Francija gaida Bekhema ierašanos, nākamā PSG prioritāte - Kakā

© skanpix

Kā vēsta laikraksts Le Parisien, Francijas futbola klubs PSG janvārī vēlas pastiprināties ar četriem spēlētājiem. Viens no tiem, Deivids Bekhems, jau ir zināms, bet nākamā prioritāte saskaņā ar laikraksta rīcībā esošo informāciju esot Madrides "Real" uzbrūkošais pussargs Kakā. PSG sastāvu cer pastiprināt arī ar uzbrucēju un kreisās malas aizsargu.

Janvāris PSG nometnē solās būt karsts un aizraujošs mēnesis. Lai arī oficiāli joprojām nav notikusi ne Deivida Bekhema pievienošanās klubam, ne Antuāna Kombuarē atstādināšana no amata, skaidrs, ka tas ir tikai laika jautājums. Jau vēstījām, ka par jauno galveno treneri, visticamāk, kļūs itāliešu speciālists Karlo Ančeloti. Bijušais Londonas "Chelsea" vadītājs šobrīd atrodas atvaļinājumā, un paredzams, ka beidzamās pārrunas ar viņu notiks nākamās nedēļas vidū. Lai arī vēl nevar izslēgt iespēju, ka Ančeloti, kurš vairākkārt izteicis vēlmi karjeru turpināt Anglijā, varētu pateikt "nē", viņš acīmredzot PSG sporta direktoram Leonardu neatteiks. Ančeloti un Leonardu attiecīgi galvenā trenera un sporta direktora amatā pusotru gadu kopīgi darbojās arī Itālijas klubā "Milan". Interesanti, ka pēc Ančeloti aiziešanas no "Milan", par komandas galveno treneri kļuva tieši Leonardu.

PSG iepriekšējā transfēru periodā par Kevinu Gameiro, Milanu Biševacu, Žeremiju Menē, Blēzu Matuidī, Moamedu Sisoko, Salvatori Sirigu, Havjeru Pastori un Djego Lugano kopā iztērēja aptuveni 87 miljonus eiro, bet janvārī maciņš atkal tiks plaši atvērts. PSG meklē papildinājumu vidējā un priekšējā līnijā, un starp kandidātiem tiek minēti brazīlietis Halks un kotdivuārietis Salomons Kalū. PSG interešu lokā ir arī Karloss Tevess, taču Leonardu presē izteicās, ka cīņā par viņu iesaistīsies, ja Mančestras "City" neizdosies vienoties ar "Milan". Tāpat PSG grib pastiprināt aizsardzību, jo nākamā gada sākumā Āfrikas Nāciju kausā piedalīsies Kotdivuāras izlases aizsargs Siaka Tjenē, bet visskaļākais papildinājums varētu būt vidējā līnijā - un tas varētu būt bijušais "Milan" pussargs Kakā, kurš Madrides "Real" milzīgās konkurences dēļ biežāk atrodas uz rezervistu soliņa nekā laukumā un kuru Leonardu vēlējās jau vasarā. Lielākais šķērslis varētu būt lielā pārejas maksa - ap 40 miljoniem eiro.

"Bekhema pievienošanās PSG tēlu mainīs uz visiem laikiem"

"Bekhema galvenā rakstura īpašība? Es teiktu, ka tā ir nopietnība, ar kādu viņš dzīvo savu dzīvi. Viņš allaž visu dara ļoti nopietni, un ar to domāju, ka viņš vienmēr vēlas visu paveikt labi. Viņš laukumā un ārpus tā un savā ģimenes dzīvē ir ļoti apzinīgs," sacīja 55 gadus vecais anglis Toms Vats, Bekhema biogrāfijas autors. "Aprakstīt Bekhemu vienā vārdā? Pieticīgs. Tas arī pārsteidza viņa komandas biedrus Madridē. Viņi gaidīja iedomīgu un augstprātīgu, taču sagaidīja piezemētu, klusu un pieticīgu. Deividam nekad nav bijusi liela mute. Varbūt tā būtu attieksme, kas atbilstu viņa zvaigznes statusam. Bet tā vietā, lai teiktu, ka "esmu pats labākais", viņš sacīja, ka smagi strādās, tāpat kā viņa komandas biedri.

Bekhems karjeru uzbūvēja ar smagu darbu, Viņš vienmēr strādāja smagāk nekā citi. Viņa apņēmība ir apbrīnojama. Viņš ir komandas spēlētājs, komanda viņam allaž būs pirmajā vietā. Viņš nekad neizliksies un nespēlēs ar 50% un 70% atdevi - viņš vienmēr spēlēs ar 200% atdevi." Taujāts, vai, viņaprāt, Bekhemam izdosies sevi pierādīt Francijas fiziskajā futbolā, Vatam nebija šaubu: "Ziniet, tāda līmeņa spēlētāji nekad nezaudē savu meistarību. Bekhema 1999.gada labā kāja joprojām ir tepat. Tāpat kā viņa laukuma pārredzēšana un spēles izpratne. 36 gadu vecumā viņš ir tik pieredzējis kā vēl nekad, un ar to viņš kompensē fiziskās formas krišanos. MLS ir ļoti fiziska līga, un pussarga pozīcijai viņš ir diezgan labs, vai ne? Man nav šaubu, ka viņam izdosies Francijā. Viņam joprojām ir daudz enerģijas, kas, kombinēta ar meistarību un inteliģenci, palīdzēs diktēt spēles tempu. PSG viņš ir lielisks papildinājums. Tā klubam būs revolūcija, tā kluba tēlu mainīs uz visiem laikiem. Tāpat viņš varētu dot lielu grūdienu visai līgai, tāpat kā MLS, taču to vēstīs tikai laiks."

Francijā daudz runāts par to, vai Bekhemam būtu jāmaksā tik milzīga alga (800 tūkstoši eiro mēnesī, kas ir absolūts rekords Francijas čempionāta vēsturē un vairāk nekā divas reizes vairāk nekā pašreizējam līderim Joanam Gurkufam (366 tūkstoši eiro)). Šo jautājumu laikrakstā L'Equipe komentēja ekonomists Filips Vilemuss: "Pirmkārt, algas ziņā lielu lomu spēlēja pārejas maksas neesamība. Pagaidām viena lieta šķiet skaidra: Bekhems būs ļoti ienesīgs finansiālajā ziņā, tāpat kāds viņš bija "Real" rindās [440 miljonu eiro pienesums četru sezonu laikā]. Paredzams, ka viņa 18 mēnešu alga tiks amortizēta pārdoto kreklu ziņā. Un nemaz nerunāju par efektu uz biļešu pārdošanu, līgumiem vai kluba tēlu."

"PSG un Bekhema sadarbības unikalitāte ir tā, ka viņš palīdzēs klubam gūt starptautisku atpazīstamību. Ja Madridē divi brendi baroja viens otru, tad Parīzē brendam Bekhemam būs jādabūn PSG virsotnē. Manuprāt, šis ir pirmais gadījums futbola ekonomikas vēsturē, kad spēlētāju iegādājas vairāk mārketinga nekā sporta nolūkos. Taču PSG iegūs arī titulus...Vai tādējādi netiks palielināta atstarpe starp bagātajiem klubiem un pārējiem? Principā domāju, ka jā. Zinām korelāciju starp kluba ekonomisko spēku un tā rezultātiem laukumā, taču tā pilnībā izpildās lieliem budžetiem, lielākiem par 200 miljoniem eiro, kā Spānijas, taču ne (pagaidām?) Francijas gadījumā. Šajā attīstības posmā pat ar Bekhemu PSG rezultātu ziņā paliek neskaidrība," Vilemuss turpināja. Domājams, ka Bekhems pirmo spēli PSG kreklā varētu aizvadīt Katarā, kur ceturtajā janvārī parīzieši pārbaudes mačā tiksies ar "Milan".

Kouls varētu palikt Lillē, Liona, iespējams, pārdos Sisoko

Viens no vasaras veiksmīgākajiem darījumiem Francijā bija cita angļa Džo Koula iegūšana - pašā transfēru perioda izskaņā "Lille" Koulu ieguva ar īres tiesībām. Koulam ātri izdevās adaptēties brīvajā un uzbrūkošajā "Lilles" spēles stilā, un anglis ātri ieguva vietējās publikas simpātijas. Lai arī līdz sezonas beigām vēl palikuši pieci mēneši, jau ticis runāts, ka Kouls Lillē varētu palikt arī pēc īres beigām. Pats anglis nebūt nav pret šādu variantu: "Šobrīd Lillē esmu priecīgs. Es spēlēju un spēlēju labi. Ja viss turpināsies šādi, būtu loģiski, ja paliktu. Futbola ziņā viss notiek ļoti labi, jo īpaši, ja ņem vērā, ka Liverpūlē nespēlēju daudz. Taču sāku to darīt šeit un turpinu progresēt." Tiesa, Kouls arī neizslēdza iespēju, ka viņš varētu atgriezties Liverpūlē, kas apmaksā divas trešdaļas no viņa algas (430 tūkstoši mēnesī): "Kas zina, kas notiks? Man varētu būt iespēja visu šeit [Anglijā] mainīt. Esmu tuvāk savam labākajam sniegumam "Chelsea" laikos. Eiropas čempionāts ir kaut kur manā galvā, taču tas nav atkarīgs no manis. Izlasē piedzīvoju vairākus lieliskus mirkļus, un man joprojām ir daudz, ko tai piedāvāt."

Lionas "Olympique" prezidents Žans Mišels Olā sezonas laikā paziņoja, ka tiks turpināta algu budžeta samazināšana un janvārī tiks pārdoti vēl divi spēlētāji. Viens no tiem varētu būt kreisās malas aizsargs Alī Sisoko, kurš vēlējās doties prom jau vasarā un par kuru interesējās Anglijas klubi "Liverpool" un "Newcastle". Pēdējais joprojām ir potenciālo precinieku sarakstā, taču Magpies varētu nevēlēties maksāt prasītos astoņus miljonus eiro. Tikmēr Marseļas "Olympique" beidzot varētu tikt vaļā no uzbrucēja Andrē Pjēra Žinjaka, kurš vasarā bez piecām minūtēm bija "Fulham" spēlētājs (ar īres tiesībām). Londonas klubs joprojām izrādot interesi par Žinjaku. Didjē Dešāns joprojām meklē pastiprinājumu uzbrukumā, un La Marseillaise vēsta, ka tuvu pārejai uz Marseļu ir romietis Marko Borjello.

Īsumā

• Līgas jaunpienācēja "Dijon" panākusi mutisku vienošanos ar franču talantu Gaelu Kakutā. Vēl par īri jāpanāk vienošanās ar Londonas "Chelsea".

• Polijas izlases pussargs Ludoviks Obranjaks vēlas pamest "Lille", lai iegūtu lielāku spēles laiku un palielinātu savas akcijas pirms nākamgad paredzētā Eiropas čempionāta.

• "Bordeaux" transfēru perioda prioritāte ir pussarga atrašana, un galvenais kandidāts ir tieši Obranjaks. Tāpat "Bordeaux" pastiprinās aizsardzību – panākta vienošanās ar "Fluminense" labās malas aizsargu Marianu.

• "St.-Etienne" noslēgusi ilgtermiņa līgumu ar gaboniešu uzbrucēju Pjēru Emeriku Obamejangu, kurš tika īrēts no "Milan" un ar sešiem vārtiem kļuva par rezultatīvāko kluba spēlētāju pirmajā aplī.

• Robērs Piress atrādījies citam "Ligue 1" klubam "Valenciennes", kas viņam jau piedāvājusi līgumu. Piress vēl apsver karjeras turpināšanas iespējas.

• PSG vasaras jaunieguvums Djego Lugano baumas par to, ka viņš varētu atgriezties Stambulas "Fenerbahce", nodēvējis par nepatiesām.