2012. gada F1 sezonu ar uzvaru sāk Batons

© AFP/Scanpix

Šodien ar sacīkstēm Melburnā tika uzsākta 2012. gada F1 sezona.

Austrālijas "Grand-Prix" uzvaras laurus plūca "McLaren" pilots Džensons Batons, aiz sevis atstājot attiecīgi Sebastianu Fetelu no "Red Bull", savu komandas biedru Lūisu Hamiltonu un otru "Red Bull" pārstāvi Marku Veberu. Tobrīd atrodoties trešajā pozīcijā, sāpīgu izstāšanos piedzīvoja septiņkārtējais F1 čempions Mihaels Šūmahers.

Vakar notikušajā kvalifikācijā ļoti pārliecinošu sniegumu parādīja abi „McLaren” piloti – Lūiss Hamiltons un Džensons Batons, kuri izcīnīja attiecīgi pirmo un otro starta pozīciju, taču trešo vietu ieņēma „Lotus” pilots Romēns Grožāns, uzreiz aiz sevis atstājot septiņkārtējo F1 čempionu Mihaelu Šūmaheru no „Mercedes”. 2011. gada čempionam Sebastianam Fetelam tikai sestā starta pozīcija.

Startā no septītās uz ceturto vietu pacēlās Niko Rosbergs, apsteidzot gan abus „Red Bull” pilotus, gan Grožānu. taču jau otrajā aplī viņš kapitulēja Fetelam, atkrītot uz piekto pozīciju. Batons uzreiz pēc starta tika priekšā Hamiltonam, tādējādi kļūstot par sacīkšu līderi. Kvalifikācijas trešās vietas ieguvējam Grožānam sacīkstes beidzās jau otrajā aplī. Pēc sadursmes franču pilota formulai nolūza priekšējais labais ritenis, un pēc sacīkstēs pavadītām tikai pāris minūtēm viņš varēja doties tās vērot no boksiem.

11. apļa pirmajā līkumā tehniskas problēmas piemeklēja trešās vietas īpašnieku Šūmaheru. Vācietis izbrauca ārpus trases, taču pēc šāda manevra veikšanas Šūmahers tā arī nespēja atgūt iepriekšējo ātrumu un izstājās no sacīkstēm. Neilgi pēc Šūmahera izstāšanās, piloti sāka veikt pirmos boksa apmeklējumus, taču vietu sadalījums pirmajā desmitniekā kardināli nemainījās, vienīgi Fernando Alonso spēja pakāpties uz ceturto vietu, tiekot garām Rosbergam. Pēc pirmajiem boksu apmeklējumiem Batons savu pārsvaru pār tuvāko sekotāju Hamiltonu bija palielinājis līdz teju 12 sekundēm.

Sacīkstēm esot tieši pusē, Rosberga piekto pozīciju iekarot vēlējās mājinieks Vebers, taču viss beidzās ar to, ka vācietis 31. apļa beigās iebrauca boksos pēc jauna riepu komplekta. Atzīstamu sniegumu rādīja no 18. vietas startējušais Reikenens, tagad jau ieņemot astoto pozīciju. Tehniskas ķibeles starta/finiša taisnē piemeklēja Vitālija Petrova vadīto bolīdu, tādēļ 37. aplī trasē devās drošības mašīna. Piloti viens pēc otra steidzīgi devās mainīt riepas, un uz pitstopu rēķina Fetelam izdevās apsteigt Hamiltonu.

41. aplī, kad drošības mašīna devās boksos, Batons uzreiz sāka atjaunot savu iepriekš iegūto pārsvaru, taču Fetels īpaši tālu sacīksšu līderi palaist priekšā netaisījās, visu laiku turoties nepilnas četras sekundes aiz tā. Vienā no līkumiem, cīnoties par trīspadsmito pozīciju, sabučojās Felipes Masas un Bruno Sennas vadītās formulas, un abi spiesti izstāties no sacīkstēm.

Intriģējoša cīņa pēdējos desmit apļos sākās par trešo pozīciju, kurā spēkojās Hamiltons un Vebers, tikmēr Kobajaši devīto vietu centās apdraudēt Raikonens. Kad līdz sacīkstes beigām bija palikuši daži apļi, Batons joprojām pārliecinoši turēja iekrāto trīs ar pusi sekunžu handikapu pār otrās vietas īpašnieku Fetelu. Par piekto pozīciju cīnījās Alonso un Maldonado, taču pēdējā aplī Pastors nenovaldīja savu formulu un ietriecās apmalē. Pēdējā aplī Reikenens paspēja pakāpties par vairākām vietām un izcīnīja septīto pozīciju, taču ar izcilu sniegumu jauno sezonu sāka Batons, kurš tā arī nedeva iespējas konkurentiem atkarot sacīkšu pašā sākuma iegūto vadību un uzvarēja Austrālijas "Grand-Prix". Otro vietu ieņēma Fetels, bet uz zemākā pjedestāla pakāpiena kāpa "pole-position" ieguvējs Hamiltons.

Svarīgākais