Oficiāli atjaunota Latvijas sieviešu volejbola izlase

Latvijas Volejbola federācija (LVF) šodien preses konferencē paziņoja par Latvijas sieviešu volejbola izlases atjaunošanu. Tās vadība tiks uzticēta Latvijas čempionvienības „LU Jelgava” galvenajam trenerim Jānim Leitim, kurš sev par palīgu izvēlējies brāli Agri Leiti.

Par Latvijas dāmu izlases startu tika mēļots jau vairākus gadus, taču šodien oficiāli tika paziņots par tās atjaunošanu. „Kad trīs gadus atpakaļ man tika uzticēts vadīt Latvijas Volejbola federāciju, viens no maniem galvenajiem punktiem bija atjaunot sieviešu izlasi. Kopš šīs idejas rašanās, esam strādājuši, lai šī iecere realizētos, taču ar finansēm nav gājis gludi. Šobrīd, kad finansējums nav palielinājies, bet gan pretēji samazinājies, esmu pieņēmuši lēmumu pieteikt dāmu izlasi Eiropas čempionāta kvalifikācijai, kas risināsies 2012. gada maijā. Mums aug laba jaunā paaudze, pieredzējušās spēlē Eiropas klubos un, lai jaunajām meitenēm (Junioru izlasei) būtu uz ko tiekties, esam nolēmuši spert šo soli, atjaunojot piramīdas virsotni – pieaugušo izlasi,” LVF rīkotajā preses konferencē paziņoja federācijas prezidents Almers Ludviks.

Izmantojot brīdi, LVF prezidents izteica savu viedokli arī par finansu sadalījumu. „Jā, varbūt tik mazai valstij kā Latvija arī būtu jāizvirza prioritātes, bet pārējie jāatstāj novārtā. Es gan uzskatu, ka naudas pietiek visiem, ja to prātīgi sadala. Neapmierinātība no mūsu puses ir liela,” pauda Ludviks.

Izlases galvenā trenera pienākumu uzņemsies Jānis Leitis, kurš šo uzskata par lielu izaicinājumu. Viņam palīdzēs brālis Agris Leitis, kurš šobrīd vēl pats spēlē volejbolu, bet paralēli tam apgūst trenera prasmes Latvijas Sporta pedagoģijas Akadēmijā. „Mans uzdevums šobrīd ir apzināt tās spēlētājas, kuras varētu spēlēt izlasē. No viņām daudzas spēlē ārzemēs, citas mācās ASV. Informācija par viņām ir visai minimāla, tāpēc mans pirmais darbs būs apkopot informāciju par tām, kuras būu gatavas palīdzēt. Man ir ļoti liels gods vadīt izlasi un apzinos, ka tas nebūs viegls uzdevums,” savus pirmos plānus pie izlases stūres ieskicē Leitis.

Treneris pauda, viena daļa potenciālo izlases līderu jau esot paudušas gatavību spēlēt atjaunotajā izlasē un uz pirmajiem treniņiem varētu pulcēties 2012. gada aprīļa otrajā pusē.

Izlases mērķis ir divu ciklu ietvaros iekļūt Eiropas čempionāta finālturnīrā. Pirmo maču Latvijas izlase aizvadīs 2012. gada maijā, kad savā laukumā uzņems Kipras izlasi, bet pēc divām dienām paredzēta atbildes spēle Kiprā. Šī pāra uzvarētāji iekļūs nākamajā turnīra fāzē – apakšgrupā (Čehija, Bulgārija un Ungārija) un turpinās cīņu par iekļūšanu kontinenta čempionāta finālturnīrā.

Pēdējo oficiālo spēli Latvijas dāmu izlase aizvadīja 2005. gadā.

Tikmēr jau īsi pēc jaunā gada - 2012. gadā no 6. līdz 8.janvārim Latvijas junioru (1994.dz.g.+) sieviešu izlase treneres Ingunas Minusas vadībā 2012. gada Eiropas Junioru čempionātu uzsāks ar priekškvalifikācijas turnīru, kas notiks Jelgavā, Zemgales Olimpiskajā centrā. Latvijas izlases pretinieces būs Dānijas un Kipras junioru izlases. Uzvaras gadījumā Latvijas izlase nodrošinās vietu kvalifikācijas turnīra nākamajā kārtā, kas no 10.-15.aprīlim notiks Baltkrievijā, kur apakšgrupā jau ielozētas - Baltkrievijas, Vācijas, Polijas, Francijas un Lietuvas izlases.

Izlases trenere pauda, ka viņas vadītajai komandai neapšaubāmi ir iespējas pārvarēt šo turnīra fāzi un iekļūt nākamajā. "Meitenes pēdējo trīs gadu laikā ir ieguldījušas ļoti lielu darbu un progress noteikti ir jūtams," tā Minusa.

Svarīgākais