudz šķiedrvielu, tāpēc šīs diētas laikā tiek attīrīts arī zarnu trakts

• Diētas blakusefekts - uzlabojas ādas un nagu stāvoklis.