Dinaburg krāpšanās ir beigusies

© Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Latvijas Futbola federācija (LFF) beidzot nolēmusi sodīt Daugavpils Dinaburg, kas pēdējās sezonās piepelnījās totalizatoros. Dinaburg ir izslēgts no šīs sezonas LMT virslīgas, bet kluba prezidents Oļegs Gavrilovs un komandas galvenais treneris Tamazs Pertija diskvalificēti no turpmākajiem Latvijas futbola pasākumiem.

Jau 2005. gada nogalē uz Dinaburg prezidentu Oļegu Gavrilovu uzkrita pamatīga aizdomu ēna par nelikumīgu piepelnīšanos totalizatoros, izdarot likmes uz savas komandas rezultātiem. "Jau toreiz man bija neapgāžami pierādījumi, ka Dinaburg un ar to saistītās personas, konkrēti Gavrilovs, spēlē totalizatoros, lai gūtu sev materiālu labumu," vakar Neatkarīgajai pavēstīja LFF prezidents Guntis Indriksons. "Manā uztverē tās bija noziedzīgas darbības. Daudzi smaidīja, ka Indriksons pats kaut ko ir izdomājis. Tomēr biju pārliecināts par savu taisnību. Vēlāk mēs saņēmām vairākus signālus no UEFA (Eiropas Futbola savienība – A.U.), no totalizatoru kantoriem... Sākām rūpīgāk skatīties, kas ir mūsu spēkos. UEFA tika izveidots speciāls birojs, kas nodarbojas ar šādām lietām."

2007. gada martā Dinaburg komanda Baltijas futbola līgas spēlē pret Narvas Trans apzināti piedzīvoja zaudējumu ar 0:2. Toreiz Daugavpils futbolisti mača izskaņā darīja visu, lai palīdzētu pretiniekiem gūt vārtus. Gavrilovs to skaidroja ar dzimšanas dienas svinību paģirām. Baltijas līgas vadība nolēma izslēgt Dinaburg no šā turnīra. "Tā mēs izteicām pirmo brīdinājumu," Dinaburg netīro lietu hronoloģiju turpina raksturot Indriksons. "Tomēr ar šo brīdinājumu viņiem bija par maz. Šogad mēs saņēmām kārtējos signālus no totalizatoru kantoriem un no Dinaburg komandas spēlētājiem, kuri nevarēja samierināties ar notiekošo. Saņēmām arī kārtējos signālus no UEFA, ka ar šo komandu kaut kas nav īsti kārtībā."

22. jūnijā Indriksons un LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis pēc LMT virslīgas spēles starp Olimpu/RFS un Dinaburg sarīkoja ģērbtuvēs tikšanos ar Daugavpils komandas spēlētājiem. Federācijas amatvīri vēlreiz atgādināja, ka netīrās lietas ar spēļu rezultātu pieregulēšanu totalizatoros nav pieņemamas. "Toreiz teicām, ka nevienu vairs nebrīdināsim. Ja šādas lietas turpināsies, tad komanda bez brīdinājuma tiks izslēgta no Latvijas čempionāta," Indriksons norāda šīs tikšanās mērķi.

Tomēr arī pēc šīs brīdinošās uzrunas LFF vadība turpināja saņemt signālus gan no spēlētājiem, gan no līdzjutējiem par Dinaburg nelikumībām. "Veicām operatīvos pasākumus, iegūstot apstiprinājumus, ka netīrās lietas turpinās," noteica Indriksons. "Pagājušajā nedēļā no UEFA saņēmām ļoti biezu mapi ar pierādījumiem un secinājumiem par to, ka Dinaburg ir iejaukta vairākās konkrētās negodīgās spēlēs gan Latvijas čempionātā, gan Eirokausos. Salikām kopā mūsu un UEFA informāciju – viss sakrita, lai gan abas puses strādāja absolūti neatkarīgi."

Arī Mežeckis vakar Neatkarīgajai atzina, ka nešaubās par Dinaburg negodīgumu: "Ir spēles Eiropas kausos, kuras bija aizdomīgas. Ir spēles mūsu čempionātā, kur uzrādītas visas likmes no pirmās līdz pēdējai minūtei – kā šī procedūra notiek. Pierādījumi mums ir! Viennozīmīgi ir skaidrs, ka ar šo spēļu rezultātiem notika manipulācijas."

Vakar no rīta Mežeckis izrunājās ar UEFA pārstāvjiem, kas izmeklē aizdomīgās futbola spēles. Viņi pilnībā atbalstīja briestošo lēmumu par Dinaburg izslēgšanu no LMT virslīgas. Situācija ap Daugavpils klubu vakar tika izvērtēta LFF valdes sēdē, un tās dalībnieki vienbalsīgi nolēma diskvalificēt Dinaburg, ieskaitot visos atlikušajos mačos zaudējumus ar 0:3. Skarbi tika sodīti arī abi netīro lietu galvenie organizatori – Gavrilovs un komandas galvenais treneris Tamazs Pertija tika uz visiem laikiem atstādināti no Latvijas futbola. Tuvākajā laikā tiks veikta papildu izmeklēšana par spēlētājiem, jo skaidrs, ka arī viņi ir vainīgi. Gavrilovs un Pertija taču negāja uz laukuma – kāds izpildīja viņu dotos uzdevumus spēles laikā.

Svarīgākais