Avārijām bagātā F1 kvalifikācijā Suzukā uzvar Fetels

F1 Japānas ''Grand Prix'' kvalifikācijā Suzukas trasē, kas bija zīmīga ar vairākām avārijām, šorīt ''pole position'' izcīnīja ''Red Bull'' pilots Sebastians Fetels, ar kuru kopā no pirmās starta rindas rīt startēs Jarno Trulli (''Toyota'').

Jau pašā sesijas sākumā no trases izslīdēja Sebastiena Buemi vadītā formula. Buemi formula vēlāk tika savesta kārtībā, un pilots varēja turpināt kvalifikāciju. Pirmās sesijas sākumā vadībā bija abi ''Toyota'' komandas piloti – Jarno Trulli un Timo Gloks. Pirmā sesija pēdējā izrādījās ''Ferrari'' pārstāvim Džiankarlo Fisikellam, bet ''Red Bull'' austrāliešu pilots Marks Vebers vakar sadauzītās formulas dēļ vispār nestartēja un rīt sacīkstes sāks no boksiem. Tikmēr pirmajās trīs vietās bija Sebastians Fetels, Luiss Hamiltons un čempionāta kopvērtējuma līderis Džensons Batons.

Otrajā sesijā ar trases līkločiem galā netika spānis Haime Alguersuari (''Toro Rosso''), kura vadītā formula ielidoja riepu sienā. Pa to laiku notikusi līdera maiņa – pirmajā pozīcijā izvirzījies vienīgais palikušais ''Ferrari'' ar Kimi Raikonenu pie stūres. Avāriju diena turpinājās, un nākamais upuris bija Gloks, kurš netika galā ar pēdējo līkumu. Atkal trasē izkārti sarkanie karogi, sesija atsākās pēc vairāk kā desmit minūtēm. Pēdējām kvalifikācijas cēlienam nekvalificējās ne Fernando Alonso, ne Roberts Kubica, nedz arī Niko Rosbergs, pievienojoties diviem avarējušajiem. Līdera godā tikmēr atradās Fetels.

Neizbēgami arī trešajā sesijā neiztika bez izstāšanās, ''izcēlās'' Heiki Kovalainens. Līdz kvalifikācijas beigām tobrīd bija nepilnas septiņas minūtes. Divas minūtes pirms sesijas beigām ātrāko apļa laiku uzrādīja Raikonens, kura uzstādīto laiku par astoņām sekundes desmitdaļām uzlaboja Fetels, nodrošinot sev pirmo starta pozīciju rītdienas sacīkstēm. Raikonenam beigās garām ''aizgāja'' vēl seši piloti un ''Ferrari'' līdz ar to neveiksmīga kvalifikācija. Ar Fetelu no pirmās starta rindas rīt startēs Trulli, bet piecu vietu sodu par ātrumkārbas maiņu saņēmis Viantonio Luci (''Force India''), kuram rīt starts vai nu no pēdējās vietas vai no boksiem. Batonam, kurš rīt var kļūt par čempionu, kvalifikācijā tikai septītais rezultāts.

Svarīgākais