Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Fināls klāt: Spānija un Itālija cīņā par "Euro 2012" titulu

© nra.lv

Šovakar plkst. 21:45 sāksies 2012. gada Eiropas čempionāta futbolā izšķirošais mačs - fināls. Tajā par titulu cīnīsies pašreizējā tā īpašniece Spānija un Itālija. Ja uzvarēs spāņi, tad šī komanda kļūs par pirmo, kas triumfējusi trīs lielajos turnīros pēc kārtas. Itālijai uzvara nozīmēs otro "Euro" titulu, kā arī pirmo lielo panākumu kopš 2006. gada Pasaules kausa.

Šovakar plkst. 21:45 Kijevas Olimpiskajā stadionā sāksies 2012. gada Eiropas čempionāta futbolā fināls starp Spānijas un Itālijas izlasēm. Ja šovakar triumfēs spāņi, tad Visentes del Boskes vadītā izlase ne tikai aizstāvēs savu pirms četriem gadiem iegūto titulu, bet arī sasniegs ko tādu, kas nevienai komandai līdz šim nav izdevies – uzvaras trīs lielajos turnīros pēc kārtas. Spānija triumfēja arī 2010. gada Pasaules kausā un šovakar var ar trekniem burtiem ierakstīt šo trīs titulu panākumu futbola vēsturē. Šobrīd Spānijas izlasei ir 19 nezaudētu spēļu sērija oficiālos mačos, tāpat komanda ir uzvarējusi pēdējos deviņas izslēgšanas spēles, neielaižot nevienus vārtus. Šī turnīra laikā spāņiem piecos mačos četras uzvaras, viens neizšķirts, un tikai vienreiz bumba ir pabijusi Ikera Kasiljasa vārtos.

Lielajos turnīros gan daudz labāka bilance ir Itālijai. Itāļi no 11 mačiem ir uzvarējuši piecos, vēl četros spēlējuši neizšķirti un zaudējuši tikai divas reizes, no kurām pēdējo "Euro 2008" ceturtdaļfinālā pēcspēles sitienu sērijā. Lielo turnīru pamatlaikā (vai papildlaikā) gan Spānija itāļus pēdējo reizi pieveica ļoti sen – 1920. gada Olimpiskajās spēlēs. Pēdējo reizi abas komandas savā starpā tikās šī turnīra ievadā, toreiz spēlējot 1:1. Itālija piedalīsies savā trešajā Eiropas čempionāta finālā un var uzvarēt otro reizi (vēl panākums 1968. gadā), savukārt Spānijai šis ir ceturtais fināls un iespēja izcīnīt trešo panākumu (1964., 2008.). Trīs "Euro" tituli pašlaik ir tikai Vācijai.

Del Boske: "Galvenais būs uzbrukt, nevis aizstāvēties"

Visentem del Boskem sastāvā nav iztrūkumu – diskvalificēto nav, tāpat arī savainojumu dēļ izlaist finālu nevajadzēšot nevienam. Vienīgā pozīcija, par kuru Spānijas pamatsastāvā vēl nav skaidrības, ir uzbrucējs. Pusfinālā pret Portugāli pamatsastāvā gāja Alvaro Negredo, bet iepriekš spēlēts arī ar pussargu Sesku Fabregasu kā "viltus devītnieku". Del Boske par šādu iespējamību izteicies interesanti: "Mēs spēlēsim ar trim uzbrucējiem, bet arī pārējiem viņiem būs jāpalīdz. Šiem trim futbolistiem būs daudz jāuzbrūk un jācenšas gūt vārtus. Mums ir vairāk jāuzbrūk, nekā jāaizstāvas. Itālija grupā pret mums nespēlēja aizsardzības futbolu. Komanda izskatās ļoti labi un ir pelnījusi vietu finālā."

Lai arī Spānija ir uzvarējusi pēdējos divos lielajos turnīros un ir favorīte, del Boske ir uzmanīgs: "Mēs nevaram domāt par pagātni. Itālija ir uzvarējusi četros Pasaules kausos, taču uzmanība jāpievērš tagadnei. " "Mums jau ir divi lielie tituli, taču mēs grasāmies iet vēl nedaudz tālāk," saka Sesks Fabregass. "Tas ir mūsu dabā – censties uzvarēt. Aiz mums ir Spānija – valsts, kas ir apsēsta ar futbolu. Mums jāatdod visi spēki, lai uzvarētu. Mario Balotelli gūtie vārti pret Vāciju apliecina, ka viņš ir zvaigzne. Tāpat mums jāuzmana [Antonio] Kasāno un, pats galvenais, [Andrea] Pirlo.

Prandelli: "Mums jāgaida sava iespēja"

Itālijas sastāvā visticamāk atgriezīsies aizsargs Ignacio Abate, kurš ticis galā ar muskuļa savainojumu. Pēc viena mača diskvalifikācijas izciešanas palīdzēt varēs vēl viens aizsardzības spēlētājs Kristians Madžo. "Viena no spāņu stiprākajām pusēm ir ne tikai bumbas kontrole, bet arī tas, kā viņi atņem bumbu pretiniekam," tā galvenais treneris Čezāre Prandelli. "Mums jāgaida īstais brīdis. Es neceru, ka varēsim jau no pirmajām minūtēm kontrolēt spēli, bet zinu, ka spēsim parādīt savu labāko sniegumu, kad mums būs tāda iespēja. Arī kvalifikācijas turnīrā mēs spēlējām, ļoti maz riskējot un izmantojot savu futbolistu labākās īpašības. Tieši tā jāturpina arī tagad, jo šādai sistēmai ir jānes augļi."

"Spānija ir ārkārtīgi spēcīga komanda, taču mēs zinām, kā to uzvarēt," saka Klaudio Markīzio. "Es neteikšu, kā, bet to varēs redzēt laukumā. Domāju, ka neviens negaidīja, ka mēs parādīsim tādu spēli, kādu esam parādījuši. Mēs tikām pamatīgi kritizēti pēc zaudējuma Krievijai [0:3 pārbaudes mačā], arī pēc neizšķirta pret Horvātiju grupu turnīrā. Taču esam spējuši šo kritiku pārvērst pozitīvās atsauksmēs. Mēs esam ieguvuši nepieciešamo pārliecību, pēcspēles sitienos uzvarot Angliju, kā arī labi nospēlējot pret Vāciju. Pret īriem mums bija problēmas, tomēr tikām tālāk, un tas visu mainīja."