Prokopčuka maratona apritē atgriežas ar 10.vietu Londonā

Šodien Londonā Latvijas rekordiste maratonā Jeļena Prokopčuka aizvadīja pirmo maratonu pēdējo četru gadu laikā, finišējot desmitajā vietā ar rezultātu 2:27:04. Par uzvarētāju jau otro gadu pēc kārtas kļuva kenijiete Merija Keitani (2:18:36).

Pirmos piecus kilometrus Prokopčuka veica 17 minūtēs un astoņās sekundēs, bet vēlāk katrus piecus veica par aptuveni pusminūti lēnāk. Pusdistancē Latvijas skrējēja bija 13.vietā ar rezultātu 1:13:31.

Pēc veiktās pusdistances Prokopčuka kāpināja tempu no posmu no 26. līdz 30.kilometram veica tikai nedaudz lēnāk par 17 minūtēm. Nākamie pieci kilometri bija par deviņām sekundēm lēnāki, taču ļāva apsteigt vienu konkurenti un pakāpties uz 12.pozīciju, bet pēdējos 2.195 kilometrus uzsāka 11.vietā. Finišu Prokopčuka sasniedza desmitajā vietā ar rezultātu 2:27:04.

Jāatgādina, ka pirms sacensībām Ļenas dzīvesbiedrs un treneris Aleksandrs portālam Sportacentrs.com atklāja, ka mērķis ir noskriet aptuveni 2:25:00. Neskatoties uz to, ka tas netika paveikts, Prokopčuka pārliecinoši sasniegusi olimpisko normatīvu (2:37:00), tiesa, kā iepriekš tika ziņots, visticamāk, Londonas olimpisko spēļu maratona distancē [sacensību starta laika dēļ] Latvijas skrējēja nepiedalīsies, priekšroku dodot 10 000 metru skrējienam.

Par uzvarētāju jau otro gadu pēc kārtas kļuva kenijiete Merija Keitani, kura cīņā par uzvaru pieveica savu tautieti Ednu Kiplagatu. Keitani un Kiplagata no konkurentēm pakāpeniski sāka atrauties pēc 30.kilometru atzīmes, bet septiņus kilometrus pirms finiša Keitani sāka mērķtiecīgi mukt prom arī no tautietes. Finišu Keitani sasniedza lepnā vientulībā - 2:18:36 - sasniedzot jaunu personisko rekordu, valsts un Āfrikas rekordu.

Vīriešu konkurencē pie uzvaras tika kenijietis VIlsons Kipsangs (2:04:44), bet sīvā cīņā par otro vietu viņa tautietis Martins Lels apsteidza etiopieti Tsegaji Kebedi. Labākais no eiropiešiem bija turks Bekirs Karajels, kurš ierindojās 16. vietā (2:13:21). Pasaules rekordists Patriks Makau izstājās pēc 15. kilometru atzīmes.

Svarīgākais