Fetels triumfē Moncā un jau nākamajā posmā var nodrošināt titulu

Šodien F1 Itālijas Grand-Prix izcīņā Moncas trasē pie astotās uzvaras sezonā tika kopvērtējuma līderis, "Red Bull" pilots Sebastians Fetels. Otrais finišēja Džensons Batons, uz goda pjedestāla arī Fernando Alonso. Fetela pārsvars pār tuvāko sekotāju pieaudzis jau līdz 112 punktiem, un teorētiski vācietis var tikt pie titula jau nākamajā posmā.

Vakardienas kvalifikācijā uzvarēja Sebastians Fetels, aiz sevis atstājot abus "McLaren" pilotus Luisu Hamiltonu un Džensonu Batonu. Kopvērtējuma līderis izskatījās gana pārliecinoši, lai arī šodien būtu galvenais favorīts – Fetelam bija iespēja izcīnīt savu astoto uzvaru šosezon un 18. karjerā.

Startā ļoti ātrs bija no ceturtās vietas startējušais Alonso, tāpat arī Hamiltons, un vienā brīdī viņi abi un Fetels brauca pa starta/finiša taisni blakus viens otram. Vēl līdz līkumam Alonso izvirzījās pirmajā vietā, bet vācietis un brits sekoja otrajā un trešajā pozīcijā. Aiz muguras vadošajiem pilotiem notika avārija – Vitantonio Liuci zaudēja kontroli pār savu formulu, un pirmajā pagriezienā ietriecās Petrova un Rosberga spēkratos. Visiem trim sacīkstes bija beigušās, bet trasē devās drošības mašīna. Pēc tās atgriešanās boksos Fetels brauca cieši aiz Alonso un visai drīz to arī apdzina, bet uz trešo vietu bija pacēlies Šūmahers. Hamiltons gan atpalikt netaisījās.

Sadursmi piedzīvoja Vēbera un Masas formulas. Brazīlietis varēja turpināt braukt, tomēr Vēbers savu formulu bija sabojājis, tiesa, līdz boksiem viņš netika – pēdējā līkumā "Red Bull" pilots izslīdēja no trases, un sacīkstes viņam bija beigušās. Kamēr Fetels attālinājās no sekotājiem un brauca stabilā pirmajā vietā, interesantākie notikumi risinājās viņam aiz muguras. Šūmahers veiksmīgi aizstāvēja savu pozīciju no Hamiltona, neļaujot britam pacelties uz trešo vietu. Hamiltonu jau panāca viņa komandas biedrs Batons, kurš viena apļa laikā tika galā ar abiem. Batons arī pēc boksu apmeklējumiem bija trešais, bet Hamiltons atkal nonāca aiz Šūmahera.

28. aplī Hamiltons beidzot apdzina septiņkārtējo pasaules čempionu, bet jau bija astoņas sekundes atpalicis no Batona, kurš savukārt bija panācis Alonso un kādu laiku cieši sekoja spānim. Pēc dažiem apļiem gan Alonso atkal atguva aptuveni pusotras sekundes pārsvaru. Tikmēr Masa, kurš pēc avārijas ar Vēberu bija atkritis uz otrā desmitnieka sākumu, jau bija pacēlies uz sesto pozīciju. Pēdējie boksu apmeklējumi vietu secību pirmajā trijniekā tomēr pamainīja – Batons tika garām Alonso, kuram vēl bija arī jāuzmanās no Hamiltona.

Brits tuvojās "Ferrari" pilotam, tomēr traucēja arī atpalicēji starp viņu un Alonso. Sākoties pēdējam aplim, Hamiltons jau bija vairs tikai sekundes attālumā. Tiesa, pietuvoties līdz apdzīšanas iespējai neizdevās – Batons otrais, Alonso trešais, Hamiltons palika ceturtais. Tikmēr Fetela uzvaru tā arī neviens apdraudēt nespēja – vācietim astotais panākums sezonā, un teorētiski viņš var nodrošināt titulu jau pēc divām nedēļām Singapūrā. Šobrīd Fetela pārsvars sešus posmus pirms čempionāta beigām sasniedz 112 punktu – ja "Red Bull" pilots pēc Singapūras sacīkstēm tuvāko sekotāju apsteigs par 125, tad viņam titulu vairs atņemt nevarēs.

Svarīgākais