Gadu pirms Londonas olimpiskajām spēlēm vieta Latvijas komandā garantēta ducim vieglatlētu

Tieši gadu pirms Londonas olimpisko spēļu sākuma vieta Latvijas komandā ir garantēta 12 vieglatlētiem, taču tikai augstākās kategorijas normatīvu izpildījušie astoņi sportisti var būt droši, ka cīņā par olimpiskajām ceļazīmēm viņus neviens neizkonkurēs.

Visos sporta veidos olimpiskās kvalifikācijas process turpinās, un sagaidāms, ka līdz Londonas olimpiādes sākumam Latvijas komandā sportistu skaits būtiski pieaugs.

Augstākās A kategorijas normatīvu jau sasniedzis sprinteris Ronalds Arājs 100 metru distancē, Māris Urtāns lodes grūšanā, Vadims Vasiļevskis, Zigismunds Sirmais un Madara Palameika šķēpa mešanā, Edgars Eriņš un Aiga Grabuste daudzcīņā, kā arī Lauma Grīva tāllēkšanā.

Vēl četriem vieglatlētiem ir izpildīts B normatīvs, kas viņiem ļaus doties uz Londonu, ja vien sāncenši olimpiskajā atlasē nespēs sasniegt labākus rezultātus. Ar izpildītu B normatīvu uz vietu olimpiskajā komandā pretendē Dmitrijs Jurkevičs 1500 metru skrējienā, Igors Kazakevičs 50 kilometru soļošanā, Igors Sokolovs vesera mešanā un Agnese Pastare 20 kilometru soļošanā.

Pamatotas cerības sagaidīt ielūgumu startēt Londonā ir arī peldētājam Uvim Kalniņam, kurš izpildījis otrās pakāpes normatīvus 100 metru un 200 metru brīvā stila distancē. Taču peldēšanā atšķirībā no vieglatlētikas otrās kategorijas normatīvs tikai ļauj cerēt uz rīkotāju ielūgumu, bet dalību olimpiskajās sacensībās negarantē.

Sasniegts B normatīvs vieglatlētikā ir arī šķēpmetējiem Ērikam Ragam un Līnai Mūzei, kā arī daudzcīņniecei Laurai Ikauniecei, taču viņiem ar to olimpiskajai ceļazīmei nepietiks. Ar izpildītu B normatīvu sportists olimpiskajās spēlēs var startēt tikai tad, ja nevienam tās pašas valsts atlētam attiecīgajā disciplīnā nav izpildīta A normatīva. Savukārt Valērijam Žolnerovičam maratonā sasniegtais B normatīvam atbilstošais rezultāts olimpiskajā kvalifikācijā nav spēkā, jo tika sasniegts oficiālajā kvalifikācijas kalendārā neiekļautās sacensībās.

Londonas olimpiskās spēles notiks no 2012.gada 27.jūlija līdz 12.augustam.

Svarīgākais