VESELĪBA: Ikdienas rūpes par sejas ādu

Sejas maska veic netīrumu novākšanu no ādas un absorbē liekos taukus © Publicitātes foto

Apkārtējā vide, laika apstākļi un uzturs ievērojami ietekmē mūsu sejas ādas veselību un tās novecošanās tempu. Tāpat kā sabalansēta un veselīga pārtika nepieciešama labas ķermeņa formas uzturēšanai, Herbalife skaistumkopšanas eksperte un dermatoloģe Jūlija Levinsone norāda – regulāra sejas ādas attīrīšana un barošana veicina ilgāku tās maiguma un elastības saglabāšanu.

«Trīs izplatītākie attaisnojumi, ar ko aizbildinās Latvijas sievietes, kādēļ regulāri nekopj sejas ādu ar atbilstošiem kopšanas līdzekļiem, ir «Es nezinu, kas manai sejas ādai ir nepieciešams un piemērots», «Tas ir pārāk dārgi» un «Man tam nav laika»,» ņemot vērā starptautiskās uztura kompānijas Herbalife veikto pētījumu novembrī, savā vizītē Rīgā atklāj skaistumkopšanas eksperte, dermatoloģe un augsti kvalificēta sejas kopšanas speciāliste Jūlija Levinsone. Aptaujā 65% respondenšu atzina, ka nav apmierinātas ar savu sejas ādu, bet 44% sieviešu saka, ka ikdienā regulāri nerūpējas ar savu sejas ādu, izmantojot atbilstošus sejas ādas kopšanas līdzekļus, un procedūras veic vien nedēļas nogalēs vai dažas reizes nedēļā. «Nekopjot sejas ādu, tā tiek pakļauta ātrākam novecošanās riskam, kā arī iespējamas ādas problēmas – ādas sausums, pigmenta plankumu rašanās un citas problēmas,» norāda eksperte.

Organisms jābaro arī no ārpuses

«Mūsu organisma lielākais orgāns ir āda, un tās šūnas pilnībā atjaunojas 30 dienu laikā. Bieži, kad iegādājaties krēmu, sasniegto efektu sāk ievērot tikai pēc mēneša. Pastāv neliels skaits skaistumkopšanas kompāniju, kurām ir pieejamas tehnoloģijas, kas spēj paātrināt šo procesu,» saka J. Levinsone.

Veselības uzturēšanai nepieciešams sabalansēts uzturs un fiziskās aktivitātes, taču ķermenis jābaro arī ārēji. «Sabalansēts uzturs ietver ne tikai to, ko mēs ēdam, bet jāveic arī ārējā ķermeņa kopšana un barošana. Piemēram, Herbalife SKIN produkcija, kura radīta gan vīriešiem, gan sievietēm, attīra, mitrina un aizsargā ādu, kā arī mazina redzamās novecošanas pazīmes,» žurnālam Māja atklāj J. Levinsone. Tās sastāvā ir vairāk nekā 15 vitamīni, augu komponenti un citas dabīgas vielas, izvairoties no konservantu, parabēnu un sulfātu esamības sejas kopšanas līdzekļos.

Svarīga ādas mitrināšana

Eksperte norāda, ka sejas attīrīšana un mitrināšana jāveic neatkarīgi no vecuma, jo, ikdienā rūpējoties par sejas ādu, zūd nepieciešamība jebkad veikt ķirurģisku iejaukšanos. J. Levinsone atzīst, lai uzsāktu regulāru sejas kopšanu, var rasties apjukums – kādi vitamīni un barības vielas ir nepieciešamas un kādi līdzekļi jālieto attiecīgajos laika apstākļos. Dermatoloģe mierina – jebkurā produktā ir sabalansēts nepieciešamo vielu daudzums.

«C vitamīns ir pret ādas novecošanu, bet vitamīns E palīdz atjaunot ādas struktūru. B3 veic bojātu ādas šūnu atjaunošanu,» stāsta eksperte. Viens no universālākajiem augiem ir alveja, kuru veselības uzlabošanai lieto gan iekšķīgi, gan ārīgi. Alveja veiksmīgi aizsargā pret saules starojumu un citiem kaitīgiem ārējiem apstākļiem, kā arī efektīvi mitrina ādu.

Seja jāattīra gan no rīta, gan vakarā

Pirmais solis ādas kopšanā ir tās attīrīšana no kosmētikas, netīrumiem un taukvielām. Piemēram, Herbalife SKIN piedāvā attīrošu gēlu gan normālai un sausai ādai, gan taukainai sejas ādai. Tīrīšanas līdzekļi atjauno ādu, un tā atgūst dabisko mirdzumu. Jāatceras seju tīrīt arī no rīta, kad daudziem cilvēkiem šķiet, ka tas nav nepieciešams. «Pa nakti ādā notiek dažādi procesi. Tajā ir sakrājušies iepriekšējās dienas toksīni, kā arī mēs pa nakti svīstam. Reizi 12 stundās nepieciešams visus taukus noņemt, lai tie nekļūtu toksiski. Kamēr āda nav attīrīta, uz tās nedrīkst uzklāt dekoratīvo kosmētiku un citus krēmus,» aicina J. Levinsone.

Pēc ādas notīrīšanas seko tās tonizēšanas, kas padara ādu maigāku, elastīgāku un matētu, novēršot tās spīdumu. Krunciņu samazināšanai noderīgi uzklāt serumu ar zemu tauku sastāvu, kā arī C un B3 vitamīniem. Īpaša ir acu zona, kuru nepieciešams kopt, lai mazinātu krunciņas un tumšos lokus zem acīm. «Acu gēls spēj samazināt vecuma pazīmes. Uzklājiet, un pāris dienās āda ap acīm kļūst gludāka,» saka eksperte. Ādas mirdzumam un mitrināšanai vērtīgi lietot ikdienas ādas mitrinātāju, taču, lai ādu pasargātu no laikapstākļiem un mazinātu grumbiņu rašanos, svarīgi neaizmirst aizsargājošu dienas krēmu. Piemēram, aizsargājošu krēmu ar SPF indeksu 30, kasaizsargās ādu no UVA/UVB starojuma. Šāds līdzeklis noder gan saulainās vasarās, gan ziemā uz slēpošanas kalna. «Dienas krēms ar aizsardzību pret saules stariem jāuzklāj ik pēc sešām stundām,» iesaka dermatoloģe.

Dienas krēms naktī neder

J. Levinsone stingri neiesaka dienas krēmu izmantot arī nakts krēma vietā, jo līdzekļu sastāvs, nepieciešamo vielu koncentrācija un lietošanas mērķi atšķiras. «Pēc nakts krēma uzklāšanas nākamajā rītā var redzēt rezultātu: maisiņi zem acīm pazuduši un āda būs maigāka. Tas ir bagātīga satura barojošs sejas ādas krēms,» saka eksperte.

Savukārt sejas kopšanas līdzekļi, kurus ieteicams lietot reizi nedēļā vai retāk, ir abrazīvs krēms jeb ādas skrubis un sejas maska. «Skrubi var lietot reizi 7–10 dienās vasaras laikā un reizi divās nedēļās ziemas periodā. Tas notīra atmirušās ādas šūnas, no kurām organisms pats tik ātri nespēj atbrīvoties,» iesaka dermatoloģe. Savukārt sejas maska novāc netīrumus un absorbē liekos taukus. Piemēram, Herbalife SKIN līnijas maska ar piparmētrām un mālu sagatavo ādu labākai uzturvielu uzņemšanai.

Avokado pret sausu ādu

Aptauja liecina, ka 77% Latvijas sieviešu ne vienmēr pievērš uzmanību, kā pārtikas produkti un to sastāvs ietekmē sejas ādas stāvokli. Lai arī ir svarīgi ādai sniegt attīrošas un bagātinošas procedūras, tikpat svarīgs ir ēdiena sastāvs, kuru uzņemam ikdienā. Ādai nepieciešams sabalansēts uzturs un fiziskā slodze. Ekstrēmas diētas vai neveselīga pārtika un mazkustīgs dzīvesveids var ietekmēt ādas izskatu un veselību.

Dažādi dabas pārtikas produkti ir bagāti ar vielām un vitamīniem, kas sniedz sejas ādai nepieciešamās uzturvielas un mirdzumu. Viens no veselīgākajiem augļiem ir avokado. Tas satur biotīnu, kas palīdz novērst ādas sausumu. Tāpat biotīna avots ir olas. Ādas elastību uzlabo lasis, bet valrieksti, kuri ir omega3 avots, palīdz ādu padarīt gludāku un jauneklīgāku. Savukārt pupas veic ādas šūnu atjaunošanas procesu paātrināšanu.

Svarīgs skaistuma miegs

Uzskats, ka no konkrētas kosmētikas līnijas vai skaistumkopšanas kompānijas produktiem var rasties pieradums, nav patiess un medicīniski pierādīts. Pastāv iespēja, ka vienam cilvēkam sejas kopšanas līdzekļi var palīdzēt, bet citiem var izrādīties nepiemēroti. «Vairāk uzmanības jāpievērš, kādam gadalaika periodam, ziemā vai vasarā, kosmētika paredzēta. Ziemā ādas mitrināšana nepieciešama dienas otrajā pusē, bet vasarā – no rīta,» norāda J. Levinsone.

Speciāliste savai labsajūtai un sejas ādas veselībai iesaka laikus doties gulēt. Tāpat nozīmīgi ir dzert daudz šķidruma un līdzsvarot savu ikdienas ēdienkarti, kā arī nedrīkst aizmirst par aktīvām nodarbēm, kas uzlabo un uztur fizisko formu.