Afanasijs Kuzmins pēc pirmās kārtas 11.vietā

Devīto olimpisko spēļu dalībnieks Afanasijs Kuzmins ceturtdien Londonā pēc pirmās no divām sacensību dienām šaušanā kopumā bija apmierināts ar iespēto. "Nedaudz neizdevās viena sērija, bet kopumā - normāli," viņš rezumēja pēc starta ātršaušanā ar pistoli 25 metru distancē.

"Visas detaļas nekomentēšu. Tiem, kuri ir tālu no šaušanas, tāpat nebūs skaidrs. Katrs pats var apskatīties rezultātus," sacīja Seulas olimpiskais čempions Kuzmins. "Ko lai saka, protams, ka pāris šāvieni neizdevās. Redzēsim, kā būs rītdien. Satraukums liels - tās tomēr ir olimpiskās spēles. To nosaukums vien jau visu izsaka."

Lai arī ārēji Kuzmins izskatījās mierīgs, pats sportists norādīja, ka tā tikai izskatās. ''Skaidrs, ka jābūt mierīgam, bet iekšā patiesībā viss deg. No malas izskatās, ka uztraukums ir neliels, bet patiesībā stress ir pamatīgs. Pēc starta vajag mazliet laiku, kamēr no tā visa atietu. Pēc tam viss būs kārtībā. Katrs taču satraucas par savu startu - cits stiprāk, cits mazāk. Galvenais šo satraukumu pareizi izmantot, novirzīt tā, lai nāk par labu."

Lai arī 65 gadus vecajam Afanasijam ir milzīga olimpisko spēļu pieredze, par satraukumu viņš piemetināja tā: ''Bet iedomājieties sevi eksāmenā - vai tad jūs neuztrauksieties?"

Uz jautājumu, vai ierocis "klausījis" labi, viņš uzreiz spļāva pār plecu. ''Pagaidām normāli - strādā labi. Esmu pārliecināts, ka nepievils. Es vismaz tā domāju," Kuzmins vēlreiz pārspļāva pār plecu.

Pirmajā no divām kvalifikācijas sacensību dienām Kuzmins nopelnīja 289 punktus no 300 iespējamajiem. "Neko sliktu nevaru teikt - kopumā esmu apmierināts. Neizdevās viena sērija, kurā patrāpījās astoņnieks. Ja tas nebūtu, būtu plus divi punkti un daudz labāks rezultāts," piebilda šāvējs.

Kuzmins uzsvēra, ka otrajā kvalifikācijas kārtā piektdien noteikti būs jāšauj labāk. Pēc viņa domām, iekļūšanai finālā būs nepieciešams iegūt vēl 292 vai 293 punktus. "Ja tas izdosies, finālam vajadzētu pietikt. Vismaz es tā domāju. Tātad rītdien nešaubīgi jāšauj labāk nekā šodien. Bet vēl jau jāredz, ka šaus pārējie," kad runājām ar Kuzminu, pirmās kvalifikācijas sacensības vēl nebija beigušās. Tātad, pēc šāvēja domām, iekļūšanai finālā summā būs nepieciešami 582 punkti.

Runājot par favorītiem, Kuzmins pauda pārliecību, ka teju puse no 18 dalībniekiem var kļūt par čempionu. "Pretendentu uz zeltu noteikti ir vairāk nekā divi vai trīs dalībnieki. No tiem, kas šeit startē, var uzvarēt vismaz astoņi," viņš sacīja.

Par finālu runāt gan esot stipri pāragri, jo aizvadīta tikai pirmā no divām sacensību dienām. "Viss izšķirsies rītdien. Vēl nevienam nekas nav garantēts. Jā, man ir pieredze, bet šeit nav nepieredzējušu dalībnieku. Centīšos, lai rītdien jūs mani varētu redzēt divreiz," smaidīja Kuzmins. Lai tā notiktu, viņam 18 dalībnieku konkurencē jāiekļūst labāko sešiniekā. Vai tā notiks, kļūs zināms piektdien pēc otrās kvalifikācijas kārtas. Pēc tam paredzēts arī fināls.

Ceturtdien, kad pirmo kvalifikācijas kārtu bija veikuši 12 no 18 dalībniekiem,Kuzmins  savāca 289 punktus no 300 iespējamiem, paliekot uzreiz aiz labāko desmitnieka. Labākais rezultāts pirmajā sesijā Krievijas sportistam Aleksejam Kļimovam, kuram 294 punkti.

Kvalifikācijas 2. kārtā notiks rīt. Lai iekļūtu finālā, Kuzminam savās devītajās olimpiskajās spēlēs būs jāiekļūst labāko sešiniekā. Rīt Kuzmins startēs trešajā grupā, kuras starts paredzēts plkst. 14:10 pēc Latvijas laika.

Svarīgākais