Starkovs gaida īstenos līdzjutējus

Šovakar pulksten 21.00 Skonto stadionā Latvijas futbola izlase uzsāks savu pēdējo maču 2010. gada pasaules čempionāta priekšsacīkstēs – pret Moldovu. Lai gan mūsu komandai palikušas niecīgas teorētiskās izredzes iekļūt finālturnīrā, futbolisti ir pelnījuši līdzjutēju pateicību par sekmīgi aizvadīto kvalifikācijas ciklu.

"Futbolisti man teica, ka gribētu, lai mūsu kārtējā spēle notiktu jau nākamajā dienā pēc mača pret grieķiem, jo viņiem gribējās pēc iespējas ātrāk reabilitēties," komandā valdošo noskaņojumu vakar Neatkarīgajai pauda Latvijas izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs. Mūsu futbolistiem ir palikusi neapmierinātība pēc mača Grieķijā, bet šoreiz zaudējuma iecirstās rētas sadzijušas straujāk nekā citkārt.

Pēc šā zaudējuma ar 2:5 daudz tika runāts par norvēģu tiesneša Toma Ovrebo palīdzēšanu grieķiem, un Starkovs dažas dienas pēc mača runāja vēl kritiskāk nekā pēcspēles emociju karstumā: "Tiesāšana bija zemāka par jebkuru kritiku. Tas bija nonsenss – tiesāt tāda līmeņa spēlē ar tik rupjām kļūdām. Nevis ar vienu kļūdu, bet ar vairākām!"

Vēsāku prātu analizējot aizvadīto spēli, Starkovs ieraudzīja ne tikai apšaubāmi piešķirto 11 metru soda sitienu, bet vēl vairākas kļūdas Norvēģijas soģa izpildījumā: "Gekass pastāvīgi atradās aizmugures stāvoklī. Piektais gols tika gūts pēc aizmugures. Pirmais gols – pēc aizmugures. Trešais gols – sākās ar aizmuguri, kas netika fiksēta, pēc tam sekoja sānu iemetiens, un ielaidām bumbu vārtos. No šādas tiesnešu raustīšanās mūsu aizsardzības spēlētāji zaudēja savu stabilitāti. Protams, ir jāiztur šādos momentos, bet saprotu spēlētājus, jo viņiem klājās ārkārtīgi grūti."

Labās malas aizsargs Oskars Kļava, kura saskare ar Georgiosu Samarasu tika novērtēta ar 11 metru soda sitienu, Neatkarīgajai negrasījās daudz sūroties par piedzīvoto netaisnību: "Par katru golu var izdomāt kādu attaisnojumu. Citās spēlēs, kad varēja dot pendeli uz mūsu vārtiem, to neiedeva. Šoreiz viss bija pret mums. Laikam nebijām nopelnījuši labāku rezultātu."

Pēdējās pāris dienās mūsu komandas teorētiskajās nodarbībās netika akcentēta tiesneša palīdzība grieķiem, bet gan pašu pieļautās kļūdas. "Pētījām atsevišķus momentus ar tādu nolūku, lai nepieļautu līdzīgas kļūdas nākamajā spēlē," noteica Kļava. "Maču pret Grieķiju gan nebija patīkami skatīties, taču tā bija laba mācība pirms nākamās spēles. Nevienu neinteresē tas, ka pēc pirmā puslaika atradāmies vadībā, ja beigās zaudējām ar 2:5. Visi atceras beigu rezultātu."

Savukārt praktiskajos treniņos daudz tika strādāts, lai novērstu Atēnās ieraudzītos mīnusus aizsardzībā – nepieļautu pretinieku precīzus centrējumus un spēli aizsardzības centrā. "Agrāk šajā elementā mums neradās lielas problēmas, un nezinu, kāpēc šoreiz tā nesanāca," neizpratni pauda aizsargs Kļava. "Varbūt grieķi bija lieli meistari ar piespēlēm pēc viena diviem pieskārieniem bumbai un ar saviem filigrānajiem centrējumiem?! Ne velti viņi atrodas 12. vietā pasaules rangā."

Vakardienas pirmā puse Latvijas izlasei iznāca piesātināta. Vispirms treniņš Ķeizarmeža bāzē, uz kuru tika uzaicināti bērni no Valmieras un Īslīces SOS bērnu ciematiem. Pēc tam sirsnīga tikšanās, dāvanu pasniegšana, autogrāfu dalīšana, kopīga fotografēšanās un neliela maltīte. Pēc pusdienām mūsu valstsvienība devās uz savu ierasto pirmsspēles mītni Jūrmalā. Pirms tam Starkovs atvadījās no trim kandidātiem, kuri patlaban neesot tik labā gatavībā kā pārējie. Tāpat kā mačā pret grieķiem, šoreiz mājās palika pussargi Jurijs Žigajevs un Aleksejs Višņakovs, kā arī aizsargs Ritus Krjauklis.

Mūsu komandai saglabājas niecīgas teorētiskās izredzes uz otro vietu. Lai mēs to iegūtu, ir jācer, ka Izraēla neuzvarēs Šveicē, ka Grieķija savā laukumā zaudēs Luksemburgai un ka mēs uzvarēsim Moldovu. Turklāt mūsu un grieķu neklātienes cīņā ir jāatspēlē Grieķijas pārākums vārtu starpībā (tas ir pirmais kritērijs vienāda punktu skaita gadījumā!) – septiņi vārti. Piemēram, ja Grieķija zaudē Luksemburgai ar 0:1, tad mums jāuzvar Moldova ar 6:0. "Es neticu tādiem rezultātiem kā 5:0, ja tiekas divas vienāda līmeņa komandas," savus reālos uzskatus neslēpj Starkovs. "Mēs iziesim spēlēt godīgu maču, un mums ir svarīgi pabeigt ciklu ar labu spēli. Uz to noskaņoju komandu. Mums pilnībā jāizliek savi spēki!"

Lai izslēgtu aizkulišu spēlītes, pēdējā kārtā visi trīs mači mūsu grupā sāksies vienlaikus. Sākt spēli Latvijā pulksten deviņos vakarā ir pavēlu, taču Starkovs cer uz tikšanos ar kuplu līdzjutēju pulku: "Būšu pateicīgs visiem tiem, kuri trešdien vakarā atnāks uz Skonto stadionu. Zinu, ka tie būs mūsu īstenie līdzjutēji!"

***

2010. GADA PČ PRIEKŠSACĪKSTES

Eiropas zonas otrā grupa

Šveice 9 6 2 1 18:8 20

Grieķija 9 5 2 2 18:9 17

Izraēla 9 4 3 2 20:10 15

Latvija 9 4 2 3 15:13 14

Luksemburga 9 1 2 6 3:23 5

Moldova 9 0 3 6 4:15 3

Atlikušās spēles: 14. oktobrī Grieķija un Luksemburga, Latvija un Moldova, Šveice un Izraēla.

Svarīgākais