Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Protests pret veselības aprūpes politiku pulcē ap 300 cilvēku

© f64

Protests pret veselības aprūpes politiku Latvijā pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pulcē aptuveni 300 mediķu.

Uz pasākumu ieradušies mediķi no visas Latvijas, rokās turot plakātus, kas vērš uzmanību uz aktuālo situāciju medicīnā. Protesta drošību uzrauga aptuveni 20 apsargi, kā arī pāris desmiti policijas pārstāvju.

Daugavā pie pasākuma norises vietas atrodas pašvaldības policijas kuteris. Kā aģentūrai LETA skaidroja policijā, tas tur atrodas gan Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiekošā pasākuma, gan mītiņa dēļ.

Protesta organizatori veic pasākuma dalībnieku skaita aprēķinus, un, visticamāk, tas varētu pārsniegt minētos 300. Notiekošo ar interesi vēro garāmgājēji.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) mērķis bija akciju organizēt tieši tad, kad Latvijā viesosies citu valstu veselības ministri - šodien Rīgā notiek Eiropas Savienības (ES) veselības ministru neformālā sanāksme.

Kā iemeslus protesta akcijas rīkošanai arodbiedrība min nepietiekamo finansējumu veselības aprūpei no iekšzemes kopprodukta, kas šogad ir 3%, kā arī to, ka divām lielākajām Latvijas slimnīcām ir maksātnespējas pazīmes. Tāpat arodbiedrība norāda uz to, ka Latvijā iedzīvotājiem ir sliktākā veselības aprūpes pieejamība Eiropas Savienībā, to, ka mediķu algas pieaug vairākas reizes lēnāk nekā citās nozarēs, kā arī ārsti, ārstu palīgi, vecmātes, medicīnas māsas un citas ārstniecības personas tikai 50% gadījumu pēc izglītības iegūšanas strādā Latvijā.