Diskvalificēta Bosnijas un Hercegovinas futbola federācija

Diskvalifikāciju dalībai Eiropas futbola asociāciju savienības (UEFA) un Starptautiskās futbola federāciju asociācijas (FIFA) turnīros piektdien oficiali saņēma Bosnijas un Hercegovinas futbola federācija (BHFF), jo nespēja tās iekšienē panākt vienošanos par vadības sistēmas maiņu.

UEFA un FIFA jau pirms kāda laika pauda neapmierinātību ar BHFF organizācijas sistēmu. Proti, federācijai ir trīs dažādi prezidenti, kuri pārstāv attiecīgi serbu, horvātu un bosniešu puses. Uzsverot, ka šāda situācija neatbilst UEFA un FIFA statūtiem, abas asociācijas bija ieteikušas Bosnijai pāriet uz viena federācijas prezidenta sistēmu.

Otrdien rīkotajā BHFF kongresā vairākums (28:22) pārstāvju nobalsoja pret izmaiņām federācijas vadībā, līdz ar to arī loģiski sekoja UEFA un FIFA lēmums - diskvalificēt BHFF komandas no dalības starptautiskos turnīros. Arī Eiropas 2012. gada čempionāta kvalifikācijas turnīrā, kurā pagaidām D grupā ieņem ceturto vietu.

"UEFA un FIFA ir ļoti žēl, ka šāds lēmums bija jāpieņem," sacīts oficiālajā paziņojumā. Abas starptautiskā futbola dzīves veidotājas bija devušas Bosnijas un Hercegovinas federācijai iespēju sakārtot savu vadības sistēmu līdz 31. martam. "BHFF zaudē visas līdzšinējās tiesības ar tūlītēju efektu līdz turpmākajiem lēmumiem."

Ne valstsvienība, ne Bosnijas un Hercegovinas klubiem, sākot ar 1. aprīli, nebūs tiesību piedalīties starptautiskās sacensībās, kamēr problēma netiks atrisināta.

Saprotama reakcija sekoja no Bosnijas un Hercegovinas izlases galvenā trenera Safets Sušičs, kurš uzskata, ka FIFA vajadzēja atļaut komandai turpināt dalību "Euro 2012" kvalifikācijā. "Nebija absolūti nekādu iespēju, ka BHFF varētu rast kompromisu un atrisināt šo problēmu FIFA noteiktajā termiņā," uzskata Susiks. "Šie cilvēki nespēj pienācīgi vadīt federāciju, lai gan daļēji konflikts ir arī politisks."

"Liedzot spēlētājiem iespēju spēlēt augstākā līmeņa spēles ne pašu vainas dēļ ir tas pats, kas nosutīt nevainīgus cilvēkus uz cietumu," skarbu salīdzinājumu atrod treneris. "Mums atliek tikai cerēt, ka FIFA un UEFA radīs saprātīgu risinājumu, saprotot mūsu politisko situāciju. Citas iespējas es neredzu."

Pastāv iespēja, ka FIFA varētu izveidot īpašu komiteju, kas nodarbosies tieši ar BHFF vadīšanu nākamajos 12 mēnešos, kā tas iepriekš jau noticis Salvadorā, Kuveitā, Senegālā un Samoa.