Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports \ Futbols

Polijas un Grieķijas cīņa ieskandinās "Euro 2012"

Šovakar ar divām spēlēm beidzot sāksies tik ilgi gaidītais Eiropas futbola čempionāts. Atklāšanas mačā savā starpā tiksies viena no turnīra saimniecēm Polija, kas Eiropas čempionātā startēs tikai otro reizi, un 2004.gada čempione Grieķija. Spēle tiks aizvadīta gandrīz 60 tūkstošu skatītāju vietu ietilpīgajā Varšavas "Nacionālajā" stadionā, un tās sākums paredzēts plkst. 19:00 pēc Latvijas laika.

Pirmā Polijas un Grieķijas savstarpējā cīņa "Euro 2012" ietvaros tika aizvadīta jau 2005.gada novembrī, kad aizritēja pirmā balsošanas kārta par finālturnīra norises vietu. Grieķija palika pēdējā piektajā vietā, bet Polija ar Ukrainu ieņēma trešo vietu, kvalificējoties nākamajai un noslēdzošajai kārtai. Tajā Polijai/Ukrainai veicās krietni labāk, un līdz ar rīkošanas tiesību iegūšanu finālturnīram kvalificējās arī Polijas izlase.Tikmēr Grieķijai vajadzēja piedalīties atlases ciklā, kur tā otro reizi pēc kārtas tikās ar Latviju (1:0 Pirejā un 1:1 Rīgā). Grupas favorīte bija Horvātija, tomēr grieķi sīvā cīņā horvātus apsteidza par diviem punktiem. Laukumā Polija un Grieķija pēdējoreiz tikās pirms nedaudz vairāk nekā gada, kad spēle Grieķijā noslēdzās ar bezvārtu neizšķirtu.

Lai arī A grupa tiek uzskatīta par visneprognozējamāko, tajā tomēr ir izkristalizējušās divas favorītes un divas pastarītes - attiecīgi Krievija, Polija un Grieķija, Čehija. Polijas sastāvā īpaši izceļas Vācijas čempiones Dortmundes "Borussia" trio Lukašs Piščeks, Jakubs Blaščikovskis un Roberts Levandovskis, kā arī meistarīgais Londonas "Arsenal" vārtsargs Vojcehs Ščensnijs - interesanti, ka Ščensnija dublieris Londonā arī ir polis (Lukašs Fabianskis), tomēr viņam savainojuma dēļ nācās atstāt izlases nometni. No šiem četriem spēlētājiem Latvijas futbola mīļotājiem vissaistošākais varētu būt Levandovskis, kurš uz Dortmundi pārcēlās no Poznaņas "Lech" - nu jau arī Artjoma Rudņeva bijušā kluba - un savā otrajā sezonā kļuvis par vienu no komandas līderiem. Šosezon Levandovska kontā Bundeslīgā 22 precīzi sitieni.

Savukārt Grieķijas spēcīgākais trumpis solās būt aizsardzības līnija. Lai arī Fernandu Santuša vadībā grieķi cenšas spēlēt atklātāku futbolu nekā pragmatiskā Oto Rehāgela laikos, grieķiem vidējā un priekšējā līnijā nav pārāk daudz uz Eiropas fona individuālu meistaru - palīgā Santušam pat atskrēja pieredzējušais Nikoss Liberopuloss, kurš karjeru izlasē jau bija beidzis. Kamēr nepārliecina arī vārtsargi (vārtos vajadzētu stāvēt Mihalim Sifakim, kurš kļuva par izlases numur viens, taču savainojuma dēļ šosezon ļoti maz spēlējis Saloniku "Aris"), Santušam patīkamas galvassāpes gaidāmas, domājot par iespējamo aizsardzības centru. Ja malās ir izteikti favorīti (Vasilis Torosidis un Hosē Holebass), tad centrā ir trīs spēcīgi aizsargi - Sokratis Papastatopuloss, Avrāms un Kirjakoss Papadopulosi. Līdz šim Santušam uzdevumu allaž atviegloja kāda aizsarga savainojums vai diskvalifikācija, taču tagad beidzot būs jāizvēlās divi no trim.

Grieķijas aizsardzības spēku apstiprināja arī Polijas galvenais treneris Francišeks Smuda: "Grieķijas aizsardzība ir lieliska. Viņi perfekti darbojas aizsardzībā, un tās uzlaušana mums būs liels izaicinājums." Grieķija saņēmusi daudz kritikas par ne pārāk skatāmo futbolu, tomēr tās spēlētājiem neinteresē, kas par viņiem tiek runāts. "Jā, mēs esam visgarlaicīgākā komanda grupā. Taču esam jau trešajā finālturnīrā pēc kārtas, kamēr Polija spēlē tikai pirmajā. Redzēsim, ko Polija parādīs, un tad tās fani varēs sākt runāt," teica K.Papadopuloss. Viņam piebalsoja Stelioss Malezass: "Futbols nav māksla. Es vēlos uzvarēt. Man neinteresē, ko citi saka par to, kā es uzvaru - uzvara ir galvenais." Jāpiebilst, ka Santuša vadībā Grieķija 21 spēlē izcīnījusi 11 uzvaras un piedzīvojusi tikai vienu zaudējumu - pārbaudes mačā pret Rumāniju (1:3).

Interesanti, ka abās izlasēs ir vairāki pavisam nesen naturalizēti spēlētāji. "Sochaux" centra aizsargs Damjēns Perkiss, kura vecmamma ir poliete, jau pirms vairākiem gadiem izrādīja vēlmi pārstāvēt Polijas izlasi, bet pilsonību beidzot ieguva pagājušā gada pirmajā septembrī. Lai to iegūtu, talkā pat vajadzēja nākt Polijas prezidentam, jo Perkisam nebija izredžu iegūt pilsonību standarta procesā - dokumenti, kas pierādītu to, ka vecmamma patiesi ir poliete, bija aizgājuši nebūtībā. Otrs Polijas leģionārs ir Ludoviks Obraņjaks, kura vectēvs ir polis. Pašreizējais "Bordeaux" pussargs Poliju pārstāv jau trīs gadus. Nesen komandā debitēja arī Sebastians Bēnišs, tomēr bijušā Vācijas jauniešu izlašu spēlētāja saikne ar Poliju ir krietni ciešāka nekā abiem francūžiem. Tikmēr Holebass 2010.gadā pārcēlās uz Grieķiju, un sevi lieliski pierādīja Pirejas "Olympiakos" rindās. Tā kā Holebasa tēvs ir grieķis, ātri tika nokārtots pilsonības jautājums, un 27 gadus vecais Vācijā dzimušais un augušais spēlētājs izlasē debitēja iepriekšējā gada novembrī.

Polija pēdējā gatavošanās posmā pirms finālturnīra aizvadīja trīs pārbaudes mačus. Pirmajā poļi neitrālā laukumā Austrijā tikās ar Latviju, tiesa, spēlēja vien daži potenciālie pamatsastāva futbolisti. Polija svinēja uzvaru ar 1:0, savukārt nākamajos divos mačos Smuda jau laukumā sūtīja kaujas sastāvu - arī Slovākija tika pieveikta ar 1:0, bet Andora tika apspēlēta ar 4:0, no kuriem divi vārti tika gūti no 11m atzīmes. Grieķija aizvadīja divas cīņas - pirmajā pret Slovēniju tika fiksēts neizšķirts 1:1, bet otrajā tika pieveikta Armēnija (1:0). Jāatzīmē, ka Grieķija pret armēņiem aizvadīja visai vāju otro puslaiku, tiesa, pat par spīti tam nopelnīja divas pendeles - abas gan netika realizētas (Giorgoss Samarass un Kostass Kacuranis).

"Atmosfēra patiešām kļūst arvien labāka un labāka. Dodoties uz treniņiem, redzam atbalstu ielās - tas ir lieliski. Ceru, ka tā tas turpināsies līdz pat turnīra beigām," pirmsspēles preses konferencē vakar sacīja Smuda. "Vai naktī gulēšu labi? Jā, noteikti. Man pirms ļoti svarīgiem mačiem ir grūtības ar gulēšanu, taču šī komanda pēdējo divarpus gadu laikā ir pārliecinājusi, ka varu tai uzticēties. Protams, mēs labprātāk uzvarētu. Taču tas ir atklāšanas mačs, un neizšķirts nozīmētu, ka mēs paliekam spēlē, jo būtu atlikušas vēl divas cīņas, kuras uzvarēt." Pirmā mača nozīmību un zaudējuma dārgo cenu lieliski apzinās poļu kapteinis Blaščikovskis: "Mums tā ir svarīgākā spēle dzīvē. Galvenais ir nezaudēt."

Arī grieķu kapteinis Giorgoss Karagunis apzinās milzīgo likmi: "Šādā turnīrā jebkura spēle ir kā fināls, nemaz nerunājot par grupas un visa turnīra ievadmaču. Tā kā turnīrs ir tik īss, kļūdas šeit nav atļautas.Vēlos, lai cīņa beigtos tāpat, kā tā beidzās pirms astoņiem gadiem, kad uzvarējām atklāšanas spēlē [2:1 pret Portugāli - A.S.]. Zinām, uz ko esam spējīgi, un ceru, ka savu potenciālu parādīsim arī laukumā." Karaguņa partneris Samarass uzskata, ka Grieķija ir gatava finālturnīram: "Esam gatavi. Esam izgājuši cauri ļoti smagai pirmsturnīra nometnei, taču tagad esam gatavi gan fiziski, gan psiholoģiski. Koncentrēsimies uz savu spēli, mums neinteresē, kā spēlēs Polija." Gan viena, gan otra komanda šovakar varēs spēlēt iespējami spēcīgākajos virknējumos. Pirmajā pārbaudes spēlē savainojumu guva Torosidis, taču viņš acīmredzot varēs doties laukumā.