Batons izcīna F1 čempiontitulu

Šodien Brazīlijas F-1 posmā uzvaru izcīnīja Marks Vēbers. Otrais palika polis Roberts Kubica, bet trešais Luiss Hamiltons. Priekšlaicīgi savu pirmo čempiontitulu izcīnīja "Brawn GP" komandas pilots Džensons Batons.

Sacensības labi iesāka Kimi Raikonens, kurš no piektās vietas pakāpās uz trešo pozīciju, uzreiz aiz Marka Vēbera. Nedaudz vēlāk Raikonens, cīnoties ar Vēberu, ieskrēja austrālieša formulas aizmugurē un sabojāja savas formulas priekšējo antispārnu. Raikonens palika ļoti lēns, tādejādi zaudējot vairākas pozīcijas.

Tāpat arī pirmajā aplī vienā līkumā trasi nesadalīja Džankarlo Fisikella un Heiki Kovalainens, taču abi sportisti spēja turpināt sacensības. Avāriju pirmajā aplī arī piedzīvoja Adrians Zutils un Jarno Trulli. Lai arī atkārtojumā izskatījās, ka Trulli ieskrēja Zutila formulas sānos, pēc sadursmes Trulli pieskrēja pie augumā raženā Zutila un sāka izskaidroties par minēto incidentu. Daudz netrūka, lai abi sportisti taisnību meklētu ar dūru palīdzību, taču Zutils nomierināja emocionālo Trulli. Jāsaka, ka Zutils, slīdot ārā no trases, aizķēra spāņa Fernando Alonso formulu, kuram tādejādi arī šīs sacensības bija beigušās.

Raikonens tika līdz boksiem, kur mehāniķi sportistam uzmontēja jaunu antispārnu. Tajā pašā laikā boksos bija arī Kovalainens, kurš trasē centās atgriezties pirms sava tautieša Raikonena, taču to Kovalainens darīja tik ātri, ka mehāniķi nepaspēja atvienot degvielas šļūteni. Sportists turpināja braukt un no šļūtenes ārā lija palikusī degviela. Tā uzlija virsū Raikonena formulai un arī pašam pilotam. Uzreiz gan sportistu, gan arī pašu formulu pārņēma iespaidīgas uguns liesmas, kuras pēc sekundes pazuda. Kamēr "Brawn GP" komandas mehāniķi Kovalainena formulai noņēma norauto degvielas šļūteni, tikmēr Raikonens devās tālāk trasē.

Ņemot vērā šos atgadījumus, trasē devās drošības mašīna. Sacensības atsākās un ātrs bija Batons, kurš, veicot vairākas apdzīšanas, lēnām tuvojās pirmajam astotniekam. Vēlāk sākās pirmie boksu apmeklējumi, un kā pirmais boksos devās Niks Haidfelds. Nedaudz vēlāk pie saviem mehāniķiem devās Barikello, kurš tādejādi zaudēja savu pirmo pozīciju. 31.aplī iespaidīgu avāriju piedzīvoja Nakadžima, kurš lielā ātrumā ieskrēja riepu nožogojumā. Par laimi sportistam ar veselību viss bija kārtībā.

46.aplī boksos no pirmās vietas devās Roberts Kubica, kurš sacensības uzsāka tikai no astotās vietas. Poļu braucējs trasē atgriezās trešais. Otrais tobrīd bija Barikello, bet pirmais Vēbers. Ja šajā brīdī beigtos sacensības, tad par čempionu priekšlaicīgi kļūtu Batons, kurš tobrīd brauca ceturtajā vietā. Kad līdz sacīkstes beigām bija atlikuši 20 apļi, savos otrajos boksos devās Barikello, kurš pēc tam trasē atgriezās sestajā vietā. Vēlāk pēdējos plānotajos boksos devās gan Batons, gan Vēbers, gan arī Fetels. Pēc tam, kad visi līderi pabija boksos, kopvērtējuma vadībā atradās Vēbers. Otrais bija Kubica, bet trešais Barikello. Brits Batons tobrīd atradās sestajā vietā.

Kad līdz sacensības beigām atlika desmit apļi, Luiss Hamiltons apdzina Barikello un pakāpās uz trešo vietu. Izrādās, ka šajā apdzīšanas manevrā Hamiltons ar savu formulas priekšējo antispārnu pārdūra Barikello formulas aizmugurējo riteni, tādēļ brazīlietis trešo reizi šajās sacīkstēs bija spiests doties boksos.

Līdz ar to uz trešo vietu pakāpās Hamiltons, kamēr piektais bija Batons, kuru pilnībā apmierināja šī piektā vieta. Turpinājumā vairs nekas nemainījās un uzvaru izcīnīja Vēbers. Otrais palika Kubica, bet trešais Hamiltons. Batons ierindojās piektajā vietā, kas viņu pilnībā apmierināja, lai pirmo reizi savā karjerā izcīnītu čempiontitulu. Tāpat arī priekšlaicīgi konstruktora kausu izcīnīja "Brawn GP".

Svarīgākais