Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Futbols

"Dinaburg" darboņi negrasās noiet no skatuves

Daugavpils "Dinaburg" pārstāvji, kā jau solīja, negrasās samierināties ar izslēgšanu no Latvijas futbola čempionāta "LMT virslīgas".

Pēc divarpus nedēļu ilgām pārdomām viņi iesnieguši vēstuli Latvijas Futbola federācijai (LFF) un gatavi sūdzēties augstākās instancēs. LFF amatvīri joprojām ir pārliecināti par lēmuma taisnīgumu un neplāno publiskot konkrētus pierādījumus.

Deviņas pazīmes kluba izslēgšanai no Latvijas čempionāta

LFF prezidents Guntis Indriksons intervijā laikrakstam "Sovetskij sport": "Nākotnē mēs attiecībā uz jebkuru klubu pieņemsim tādu pašu lēmumu kā attiecībā pret "Dinaburg", ja:

1) komandas spēlētāji nāks pie manis un stāstīs, ka viņiem prasa vai viņus piespiež spēlēt totalizatorā;

2) atnāks kāds no komandas treneriem un teiks, ka viņiem ir problēmas ar totalizatoriem;

3) atnāks kāds no tiesnešu korpusa un teiks, ka izteikti kaut kādi piedāvājumi no kluba;

4) UEFA turēs aizdomās klubu negodīgā spēlē un likmēs uz rezultātiem savās spēlēs;

5) mēs izteiksim klubam brīdinājumus ("Dinaburg" mēs to darījām vismaz trīs reizes);

6) bukmeikeri runās par to, ka klubs iejaukts netīrās spēlēs;

7) par to runās līdzjutēji;

8) par to rakstīs žurnālisti;

9) UEFA apstiprinās to dokumentāli un teiks, ka mēs grasāmies pieņemt pareizu lēmumu.

Varbūt uzreiz vajadzēja braukt uz Lozannu?

Pagājušo ceturtdien klubs "Dinaburg" iesniedza vēstuli LFF Arbitrāžas komisijai, un Daugavpils kluba administrators Romāns Žodžiks pārstāstīja "SA" šīs vēstules saturu: "Mēs prasījām pierādījumus tam, kas lika pieņemt lēmumu par "Dinaburg" izslēgšanu no "LMT virslīgas". Un mēs prasījām arī to, lai mūs atjauno Latvijas čempionātā." LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis izteicās, ka jānoskaidro, kāda ir procedūra atbildei uz šo vēstuli, piebilstot: "Mēs noteikti dosim atbildi klubam "Dinaburg"." Federācijā īsti nebija skaidrs, vai LFF valdes sēdes lēmumu var apstrīdēt zemākstāvošā instancē, un Mežeckis norādīja, ka juridiski valdes lēmumu var apstrīdēt LFF kongress.

"Dinaburg" pārstāvis Žodžiks pavēstīja, ka atkarībā no tā, ko savā atbildes vēstulē pateiks federācija, tiks sperti nākamie soļi: "Ja vajadzēs, tos spersim augstāk un augstāk. Mēs negribam forsēt notikumus, un sākumā vēlamies šo lietu risināt federācijas ietvaros." Viņš pieļāva iespēju tiesāties arī starptautiskās institūcijās, un, visdrīzāk, LFF valdes lēmumu varētu apstrīdēt nevis tepat Latvijā, bet gan Sporta arbitrāžas tiesā Lozannā.

UEFA izsūta līdzīgas vēstules arī citiem

Lemjot par "Dinaburg" izslēgšanu no "LMT virslīgas", LFF funkcionāri pasludināja vienīgi galīgo lēmumu, bet neuzrādīja konkrētus un neapgāžamus pierādījumus. Tādus, lai Daugavpils kluba vadītāju vaina būtu skaidra arī tiem, kuri maz saprot no futbola un totalizatoriem. "Nevaram katram sakošļāt un ielikt mutē!", Mežeckis apliecina, ka arī tagad negrasās publiskot ieganstus, kāpēc Daugavpils klubs tika izmests no Latvijas futbola elites. "Ja es būtu kaut vai par vienu procentu šaubījies, ka mums nav taisnība... Mums ir taisnība par visiem 200 procentiem! Mēs neliekam nevienu cietumā, lai tagad vajadzētu kaut ko pierādīt."

Arī LFF prezidents Guntis Indriksons neuzskata, ka federācijai būtu vēl kaut kas jādara šajā sarežģītajā lietā: "Mēs esam visu izdarījuši. Mūsu mērķis nav veikt turpmāko izmeklēšanu, jo neesam tāda institūcija. Kluba vadītāji saņēmuši to sodu, kāds pēc visiem brīdinājumiem bija jāsaņem." Pagājušajā nedēļā līdzīga vēstule, kādu LFF saņēma par manipulācijām "Dinaburg" spēlēs, no Eiropas Futbola savienības (UEFA) pienāca arī Krievijas Futbola savienībā, izraisot plašas diskusijas. Kaimiņvalsts presē iekļuva arī mūsu futbola pārstāvji, un Indriksons laikrakstam "Sovetskij sport" uzskaitīja deviņus faktorus, kas tika novēroti Daugavpils "Dinaburg" darbībā (skat. pievienoto tabulu). Indriksons apliecināja to, ka ne jau UEFA vēstulei tika atvēlēta primārā loma sankcijās pret Daugavpils klubu.

"Dinaburg" administrators Žodžiks norāda, ka no UEFA saņemtajai vēstulei bija vienīgi informatīvs raksturs: "Pamatojoties uz to, mūs izslēdza no čempionāta un atņēma ceturto vietu!? Varēja mums neļaut pabeigt čempionātu, bet vai vajadzēja atņemt visus izcīnītos punktus?" Tātad gaidīsim LFF paskaidrojumus par lēmuma pieņemšanas ieganstiem.

Futbolistus varētu nesodīt

Mežeckis prognozē, ka tuvākajā laikā UEFA varētu izplatīt kādu paziņojumu saistībā ar nelikumībām totalizatoros: "Nākamnedēļ (šonedēļ. - A. U.) notiks ikgadējā nacionālo federāciju ģenerālsekretāru sanāksme, un viens no jautājumiem būs par totalizatoriem. Šajā sakarā noteikti būs arī paziņojums. Domāju, ka mūsu lēmums par "Dinaburg" izslēgšanu tiks uztverts pozitīvi, bet tas noteikti netika pieņemts tāpēc, lai parādītu UEFA, cik mēs esam gudri."

Mežeckis uzskata, ka ar "Dinaburg" izmešanu sporta jautājums ir atrisināts: "Arī Maķedonijā klubs tika izslēgts, bet krimināllietas ir cits jautājums." Teorētiski vajadzētu sodīt ne tikai "Dinaburg" prezidentu Oļegu Gavrilovu un komandas galveno treneri Tamazu Pertiju, bet arī futbolistus, kuri pēc vadības norādījumiem taisīja peļņai vajadzīgos rezultātus laukumā. Mežeckis norāda, ka vajadzētu atsevišķi vērtēt katra spēlētāja darbību. Federācijas vadībai jau bijušas vairākas sarunas ar Daugavpils komandas spēlētājiem un treneriem, bet tās nevarot "piešūt pie lietas". LFF amatvīri negrib nosaukt šo futbolistu uzvārdus, jo atklātība varētu kaitēt viņu veselībai.

Savukārt Indriksons domā, ka netīrajās spēlītēs iesaistītos futbolistus varētu nesodīt: "Mums šo futbolistu uzvārdi apmēram ir zināmi. Viņi nonāks jaunos klubos, kur vadība nebūs tendēta uz spēlēšanu totalizatoros, un arī spēlētāji vairs to nedarīs. Dosim viņiem iespēju pierādīt, ka viņi ir cienīgi spēlēt futbolu. "Dinaburg" futbolisti nav bez vainas, bet šoreiz lielāka vaina ir personām, kas nav bijušas laukumā."

Kura ir piektā aizdomīgā spēle?

"Dinaburg" lieta vēl netiekot atlikta vistālākajā plauktā, jo Mežeckis pastāstīja, ka tā tikšot izskatīts vēl vienā LFF valdes sēdē: "Mums jau iepriekš parādījās jautājums - izslēgt "Dinaburg" no LFF biedru skaita, bet tad jāuzaicina arī šī kluba pārstāvji. No mūsu puses noteikti vēl sekos paziņojumi par Daugavpils futbolu." Indriksons neviļus atzīst, ka pieļauta organizatoriska nepilnība, lemjot par "Dinaburg" izslēgšanu: "Nākamreiz uz šādu sēdi varētu uzaicināt arī attiecīgā kluba pārstāvjus, lai pēc tam nebūtu jāklausās demagoģija, ka valdes sēdē lēmums tika pieņemts bez iztirzāšanas, izrunāšanas un balsošanas. Tas ir pilnīgs blefs. Sēde bija ļoti ilga. Par šo tēmu mēs runājām ļoti ilgi, un katram individuāli pārprasīju, kurš ir pret un kurš nav. Visi bija vienbalsīgi."

Kad medijos tika iztirzāta "Dinaburg" lieta, Indriksons stāstīja, ka pastāvot aizdomas par vēl viena kluba mahinācijām ar nolūku piepelnīties bukmeikeru kantoros. Viņš plānoja tuvākajā laikā tikties ar šī kluba (tā nosaukums netika izpausts, bet kuluāros izskanēja "Jūrmalas" vārds) pārstāvi, taču pagaidām to nav izdarījis: "Neesmu ticies, bet noteikti tikšos. Varbūt pēc sezonas. Paskatīsimies, kas ar šo klubu notiks."

Vēl viens totalizatoru lietas virziens ir UEFA amatvīru atklāsme par aizdomīgajām spēlēm ar Latvijas klubu līdzdalību, kas šogad esot bijušas piecas. Tā portāla "delfi.lv" žurnālistam tika uzrakstīts vēstulē no UEFA. Četras no šīm spēlēm jau tika nosauktas federācijai adresētajā sūtījumā: abi "Dinaburg" mači Eirokausos pret Izraēlas "Bnei Yehuda", kā arī Daugavpils komandas spēles pret "Daugavu" un "Blāzmu". Kas ir šis piektais mačs? Mežeckis nezina atbildi uz šo jautājumu: "Man ir ziņas tikai par četrām "Dinaburg" spēlēm." Bet varbūt federācijai vajadzētu nosūtīt attiecīgu pieprasījumu uz UEFA?! Ko negribēja izpaust žurnālistam, to pateiks vadošam funkcionāram!

Mališkovs sagādā vilšanos, taču ir gatavs spēlēt "LMT virslīgā"

Nesen notika "LMT virslīgas" klubu prezidentu sanāksme, kurā tika apspriests Daugavpils futbola jautājums. Mežeckis informēja, ka visu klubu vadītāji esot pauduši vēlmi redzēt šīs lielās pilsētas komandu "LMT virslīgā". Šajā sakarā daudzi cerīgi raudzījās Daugavpilī uzaugušā miljonāra Igora Mališkova virzienā, taču minētā sanāksme dažiem sagādāja pamatīgu vilšanos, jo viņš dedzīgi aizstāvēja "Dinaburg" (neizplatīsim tālāk paskarbās baumas par to, kāpēc viņš tā rīkojās).

Mališkovs arī sarunā ar "SA" izteica aizstāvību "Dinaburg" vadībai: "Žēl, ka tā ir noticis. Protams, pret tādām lietām ir jācīnās, taču uz kāda pamata tika pieņemts šis lēmums? Arī par citiem klubiem pienāca tamlīdzīgi dokumenti, bet reakcija bija pilnīgi citāda. Varbūt Oļegs Gavrilovs visiem ir apnicis? Cilvēks piecpadsmit gadu atdevis futbolam, un domāju, ka šo jautājumu varēja atrisināt citādi, ja bija kaut kādas aizdomas." Mališkovs pauda pārliecību, ka šis nav pēdējais skandāls, kas saistīts ar Latvijas futbolu un totalizatoriem.

Visu rakstu lasiet 27.oktobra izdevumā Sporta Avīze.