Serbija triumfē EČ volejbolā vīriešiem

Ar Serbijas komandas uzvaru šodien Austrijas galvaspilsētā Vīnē noslēdzies Eiropas čempionāts volejbolā vīriešiem. Finālspēlē viņi zaudēja pirmo setu, taču uzvarēja trīs nākamos pret itāliešiem – 17:25, 25:20, 25:23, 26:24. Bronzas godalgas šoreiz tika poļiem.

27.Eiropas čempionāts volejbolā vīriešiem šoreiz notika divās valstīs – Čehijā un Austrijā. Kopumā to uzsāka 16 komandas. Sākumā tās tika sadalītas četrās grupās pa četrām vienībām. Katras apakšgrupas uzvarētāja automātiski tika ceturtdaļfinālā, bet otro un trešo vietu ieguvējas cīnījās pirmajā play-off kārtā. Visveiksmīgāk turnīrā klājās Itālijas un Serbijas izlasēm, kuras šodien cīnījās par zeltu, bet bronzas mačā spēkojās Krievijas un Polijas komandas.

Tieši ar bronzas spēli tika uzsākta pēdējā spēļu diena. Lai gan favorītu lomā bija Krievijas izlase, tomēr pie godalgām viņi netika – zaudējums ar 1:3 (23:25, 25:18, 12:25, 19:25). Līdz ar to krieviem jau otro čempionātu pēc kārtas nākas iztikt bez medaļām, bet par Eiropas čempioniem viņi nav kļuvuši kopš tālā 1987.gada – toreiz uzvarētāju lauri gan plūkti zem Padomju Savienības vārda. Bet poļiem astotā godalga EČ vēsturē – pirms diviem gadiem gan viņi bija čempioni.

Finālspēlē neliela favorītu loma bija atvēlēta itāliešiem. Mačs Austrijas galvaspilsētā Vīnē iesākās līdzīgi, tomēr seta vidū itālieši guva piecus punktus pēc kārtas (16:12). Seta turpinājumā serbi neko daudz padarīt nespēja, bet galotnē vēlreiz zaudēja piecus punktus pēc kārtas – no 17:20 uz 17:25. Otro setu jau apņēmīgāk sāka serbi. Itālieši tikai pašā sākumā prata turēt līdzi, bet vadībā netika uz mirkli – zaudēts sets ar 20:25, un cīņa par titulu sākusies no jauna.

Trešā seta pirmā puse bija itin līdzīga otrajā setā redzētajai. Serbi spēlēja atraisītāk un veiksmīgāk, iegūstot pat piecu punktu pārsvaru. Tomēr tuvojoties seta izskaņai sasparojās arī itālieši, panākot izlīdzinājumu (20:20 un 23:23). Šajā brīdī gan veiksme no viņiem novērsās – serbi uzvarēja divus punktus pēc kārtas un līdz ar to arī trešo setu (setbumbā bumba no serves divas reizes atsitās pret tīkla trosi un nokrita itāliešu pusē).

Ceturtā seta sākumā Itālijas komanda izskatījās mobilizējusies un ātri ieguva pārsvaru (pat četru punktu). Tomēr tad vairākas paviršības un rezultāts neizšķirts – 13:13. Seta turpinājums bija pat ļoti emocionāls. Vispirms atkal trīs punktu pārsvars itāliešiem (17:14), pēc tam vadību pārņēma serbi (21:19), uz ko itālieši atkal atbildēja ar trīs punktiem pēc kārtas (22:19). Kā pirmie pie setbumbas tika itālieši, taču serbi to atspēlēja un jau izkārtoja mačbumbu sev. Un tā uzreiz tika izmantota – viltīga planējošā serve tieši uz līnijas – 26:24 un serbu triumfs. Veiksmīgākais čempionu rindās ar 17 gūtajiem punktiem bija Miļkovičs, bet itāliešiem tikpat punktu Savani kontā.

Serbiem šī ir pirmā zelta medaļa komandas pastāvēšanas vēsturē (2001.gadā zelts tika Dienvidslāvijai), bet itāliešiem trešais sudrabs (līdzās sešiem zeltiem un divām bronzām). Nākamais EČ finālturnīrs notiks 2013.gadā – tāpat kā šogad tas tiks organizēts divām valstīs – Polijā un Dānijā.

Svarīgākais