Klāt Baltijas volejbola līgas finālposms dāmām; ko no tā sagaidīt?

Šajā nedēļas nogalē Jelgavā risināsies Baltijas līgas volejbolā dāmām finālposms, kurā dalību nodrošinājušas astoņas spēcīgākās līgas. Informācijas par šīm sacensībām šosezon bijis nepamatoti maz, tāpēc portāls Sportacentrs.com lūkoja noskaidrot, kas Jelgavā notiks šajā nedēļas nogalē un ko no šīm spēlēm varam sagaidīt.

Baltijas kausa regulārajā turnīrā cīnījās 12 komandas, kuras aizvadīja divu apļu turnīru, noskaidrojot astoņas spēcīgākās komandas, kuras no 30. marta līdz 1. aprīlim cīnīsies par čempionāta godalgām. Piektdien Jelgavas Sporta hallē (Māteru ielā 44a) tiks izspēlētas četras ceturtdaļfinālu spēles, sestdien pusfināli, bet svētdien cīņas par vietām.

Labāko astoņu komandu vidū trīs no Latvijas

Labāko astoņu komandu skaitā iekļuvušas arī trīs Latvijas komandas – „Jelgava/LU”, „Ropaži/MSĢ” un Latvijas Junioru izlase. Bez trim mūsu komandām sacensībās startēs arī četras Igaunijas komandas „Parnu VK”, „Tartu Universitāte/Eden”, „Tallinas universitāte” un „Voru VK”, kā arī viena komanda no Lietuvas – „Heksa”. Šoreiz centīsimies uzzināt ko vairāk par Lietuvas un Igaunijas komandām.

Ceturtdaļfinālos spēkiem mērosies „Jelgava/LU” (2) – „Voru VK” (7), „Parnu VK” (1) – Latvijas Junioru izlase (8), „Ropaži/MSĢ” (4) – „Heksa” (5), „Taru Universitāte/Eden” (3) – „Tallinas Universtāte” (6). Lai noskaidrotu, ko varam gaidīt no šīm komandām un kā varētu risināties gaidāmās spēles, portāls Sportacentrs.com sazinājās ar „Jelgava/LU” un Latvijas atjaunotās dāmu izlases galveno treneri Jāni Leiti. „Visas Igauņu komandas ir zīmīgas ar labu aizsardzību. Psiholoģiski pret šāda tipa komandām spēlēt ir ļoti grūti. Tu sit spēcīgi, bet viņas visu ceļ augšā,” visas igauņu komandas īsi raksturo „Jelgavas/LU” vienības treneris. Jelgavniecēm 1/4 finālā jātiekas ar „Voru” komandu, kura apspēlēta abas reizes. „Īpaši spilgti „Voru” komanda man atmiņā ne ar ko nav palikusi, taču es sagaidu, ka Jelgavā šī komanda būs krietni spēcīgāka nekā tas bijis iepriekš. Igaunijas čempionāta pusfinālā „Voru” pieveica manā skatījumā pietiekami spēcīgo Tartu komandu un sastāvs esot papildināts ar vairākām spēlētājām, kuras man nav nācies redzēt,” pretinieces raksturo Leitis.

„Tartu Universitātes” komandā uzsvars tiek likts uz trim spēlētājām – cēlāju, centru un otrā tempa uzbrucēju. „Šī komanda spēlē ļoti ātru volejbolu un labi servē. Sieviešu volejbolā serve ir ļoti svarīgi. Principā, vienmēr uzvar komanda, kura labāk servē un jāsaka, ka spēlē iepriekš Tartu komanda mūs noservēja. Tā ir komanda, kuru manis vadītajai komandai līdz šim nav sanācis uzvarēt. Zaudējām gan Igaunijā, gan šeit Latvijā,” savas iespējamās pretinieces pusfinālā raksturo Leitis. Treneris paredz, ka Tartu savā ceturtdaļfinālā apspēlēs Tallinas volejbolistes, kuras esot diezgan neliela auguma. Šī ir komanda, kas līdz šim sagādājušas mazākās problēmas. Viņas gan pieveikušas Murjāņu komandu, taču spēlē, kura Ilmāra Pūliņa vadītajai komandai vairs neko nav vajadzējis un viņš devis iespēju spēlēt otrajam sastāvam. Vienīgā profesionālā līgas komanda ir „Parnu”, kuras rindās arī vairākas ārzemnieces.

Prognozes…

Lūgts prognozēt ceturtdaļfināla spēļu rezultātus, Leitis ir izvairīgs, taču savas favorītes katrā no pāriem atklāj. „Mums jānoskaņojas ceturtdaļfināla spēlei pret „Voru” un tikai tad domāsim par tālākajām cīņām. Nedrīkst skatīties uz to, ka „Voru” regulāro čempionātu noslēdza septītajā vietā, bet mēs otrajā... Domājams, ka mūsu juniorēm pret „Parnu” klāsies smagi. Viss atkarīgs kā junioru izlase sāks spēli. Ja spēs pārsteigt, tad var būt visādi, bet favorītes ir viešņas. Meitenēm nav ko zaudēt, tāpēc viņas var atļauties spēlēt brīvi. Ropažu komandai „Heksa” volejbolistes būtu jāapspēlē, Pūliņš šo komandu pazīst ļoti labi, tāpēc problēmām nevajadzētu būt. Paredzu, ka igauņu pārī noteikti uzvarēs Tartu klubs,” prognozē treneris.

Noskaidrosies arī Latvijas čempiones

Jāatceras, ka šajā turnīrā tiks izspēlētas arī Latvijas čempionāta godalgas. Latvijas komanda, kura ieņems augstāko vietu Baltijas līgā izcīnīs čempionu titulu.

Piektdien turnīrā tiks izspēlētas četras ceturtdaļfinālu spēles, sestdien pusfināli (arī mazie), bet svētdien cīņas par vietām. Ja līdz šim (regulārajā turnīrā) komandas bijušas spiestas spēlēt četras spēles trijās dienās, tad labāko astotnieks būs nedaudz labākās pozīcijās – trīs spēles trijās dienās. Jāsaprot, ka, apmēram, 95% spēlētāju ir amatieres, tāpēc sezonas laikā bija novērojams, ka svētdienas spēlēs dažām spēka trūcis.