Sejas ādas kopšanā liela nozīme sabalansētam uzturam

«Man ļoti patīk saule, tacu saules un UV staru iedarbība uz ādu ievērojami veicina tās novecošanos,» uzsver Dr.Karolīna Klusmana © Publicitātes foto

Jaunības un veselīgas sejas ādas saglabāšana ir ikvienas sievietes rutīnā. Bet kā to darīt pareizi un kas ir jāņem vērā, lai palīdzētu mūsu sejas ādai saglabāt jaunību un veselīgu izskatu? Medicīnas zinātņu doktora grāda kandidāte, Herbalife Zinātniski konsultatīvās padomes eksperte, kura konsultē kosmetoloģijas, dermatoloģijas un sabalansēta uztura jautājumos, Dr. Karolīna Klusmana intervijā Neatkarīgajai stāsta, ka sejas āda jākopj regulāri – divas reizes dienā, ievērojot pareizu kopšanas procedūru secību. Turklāt liela nozīme sejas ādas veselīga izskata saglabāšanā ir sabalansētam uzturam.

– Kas un cik bieži ikdienā ir jādara, lai rūpētos par sejas ādas skaistumu un jaunības saglabāšanu?

– Sejas ādas attīrīšana ir viens no būtiskākajiem soļiem sejas kopšanā. Āda jāattīra vienmēr, arī no rītiem pēc miega, kad seja ir šķietami tīra, jo nakts laikā mēs svīstam. Ādas attīrīšanai jāizmanto maigs ādas attīrīšanas līdzeklis, piemēram, Herbalife SKIN nomierinošais tīrīšanas gels ar alveju.

Pēc sejas ādas attīrīšanas nepieciešams lietot uzmundrinošu augu izcelsmes toniku, kura sastāvā nav alkohola. Toniks sagatavo sejas ādu tālākai kopšanai un palīdzēs nākamajam sejas kopšanas līdzeklim labāk uzsūkties.

Pēc tonika lietošanas sejas ādu nepieciešams pabarot, uzklājot mitrinošu krēmu vai serumu. Savukārt acu krēms, manā skatījumā, ir pirmā lieta, kas jālieto pat tad, kad esam vēl relatīvi jauni. Acis un āda ap acīm sejas mīmikas dēļ ir pastāvīgā kustībā, tā ir ļoti plāna, tāpat ap acīm nav tauku dziedzeru. Šo iemeslu dēļ mums jāparūpējas par to, lai āda ap acīm nezaudētu elastību.

Vislabākos rezultātus iespējams sasniegt, lietojot visus produktus divas reizes dienā, pareizā secībā, jo tas nepieciešams normālai sejas ādas kopšanas rutīnai.

Savukārt skrubja lietošana nepieciešama periodiski un nodrošina dziļāku tīrīšanu, kas, manuprāt, nepieciešama vismaz trīs reizes nedēļā, lai atbrīvotos no atmirušajām ādas šūnām.

– Kādā vecumā, Jūsuprāt, būtu jāsāk rūpēties pret ādas novecošanos?

– To, kā novecojam, nosaka iekšējo un ārējo faktoru kopums. Tā dēvēto iekšējo novecošanos nosaka ģenētika – pēc divdesmit gadu vecuma āda sāk lēnāk atjaunoties un tiek izdalīts mazāks daudzums kolagēna. Tas ir normāls novecošanās process, ko nespējam ietekmēt. Bet «ārējā novecošanās» ir ārējie faktori, ko spējam ietekmēt un kas arī lielā mērā nosaka to, cik ātri vai lēni mēs novecojam. Vieni no būtiskākajiem ārējiem faktoriem, kas ietekmē novecošanos, ir, piemēram, smēķēšana, saules aizsargkrēma nelietošana, neveselīga vai nesabalansēta diēta un stress.

Manuprāt, pirmā lieta, ar ko jāsāk ādas aprūpe pret novecošanos, ir kaitīgo ieradumu atmešana un saules pretapdeguma krēma lietošana ikdienā, arī jaunībā. Runājot par specifiskiem produktiem, tas būtu acu krēms – āda zem acīm ir ļoti plāna, un tā ir pirmā vieta, kur novērojamas pirmās novecošanās pazīmes.

– Kāds uzturs jālieto, lai iegūtu veselīgu ādu?

– Mans personīgais ieteikums būtu saglabāt balansu. Es neatbalstu ekstrēmas diētas, jo uzskatu, ka tās veselībai neko labu nedod. Ļoti nozīmīgi ir uzņemt nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu, piemēram, ēdot zivis un vistas gaļu. Ja esat veģetārietis, tad, piemēram, lēcas vai kuskusu. Ja jums nav laika uzņemt nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu, tad laba alternatīva ir olbaltumvielu kokteiļi.

Noteikti jāēd arī augļi, dārzeņi un zaļumi. Jo «krāsaināka» jūsu ēdienkarte, jo labāk. Ēdot sabalansētu uzturu, jūs sniedzat savam organismam visas nepieciešamās uzturvielas, turklāt tas pozitīvi ietekmē arī jūsu ādas stāvokli. Arī ūdens dzeršana pietiekamā daudzumā ir ļoti nozīmīga.

– Kāds ir Jūsu personīgais ādas kopšanas noslēpums?

– Mans personīgais veselīgas sejas ādas noslēpums ir tas, ka es vienmēr lietoju mitrinošo krēmu ar saules aizsardzības faktoru. Krēma saules aizsardzības faktoram jābūt augstākam par 20. UV stari ir ļoti bīstami ādai. Tie bojā DNS un rada brīvos radikāļus, kas liek mūsu ādai ātrāk novecot.

Arī pīlings ir viena no nozīmīgākajām lietām, kas palīdz uzturēt ādas veselību un jauneklību. Novecojot ādas atjaunošanās process prasa daudz vairāk laika. Kad esam jauni, tās atjaunošanās notiek 2–3 dienu laikā, bet 30–40 gadu vecumā tas prasa gandrīz dubultu laiku. Tāpēc mums jāpalīdz ādai atjaunoties, bet, ja neattīrām ādu, neveicam pīlingu, tad atmirušās šūnas uzkrājas un āda izskatās vecāka. Attīrot un skrubējot ādu, tiek veicināta asinsrite un ādas apgāde ar skābekli un tai nepieciešamajām barības vielām. Sejas kopšana viennozīmīgi ir lielisks ieguldījums nākotnē.