Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Vācija pēc trešās uzvaras, punkti vajadzīgi arī Dānijai

Vienā no divām "Euro 2012" B grupas spēlēs Dānija tiksies ar grupas līderi Vāciju. Dāņi joprojām saglabā nesliktas izredzes uz 1/4 finālu, tomēr tas nozīmē, ka šovakar pret vienu no grupas favorītēm Vāciju būs vajadzīgs vismaz neizšķirts, iespējams, pat uzvara. Vācijai tikmēr labvēlīgas sakritības gadījumā var derēt pat zaudējums. Mača sākums plkst. 21:45, tas notiek Ļvovā.

Dānija sāka čempionātu ļoti veiksmīgi, sagādājot pārsteigumu un ar 1:0 pieveicot Nīderlandi. Oranžie izdarīja krietni vairāk sitienu, tomēr nespēja iekarot Andersena vārtus. Otrajā mačā dāņiem nedaudz pietrūka līdz varoņdarbam – pateicoties diviem Niklasa Bendtnera vārtiem, Dānija no 0:2 atspēlējās līdz 2:2, tomēr trīs minūtes pirms beigām izlaida neizšķirtu. Vācija sāka turnīru ar 1:0 uzvaru pret Portugāli. Vienīgos vārtus 72. minūtē iesita Mario Gomess, bet mača beigās portugāļi nebija tālu no rezultāta izlīdzināšanas. Jau pieminētais Gomess guva arī abus vāciešu vārtus pret Nīderlandi (2:1), un ir viens no turnīra labākajiem vārtu guvējiem.

Pēdējā grupu turnīra mačā dāņiem būs jāiztiek bez viena no pieredzējušajiem futbolistiem Denisa Romedēla, kura paceles cīpslas savainojums. Viņu varētu aizstāt Tobiass Mikelsens vai Lase Šēne. Ceļgala traumas dēļ zem jautājuma zīmes ir arī Nikija Simlinga dalība. "Pēdējās nedēļas laikā mūsu noskaņojums ģērbtuvēs bijis divējāds – vai nu pilns ar eiforiju, vai arī negatīvām emocijām. Mēs grasāmies vēlreiz piedzīvot pirmo," saka Dānijas galvenais treneris Mortens Olsens. "Mums ir iespēja pašiem izlemt savu likteni, kas ir jauki. Droši vien šajā grupā esam lielākais pārsteigums, kamēr vislielāko vilšanos radījusi Nīderlande, tomēr arī viņiem joprojām ir izredzes."

"Ir jauki zināt, ka mums joprojām ir izredzes un, ka paši varam izlemt savu likteni, tomēr, ja zaudēsim šo spēli, tad izstāsimies," saka uzbrucējs Niklass Bendtners. "Pret Portugāli mēs visi ļoti smagi cīnījāmies, lai atgūtos un izlīdzinātu rezultātu. Protams, daudzi pašās beigās bija vīlušies, tomēr mēs izdarījām visu, ko varējām. Mēs zinājām, ka būsim pastarīši jau uzreiz pēc izlozes, tomēr tagad par to cenšamies nedomāt. Jau divreiz esam nospēlējuši labi, un tas ir jāturpina. Ja arī pret Vāciju spēlēsim labi visas 90 minūtes, tad noteikti sasniegsim labu rezultātu."

Vācijas izlases galvenajam trenerim Joahimam Lēvam nāksies iztikt bez Žeroma Boatenga, kurš iepriekšējos mačos nopelnīja divas dzeltenās kartītes un ir spiests izlaist maču diskvalifikācijas dēļ. Viņa vietu aizsardzības labajā malā varētu ieņemt Larss Benders, Benedikts Hēvedess, varbūt pat Filips Lāms, kurš tiktu pārbīdīts no kreisās puses, kurā tādā gadījumā spēlētu Marsels Šmelcers. "Daudzi pirms turnīra uzskatīja dāņus par grupas autsaideriem, bet mēs vienmēr uztvērām viņu kā nopietnu draudu," saka Lēvs. "Mēs negrasāmies viņus nenovērtēt, nevienam neesmu iedevis brīvdienu. Ja veikšu izmaiņas sastāvā, tad tikai, lai uzlabotu komandas spēli."

"Mēs esam uzvarējuši divas spēles, bet vēl neesam neko sasnieguši," saka Mario Gomess, viens no turnīra rezultatīvākajiem futbolistiem. "'Mēs ļoti uzmanīgi sekojam līdzi arī spēlēm citās grupās. Piemēram, Spānijai. Mūsu mērķis ir uzveikt spāņus." Gomess arī izteicies par Fernando Toresu: "Viņam bija tādas pašas problēmas kā man, tādēļ esmu priecīgs, ka viņš guva divus vārtus." "Esmu lepns par komandu – tādām komandām kā Anglijai, Itālijai, Spānijai un Nīderlandei nav izdevies uzvarēt pirmajos divos mačos, bet mums ir," saka Mesuts Ezils. "Tomēr mums vajadzīgs punkts pret dāņiem, lai būtu droši par ceturtdaļfinālu. Mums jābūt ļoti uzmanīgiem."

Vācija ir praktiski nodrošinājusi vietu nākamajā kārtā, tomēr zaudējums ar 0:1, 1:2 vai divu vārtu starpību, kā arī

Portugāles panākums pret Nīderlandi liktu trīskārtējiem Eiropas čempioniem braukt mājās. Gan ir arī iespēja, ka zaudējums Vāciju tik un tā ievestu ceturtdaļfinālā. Savukārt Dānijai var derēt pat neizšķirts, tomēr tādā gadījumā jācer uz Portugāles zaudējumu Nīderlandei. Ja portugāļi savu maču uzvarēs, tad arī Dānijai būs vajadzīgi trīs punkti. Jāpiebilst, ka dāņi pēdējos trīs mačos pret Vāciju nav zaudējuši (bilance 2-1-0), turklāt lielajos turnīros abas komandas pēdējo reizi tikās 1992. gada Eiropas čempionāta finālā, kad Dānija uzvarēja ar 2:0 un ieguva savu līdz šim vienīgo lielo titulu.