Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Motoru sports

Paulam Jonasam nepieciešami deviņi punkti līdz čempiona titulam

VAJAG TIKAI DEVIŅUS. Paulam Jonasam vēl vajag tikai deviņus punktus divos braucienos, un viņš būs pasaules čempions motokrosā MX2 klasē © MXGP

Pirms motokrosa pasaules čempionāta pēdējā posma Pauls Jonass saglabā 41 punkta pārsvaru MX2 klasē, un viņam vajag vairs tikai deviņus punktus, lai kļūtu par pasaules čempionu.

Latvijas motosporta vēsturē tiek šķirta jauna lappuse. Lai tā notiktu, tad motokrosa pasaules čempionāta pēdējā posmā 16. un 17. septembrī Francijā Paulam Jonasam divu braucienu summā jāatved tikai deviņi punkti, un viņš kļūs par pirmo no Latvijas pasaules čempionu motokrosā solomotociklu klasēs. Lai cik liels būtu pārsvars, bet pēdējie soļi līdz mērķim ir visgrūtākie, un to apliecināja arī aizvadītās nedēļas nogale Asenē (Nīderlande), kur risinājās pasaules čempionāta priekšpēdējais posms.

Paula pārsvars pār pašreiz vienīgo konkurentu cīņā par titulu šveicieti Žeremiju Sīveru bija 40 punktu. Nav maz. Atlikušajos četros braucienos var iegūt, maksimums, 100 punktu. Tad jau nemaz arī nav tik daudz, jo motoru sportā vienmēr ir jārēķinās ar nerakstītu likumu: lai cik liels braucienā būtu tavs pārsvars, bet, kamēr neesi pabraucis garām rūtotajam finiša karogam, tikmēr tu vēl neesi uzvarējis. Pēc kvalifikācijas sacensībām pielijušajā Asenes trasē iemesls satraukumam bija - Jonasam divi kritieni un tikai 19. vieta. Turklāt minūti un 25 sekundes aiz Sīvera, kurš finišēja ceturtais. Dziļas smiltis, pielijusi, smaga un šaura trase, kurā apdzīt pēc kritieniem vairākus konkurentus bija gandrīz neiespējami - vajadzēja braukt tur, kur bija iebrauktas špūres, nevis tur, kur varētu tikt garām konkurentiem. Galvenais, ka Pauls pats pēc šāda sākuma bija pilnīgi mierīgs, ko arī apliecināja pirmais finālbrauciens.

Asenes trasē var atrast labu starta vietu (iepriekš tika pētīti vairāki varianti), ja pie starta barjeras piebrauc tikai 19. pēc kārtas. Jonass jau pirmajā aplī kļuva par līderi, tikai uz diviem apļiem aizdeva pirmo vietu komandas biedram spānietim Horhem Prado Garsijam, bet tad atkal pārņēma vadību un finišā bija par nepilnu sekundi ātrāk. Pārējie atpalika par 13 līdz 18 sekundēm, un starp viņiem bija arī Sīvers, kurš ieņēma 5. vietu. Tas nozīmē, ka Paula pārsvars kopvērtējumā pieauga līdz 49 punktiem, un, ja otrajā braucienā to izdodas palielināt vēl par punktu, tad pasaules čempiona tronis jau rokā (ja vienāds punktu skaits, tad Pauls vienalga pirmais). Tomēr būs vēl jāpaspēkojas.

Acevedo/ KTM Images / Red/SIPA

Otrajā braucienā nesanāca tik labs sākums, pirmos divus apļus Pauls pabeidza desmitais, tad pakāpās trīs vietas augstāk un finišēja 7. vietā. Sīvers no 5. vietas spēja pakāpties uz otro un astoņus punktus atguva, taču nekas būtiski nemainījās - bija 40 punktu pārsvars, bet tagad ir 41 punkta pārsvars un palikuši tikai divi braucieni, kuros vairāk par 50 punktiem nav iespējams iegūt. Aprēķins ir ļoti vienkāršs - ja nākamsvētdien Francijā pēc pirmā brauciena Jonasam ir 25 punktu pārsvars, tad viņš jau ir pasaules čempions un motosporta vēstures jauno lappusi drīkst atšķirt līdz galam.

«Nekādas panikas pēc kvalifikācijas nebija, jo zināju, kāpēc tā notika, un zināju, ka šajā trasē starta vietai nav tik izšķirīgas nozīmes,» pēc sacensībām telefonsarunā teica Pauls Jonass. «Pirmajā braucienā labi aizbraucu no starta, un pamazām ar Prado braucām prom. Otrajā braucienā starts nesanāca, bet apdzīt šaurajā dziļu smilšu trasē bija sarežģīti. Zināju, kāda ir situācija un kur ir Sīvers. Nebiju iesprindzis uz to, ka jau šajā braucienā varu nodrošināt titulu, jo tas varēja tikai traucēt. Uz pēdējo posmu jākoncentrējas tāpat kā uz jebkuru citu, kaut gan visi jau ir sarēķinājuši, cik punktu vajag...»

Bronzas medaļu pirms pēdējā posma MX2 klasē sev jau ir nodrošinājis šā gada Latvijas GP uzvarētājs dānis Tomass Kjers Olsens.

MXGP klasē abos braucienos uzvarēja Paula komandas biedrs no KTM holandietis Džefrijs Herlingss. Pasaules čempiona titulu pirms pēdējā posma jau nodrošinājis cits KTM braucējs itālietis Antonio Kairoli - viņš tagad ir deviņkārtējs pasaules čempions.


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2017/09/11/devini-punkti-lidz-titulam