Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Motoru sports

Batons Interlagosā lieki neriskēs

Līdz F-1 pasaules čempionāta finišam palikuši vairs tikai divi posmi, pirmais no kuriem šīs nedēļas nogalē notiks Brazīlijā.

Šobrīd līderis kopvērtējumā ir Džensons Batons no Brawn, kas tuvāko sekotāju komandas biedru Rubensu Baričello apsteidz par 14, trešajā vietā esošo Sebastjanu Fetelu (Red Bull) – par 16 punktiem. Batons jau šosvētdien var kļūt par pasaules čempionu, ja vien finišēs labāko trijniekā.

Sezonas sākumā, kad Batons svinēja vienu uzvaru pēc otras (sešas pirmās vietas septiņos ievadposmos), šķita, ka jau labu laiku pirms čempionāta finiša britu pilotu varēsim sveikt ar pelnīto titulu, kas kļūtu par pirmo viņa visai garajā autosportista karjerā. Tomēr čempionāta otrā puse Brawn vienībai un īpaši Batonam vairs tik veiksmīga nav (ja neskaita dubultpanākumu Moncā).

Tomēr iekrātais pārsvars ir pietiekams, lai abi Brawn piloti būtu kopvērtējuma priekšgalā un atrastos vistuvāk čempiona titulam.

Ja Baričello pie uzvarām sezonas otrajā pusē ir ticis (Valensijā un Moncā), saglabājot izredzes uz pirmo vietu kopvērtējumā, tad Batonam jācīnās par katru punktu, kas beigās var kļūt zelta vērts.

Nedrīkst aizmirst arī Fetelu, kas pēc spožās uzvaras Japānas GP no Batona atpaliek par 16 punktiem un teorētiski vēl var izcīnīt titulu. Lai cerētu uz pirmo vietu, Fetelam pašam obligāti vienā no atlikušajiem posmiem jāuzvar un otrā jāfinišē vismaz otrajam. "Mērķis Brazīlijā ir viens – uzvara. Nejūtu stresu, to izjūt Džensons un Rubenss. Singapūrā viss varēja beigties labāk, taču Japānā mašīna bija laba, un tagad ar nepacietību gaidu turpinājumu," stāsta Fetels, piebilstot, ka cer uz komandas biedra Marka Vebera palīdzību, ja tāda būs vajadzīga. Toties Vebers uzsver, ka nepalīdzēs vācietim, bet gan pats centīsies finišēt pirmais. "Mani inženieri un mehāniķi tēmē uz labu rezultātu, un pacentīsimies to sasniegt."

Kas jāpaveic Batonam, lai jau Brazīlijā nodrošinātu sev čempiona laurus? Ja viņš finišē labāko trijniekā, tad kļūst par čempionu neatkarīgi no sāncenšu vietām. Batonu apmierinātu arī ceturtā vai piektā vieta, ja Baričello neuzvar. Sestā vai septītā pozīcija britam patiktu, ja vien Baričello netiek augstāk par trešo pakāpienu, bet Fetels – par otro. Viens punkts Batonam dāvātu uzvaru kopvērtējumā, ja Baričello netiktu uz pjedestāla, bet Fetels neierindotos pirmajā vai otrajā vietā.

Matemātika ir vienkārša, tomēr jāņem vērā, ka lieks risks (ar iespējamu izstāšanos vai palikšanu bez punktiem) Batonam nav vajadzīgs. "Nevajag domāt, ka apzināti atsakos no cīņas par uzvaru posmos, lai garantētu punktus finišā," uzsver pilots. "Sapņoju par uzvarām, taču visu sezonas laiku esmu līderis kopvērtējumā un tagad no pretiniekiem, kuriem jāķer mani rokā, man ir atšķirīga situācija. Viņiem jābūt agresīviem, bet es vēlos izvairīties no nepatikšanām."

Taujāts par Fetela izteikumiem, ka viņš un Rubenss izjūtot psiholoģisko spiedienu, Batons atbild: "Esam līdzīgā situācijā, visi cīnāmies par titulu. Ar Fetelu pirmo reizi esam tādā situācijā, iespējams, arī Rubenss, taču man ir priekšrocība. No rīta mostos ar smaidu sejā. Nedomāju, ka var runāt par presingu, drīzāk par zināmu uztraukumu, taču esmu pārliecināts par saviem spēkiem."

Brazīlijas līdzjutēji, protams, cer uz Baričello uzvaru. Katrā ziņā fakts, ka brazīlietis turpina pretendēt uz titulu, licis viņiem sarosīties – svētdien tiek gaidīta 90 000 līdzjutēju klātbūtne. Baričello gan izvairās runāt par savām izredzēm. "Ceru, ka mašīna atkal būs ātra: sezonas otrajā pusē mums neklājas viegli, kad cīnāmies ar Red Bull un citām komandām. Gribas ticēt, ka izdosies uzvarēt, jo šis panākums man ir ļoti nepieciešams."

Bijušais F-1 pilots Ralfs Šūmahers prognozē, ka viss izšķirsies nevis pēdējā posmā Abū Dabī, bet gan Interlagosā. "Džensonam ir liels pārsvars, bet Ross Brauns ir ļoti spēcīgs stratēģijas izstrādāšanā, savukārt Mercedes dzinēji nodrošinās Brawn pārsvaru garajās Brazīlijas trases taisnēs. Szonas sākumā Brawn mašīnas bija ļoti ātras, ierobežoto finansiālo iespēju dēļ komanda nespēja spēkoties ar sāncenšiem tehniskā progresa jomā, taču pie stūres ir tas pats Džensons, kas sezonas sākumā uzvarēja sešos posmos. Viņš nav kļuvis lēnāks – pretinieki brauc ātrāk. Kā vācietis turēšu īkšķus par Fetelu. Sebastjans ir lielisks pilots, šobrīd viņam ir labākā mašīna, taču sezonas laikā viņš zaudējis pārāk daudz punktu. Matemātiski cerības vēl ir, taču jābūt lielai apstākļu sakritībai. Domāju, ka viss izšķirsies jau Interlagosā.