Kā lasīt zāļu tējas ievērojot astroloģiskus principus

© F64

Nekas nav nokavēts. Kaut arī par spēcīgākajām tiek uzskatītas tās pļavu zālītes, kas salasītas saulgriežu laikā, ārstniecības augus iespējams vākt visu vasaru. To var darīt, ņemot vērā fitoterapeitu ieteikumus, tautas zintis vai astroloģiskus principus.

Tomēr ar zāļu tējām jābūt uzmanīgam – tās varam dzert kā vienkāršu spirdzinājumu, pret saaukstēšanos vai lai ātrāk tiktu galā ar kādām sīkām vainām, taču pirms nopietna ārstniecības kursa ir jākonsultējas ar speciālistu. Turklāt ne vienmēr zāļu tējas drīkst lietot kopā ar kādiem medikamentiem. Bet, ja lasāt zālītes pašu priekam un ģimenes ikdienas vajadzībām, tad jādodas uz pļavu un jāatgūst tas, kas Jāņu lietavu dēļ, iespējams, iekavēts.

Vēl tikai jāatminas, ka augus zāļu tējām nedrīkst lasīt autoceļu tuvumā, pie rūpnieciskiem objektiem vai atkritumu poligoniem. Jo tālāk laukos, dziļāk pļavā vai mežā – jo labāk.

Žurnāls Praktiskā Astroloģija (Nr. 6) bija publicējis interviju ar fitoterapeiti un astroloģi Gundegu Purmali, kurā viņa dalījās savā pieredzē augu ievākšanā un izjušanā.

«Vispirms ir jāsajūt, vai tev to vajag,» intervijā stāstīja zāļu sieva. Kad cilvēks ļaujas dabai, augiem un sajūtām, viņš nonāks pie tā auga, kurš ir vai būs vajadzīgs. Un roka pati pastiepsies. Paši nereti neprotam iztulkot informāciju, kāpēc mūs piesaista konkrēts augs, kaut arī mistikas nav – darbojas magnētiskais lauks, un mēs to sajūtam.

Ir cilvēki, kuri pārliecināti, ka vien saulgriežos vāktiem augiem piemīt spēks, un metas pļavā, lai neizvēlīgi plūktu itin visu, kas trāpās pa ķērienam. «Nē, nē, nekāda fiksā lasīšana nebūs. Augs ir jālasa tad, kad viņš ir gatavs,» saka Gundega Purmale. «Ir tādi augi, kurus jāiet pusnaktī lasīt. Kartupeļu ziedi jāvāc tikai pusnaktī, tikai sešas minūtes. Man ir kā fūrijai jāskrien pa kartupeļu lauku. Palīdz mani studenti.»

Zāļu sieva novērojusi, ka augi izjūt cilvēka garastāvokli. «Ja man ir slikts garastāvoklis, kas reti, tomēr gadās, tad augi pūst, nežāvējas. Vai arī atnāku mājās ar vītušiem augiem. Tad apsēžos kalna galā, palūdzu piedošanu par to, ka mana cilvēciskā vājība izlīdusi pa visām malām ārā. Kad tieku līdz mājai, augi ir atdzīvojušies.»

Augu zinības un citas spējas Gundega Purmale ir mantojusi no savas vecmammas, bet astroloģiju mācījusies, lai iegūtu papildu zināšanas.

Vienkāršotā popkultūras astroloģija piedāvā augus izvēlēties atbilstoši zodiaka zīmēm un to iespējamajām veselības problēmām (te gan atkal gribas atgādināt, ka cilvēka individuālajā astroloģiskajā kartē var atklāties vēl citu zodiaka zīmju ietekmes).

Piemēram, Dvīņiem vārīgākas ir plaušas, nervi un gremošanas sistēma. Tāpēc vajadzīgi ķērpji, sūnas, kas attīra organismu. Nervozitāte izraisa gremošanas traucējumus, kas savukārt var provocēt kuņģa čūlas veidošanos, arī aizkuņģa dziedzeris var nestrādāt, kā nākas. Dvīņiem emocijas iet pa gaisu, tāpēc uzturā noteikti jālieto auzas (putrā vai tējā), raspodiņš, ugunszāle, vērmele.

Jaunavai, ekspansīvas dabas cilvēkam, var būt nosliece uz nervu slimībām. Šīs zīmes pārstāvjiem ieteicams vaivariņš, jo viņiem ir caurs miegs, bet ar vīgriezīti nevajadzētu aizrauties. Tā nomierinās, bet vienlaikus cilvēku karsēs.

Skorpionam bieži sāp galva, ir izmainīts, nestabils asinsspiediens. Viņam ir svarīgi, ko ēd, kādi cilvēki atrodas līdzās, jo šīs zīmes pārstāvis reaģē uz apkārtējo rīcību, vārdiem – viņš «uzvelkas». Skorpionam jāēd daudz sakņu. Viņš ir seksuāls, tāpēc var prognozēt slimības no nabas uz leju. Tāpēc vajadzīga asinszāle, kas līdzēs arī depresīva noskaņojuma gadījumos.

Augi jālieto pēc tam, kad vaina noteikta, nevis ar domu – pamēģināšu katram gadījumam. Viena lieta ir precīza diagnostika, cita – zodiaka zīmes pārstāvju vispārīgas iezīmes. Kā, piemēram, turpmākie raksturojumi: Aunam, kuru mēdz pamocīt galvas sāpes, jāuzturas svaigā gaisā. Tā kā Auniņš daudz ko dara pēdējā brīdī un pēc tam piktojas, viņam mēdz sašaurināties asinsvadi. Svariem vajadzētu atrast stabilu partneri, lai nenāktos piedzīvot beigtus nervus un infarktu. Lauvam var rasties problēmas ar vairogdziedzeri un sirdi, ja ilgstoši nebūs pašam savas mājas. Vēzim gadās emocijas apēst, nevis izreaģēt – liekais svars būs klāt. Strēlniekam jāpiesargās no sadzīves traumām, bet Mežāzim jārūpējas par sirdi un jāsargājas no reimatisma. Ūdensvīrs, ja pārmērīgi ļausies gastronomiskām baudām, nodarīs pāri aknām un aizkuņģa dziedzerim. Zivīm jāsaudzē sirds, plaušas un nieres, bet Vērša vājais punkts ir osteohondroze. Viņš turklāt mēdz novilcināt vizīti pie ārsta.

***

KĀ LASĪT, ŽĀVĒT UN GLABĀT ĀRSTNIECĪBAS AUGUS

Izejot pļavā, tā vispirms jāizjūt. Jānomierinās un jāļaujas izjūtām. Cilvēks instinktīvi stieps roku pēc tiem augiem, kuri viņam būs vajadzīgi.

Augus nevajag likt plastmasas maisiņos, tie jāievieto elpojošā materiālā, piemēram, grozā.

Augus nevajag turēt uz rokas, jo tie saskaras ar ādu, sviedriem, tātad piedzīvo temperatūras maiņu.

Nesot augus uz rokas vai lokoties, mēs tos saspiežam. Augs mokās. Būsim saudzīgi!

Nelasiet augus lielā daudzumā! Ja pirmo reizi izejat pļavā, pilnīgi pietiks, ja saplūksiet pušķīti vien, jo tas tik un tā kalpos mēnešiem.

«Tagad reklamē sasietas buntes – tā esot jāžāvē augi. Nedrīkst augu iegrožot, augam jāžūst vienam!» uzsver Gundega Purmale.

Kāds jāžāvē pa vienam, citu labāk gatavināt uz papīra, vēl dažu – tīklā, lai var vēdināt.

Ogas ātri jāapvītina. Māllēpenes, pienenes pēc novākšanas jāliek cepeškrāsnī un ātri jāapvītina, citādi viss labums pārvērtīsies par pūku.

Nedrīkst augus žāvēt tiešos saules staros, lielākoties vajadzīga ēna. Tie bieži jāpārcilā, jāapmaisa.

Kad auga stiebriņš, kātiņš ir smuki lokans, tas ir gatavs uzglabāšanai.

Pēc tam augu sašķērē nelielos gabaliņos un liek traukā.

Ieteicams glabāt plauktā, skapītī ar durtiņām, jo augam nevajag ne sauli, ne gaismu.

Nevajag tēju glabāt auduma maisiņos, tad tā pievilgst ar mitrumu, kāds telpā neizbēgami rodas, pieņem dažādas garšas un smaržas no cita līdzās turēta auga.

Dodoties lasīt augus tējiņām, neesiet nikni, pūcīgi un dusmīgi! Augi to jūt, tie pa ceļam novītīs, vēlāk nežūs vai pat sāks pūt.

Svarīgākais