Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Sports \ Futbols

2018. gada Pasaules kausa futbolā finālturnīru rīkos Krievija, 2022. gada - Katara

© Scanpix

Šodien Cīrihē notikušajā Starptautiskās Futbola federācijas (FIFA) balsojumā par tiesībām rīkot 2018. gada Pasaules kausa (PK) finālturnīru uzvarējusi Krievija. Četrus gadus vēlāk pasaules labākie futbolisti dosies uz Kataru.

Uz 2018. gada finālturnīra rīkošanu pretendēja kopumā sešas valstis, četrām no tām vienojoties kopīgā projektā. Anglija un Krievija piedalījās atsevišķi, bet kopīgi čempionātu rīkot bija gatavas Nīderlande un Beļģija, kā arī Spānija un Portugāle. Šodien pirms balsojuma visas pretendentes iepazīstināja FIFA ar savām prezentācijām, no kurām vislabāko iespaidu atstāja Anglijas priekšnesums. Tieši Anglija un Krievija tika uzskatītas par galvenajām favorītēm uzvarēt šajā sacensībā.

Kā ierasts šādas nozīmes pasākumus, uzvarētājvalsts paziņošana iekavējās. Pārdesmit minūtes pirms oficiālā paziņojuma Spānijas radio izplatīja informāciju, ka uzvarējusi Krievija. Nedaudz vēlāk kļuva zināms, ka balsošanas 1. kārtā izslēgta Anglija, kas palika pēdējā vietā četru projektu konkurencē, bet Krievijas uzvaru drīz vien oficiāli apstiprināja FIFA prezidents Zeps Blaters.

Savukārt uz 2022. gada čempionāta rīkošanu pretendēja Katara, ASV, Austrālija, Japāna un Dievidkoreja. Šīs valstis ar prezentācijām uzstājās jau vakar. Turpinoties pārsteigumiem, uzvarēja Katara.... Tādējādi FIFA tikusi pie tā, ko vēlējusies – parūpēties par PK globalizāciju, dodot iespēju turnīru rīkot valstīm, kur tas vēl nav rīkots – gan Krievijai, gan Katarai tā būs pirmā reize.

Balsojumā piedalījās 21 FIFA Izpildkomitejas loceklis, kā arī Blaters.