Lietainās F1 sacīkstēs Spā trasē uzvar Hamiltons

Spa trasē notiekošajās Pirmās Formulas Lielās balvas izcīņā pārliecinošu uzvaru izcīnīja Lūiss Hamiltons no "McLaren". Otrais finišēja "Red Bull" pārstāvis Marks Vēbers, bet uz trešā goda pjedestāla pakāpiena kāpa "Renault" pilots Roberts Kubica.

Pirms sacīkstēm starta vietu sodu bija saņēmuši abi ”Mercedes” piloti – Rosbergs bija noslīdējis uz 14. starta vietu, bet Šūmahers – uz 21. No 13. uz 16. vietu par agresīvu braukšanu kvalifikācijā tika nobīdīts ”Toro Rosso” pārstāvis Sebastjans Buemi, par Jamamoto traucēšanu piecu starta vietu sodu saņēma Timo Gloks, kurš līdz ar to noslīdēja uz 20. sākuma pozīciju. Ar to tiesneši savu sakāmo nebija beiguši, jo par dzinēja maiņu uz pēdējo vietu atkrita ”BMW Sauber” pilots Pedro De La Rosa.

Gan piektdien, gan sestdien virs Spa trases valdīja lietus, un meteorologi solīja, ka nokrišņi neizpaliks arī šodien. Startā lietus izpalika, taču notikumi pavērtās ļoti aizraujoši arī bez tā klātbūtnes. Pagalam neveiksmīgi sacīkstes uzsāka pole position ieguvējs Marks Vēbers – ”Red Bull” pilots nedaudz aizkavējās, un ar to pietika, lai viņam garām tiktu seši aizmugurē esošie braucēji. Vadībā izvirzījās Hamiltons, otro vietu iekaroja Kubica, bet trešais bija līdera komandas biedrs Batons. Nākamā apļa laikā sākās solītās lietusgāzes, kā dēļ no trases izbrauca Barikello, Alonso un vēl vairāki piloti. ”Ferrari” pilots cīņu par uzvaru turpināja, savukārt ”Williams” braucēja dziesma līdz ar to bija beigusies. Tiesneši pieņēma lēmumu notikušo negadījumu izmeklēt pēc sacīkšu beigām. Trasē tika izkārti dzeltenie karogi, taču īsu brīdi pirms drošības mašīnas izbraukšanas, Kubicu no otrās vietas uz leju paspēja nobīdīt čempions Batons.

Lietus pierima, un drošības mašīna Spa apli atstāja jau ceturtajā aplī. No pārējiem pilotiem atrauties sāka līderis Hamiltons, aizvien aktīvāks kļuva ceturtās pozīcijas īpašnieks Fetels. Vācietis vairākas reizes mēģināja tikt garām priekšā braucošajam Kubicam, un sestajā aplī sarkanā buļļa mērķtiecība attaisnojās – polis tika nobīdīts ārpus labāko trijnieka. Tikmēr lejasgalā mīņājās spānis Alonso, kurš, septītajā aplī esot 19. vietā, trīs apļus vēlāk bija sasniedzis 14. vietu. Kamēr ”Ferrari” pilots bija ticis garām Vitantonio Liuci, Fetels centās apsteigt Džensonu Batonu. Maija beigās Turcijas posmā, apdzenot Vēberu, Fetels izstājās. Šoreiz notika līdzīgi – ”Red Bull” pilots sadūrās ar Batonu, anglim sacīkstes beidzās, savukārt jaunais Šūmahers pitstopa apmeklējuma dēļ nokrita uz 12. vietu. Pirmajā pozīcijā vēl vairāk bija nostiprinājies Hamiltons, otrajā vietā atgriezās Kubica, bet uz trešo bija pacēlies Vēbers. Jāpiemin, ka Šūmahers, kurš startēja no zemās 21. vietas, bija uzkāpis 15 vietas augstāk.

Par avārijas izraisīšanu Fetelam nācās izbraukt caur boksiem. No tiem sarkanais bullis atgriezās 15. pozīcijā. Pateicoties vairākiem ātrāko apļu laikiem, vācietis bija ticis trīs vietas augstāk. Parādījās pirmās lietus lāses, un vairāki piloti steidza mainīt riepas. To darīja arī Marks Vēbers, kurš trasē atgriezās, saglabājis trešo vietu. Austrālietis bija pietuvojies otrās vietas īpašniekam Kubicam. Fetela biedram poļa apdzīšana diez ko labi nepadevās, jo ”Renault” pilots aizsargājās īpaši labi, turklāt uzrādot lieliskus apļa laikus. Kamēr Vēbers pūlējās panākt Kubicu, abiem tālu priekšā atradās Hamiltons, kurš droši veica boksu apmeklējumu, noturot vairāk kā 12 sekunžu pārsvaru. Stiprs lietus tā arī nebija sācies, taču tas tika solīts tuvāko desmit minūšu laikā.

27. apļa laikā kārtējo neveiksmi piedzīvoja Fetels – vācieša formulas aizmugurē ietriecās ”Force India” pilots Liuci. Abi varēja turpināt sacīkstes, bet, ja itālis tika cauri ar priekšējā antispārna nomaiņu, tad ”Red Bull” pārstāvis tikai ar grūtībām spēja nogādāt savu bolīdu boksos, un trasē vācietis atgriezās 20. vietā, priekšā japānim Jamamoto. Vācieša bēdu brālis Alonso, kuram arī nācās noslīdēt uz braucēju otrā desmita beigām, bija nonācis devītajā pozīcijā, tieši aiz ”BMW Sauber” pilota Kobajaši. Līdz finiša karogu izkāršanai bija atlikuši desmit apļi, un sākās solītais lietus. Līderim Hamiltonam bija sausam laikam paredzētas riepas, un britu pilots divas reizes paspēja izslīdēt. Pirmajā reizē ”McLaren” braucējs noturējās trasē, savukārt otrā reize beidzās ar iebraukšanu smiltīs. Eksčempions formulu nenoslāpēja un steigšus devās boksos. Teju visi piloti atradās boksu celiņā.

No boksiem pirmajā pozīcijā atgriezās Hamiltons, bet, pateicoties Kubicas kļūdai, vicelīdera statusu ieguva Vēbers. Lietus nerimās, un piecus apļus pirms Grand Prix beigām savu formulu nesavaldīja un sagriezās Alonso. Nekavējoties trasē devās drošības mašīna. Pēc apli garas riņķošanas pilotu cīņas atsākās - Rosbergs apsteidza Šūmaheru, Fetels tika garām vairākiem otrā desmita braucējiem, bet Jarno Trulli saslīdēja un sagriezās. Vēbers brauca ciešā attālumā aiz "McLaren" pilota, tomēr anglis brauca pietiekami aukstasinīgi, lai saglabātu pirmo vietu. Trešais finišēja Kubica, ceturtais - Masa, bet piekto vietu izcīnīja Adrians Zutils.

Svarīgākais