"Ventspils" iesāka ar Berlīnes iekarošanu

Latvijas futbola čempions "Ventspils" sekmīgi iesāka UE-FA Eiropas līgas grupas turnīru, spēlējot neizšķirti 1:1 viesos ar Vācijas bundeslīgas pārstāvi "Hertha".

Mūsu futbolisti pat bija tuvāk uzvarai nekā pieredzes bagātie vācieši un nodemonstrēja tik sakarīgu sniegumu, ka tagad pat skeptiķi sāk prātot par ventspilnieku pacīnīšanos par pirmajām divām vietām grupā.

Zupa, maizītes, alus, kafija un kūkas, un tas viss par velti, cik vien vēders kāro, – spēles dienā preses centrā tika sarīkota tik silta uzņemšana, ka mans kolēģis Jānis Matulis noteikti būtu stāvā sajūsmā. Viņam patīk vērtēt turnīra vai spēles organizāciju pēc žurnālistiem piedāvātās ēdienkartes. Šāda Berlīnes kluba leiputrija it kā vēlreiz apliecināja, ka "Hertha" ir bagāts klubs, ņemot vērā finanses (dažu desmitu miljonu budžets), tradīcijas (dibināts pirms vairāk nekā 100 gadiem) un panākumus (pirms nepilniem desmit gadiem spēlējis Čempionu līgas grupas turnīrā). Tiesa, šosezon "Hertha" ļoti neveiksmīgi sākusi Vācijas bundeslīgas turnīru – starta uzvarai sekoja zaudējumi četros turpmākajos mačos, kas nometa uz priekšpēdējo vietu tabulā. Berlīnē spēli pret "Ventspili" uzskatīja par iespēju pārtraukt ieilgušo krīzi un sākt augšupeju. Un uzskatīja, ka uzvaru izdosies izcīnīt bez īpašas piepūles.

No kluba "Hertha" un vāciešu puses strāvoja tik neciešama nevērība, ka ventspilnieku treneris Nuncio Dzavetjēri pamatīgi uzkurinājās pēcspēles preses konferencē un otrreiz nolika pie vietas (pirmoreiz to izdarīja futbolisti laukumā) augstprātīgos pretiniekus. "Hertha" galvenais treneris Lusjēns Favre taisnojās, ka viņš neesot vairāk domājis par svētdienas maču bundeslīgā nekā par cīņu ar ventspilniekiem, kā to apgalvoja Dzavetjēri. Neesmu telepāts un nepateikšu, ko domāja Favre, taču "Hertha" futbolisti aizvadītās ceturtdienas mačā absolūti neizskatījās pēc bundeslīgas komandas. Tik vāja uzbrukumu veidošana, tik daudz neprecīzu piespēļu... Brīžiem šķita, ka Berlīnes komandas futbolisti nav redzējuši viens otru gadiem ilgi, – tik liela bija viņu nesaprašanās. Vācieši savu nesaspēlētību izskaidroja ar ievērojamajām izmaiņām sastāvā, ko izraisīja masveida traumas. Tomēr uz notikumiem varam paskatīties no otras, no mūsu puses. Kā saka, katra komanda spēlē tā, kā to ļauj pretinieks. Un "Ventspils" šajā mačā neļāva "Hertha" futbolistiem izvērsties. Sen nebija nācies redzēt, ka kāda Latvijas komanda tik prasmīgi pielieto presingu, kas pastāvīgi turēja sasprindzinājumā mājiniekus un piespieda viņus kļūdīties. Treneris Dzavetjēri precīzi rezumēja, ka "Ventspils" ļoti labi spēlēja bez bumbas, un tagad jāturpina mācīties, kā spēlēt ar bumbu.

Bumbas pārvaldīšanas situācijās ventspilnieki izskatījās labi, tomēr izšķirīgos uzbrukumu brīžos nereti pietrūka meistarības – izgājienos vienatnē pret vārtsargu tika pārāk tālu atlaista bumba, sitienos no izdevīgām pozīcijām bumba lidoja nepiedodami tālu garām mērķim. Bet "Ventspils" turpina mācīties, turklāt to dara ļoti intensīvi – arī Berlīnē pirmsspēles dienā tika sarīkoti divi treniņi, nevis viens, kā citos klubos ir ierasts. Dzavetjēri kopā ar saviem diviem palīgiem no Itālijas sarīkojis pamatīgas dzirnavas pirmssezonas nometņu režīmā, izmaļot neskaitāmus futbolistus. Uz Vācijas galvaspilsētu devās 29 futbolisti, lai arī pāris no viņiem – vārtsargs Māris Eltermanis un horvātu pussargs Tomislavs Živko – pat teorētiski nevarēja piedalīties mačā ar "Hertha", jo nav pieteikti Eiropas līgas turnīram. Itāliešu speciālisti rīko smagu treniņprocesu, un tie, kuri nespēj izturēt, pamazām atkrīt. Viņi neskatās futbolistu pasēs, bet, ja kāds nespēj izpildīt prasības treniņos, viņš sēž rezervē vai paliek ārpus pieteikuma. Berlīnē tas tika attiecināts pat uz Latvijas izlases rekordistu Vitāliju Astafjevu, kurš vienīgi iznāca uz maiņu...

Tikmēr citi neizturīgie dodas uz mājām – piemēram, argentīniešu aizsargs Ivans Nadals, kurš drīzāk izskatījās pēc pussarga, taču arī šajā ampluā neapmierināja trenerus. Dažs izplatīja muļķīgas baumas, ka viņš esot nopirkts par 300 tūkstošiem eiro. "Ventspils" visus jaunpienācējus patiesībā ir uzlūdzis līdz šā gada beigām, kad rūpīgi tiks izsvērts katrs kandidāts, un vajadzīgajiem tiks piedāvāts ilgtermiņa līgums.

Viens no šādiem nesen uzaicinātajiem spēlētājiem ir itāliešu aizsargs Alesandro Dzamperīni. Viņš pirmo reizi iznāca ventpilnieku sastāvā spēlē pret... "Hertha". Jā, viņš debitēja tik augsta ranga mačā un to izdarīja tik pārliecinoši, ka uzreiz varēja redzēt Anglijas un Itālijas klubos uzkrāto pieredzi. Interesanti, ka trīs nedēļu laikā, kopš "Ventspils" iepriekšējā mača Eirokausos viesos pret "Zurich", treneris Dzavetjēri spēlē pret "Hertha" bija nomainījis visus četrus pamatsastāva aizsargus. Toreiz Sentgallenā spēlēja Azamats Baimatovs, Igors Savčenkovs, Žans Pols Ndžumeks Ndeki un Deniss Kačanovs. Berlīnē aizsardzības kvartetu veidoja Grigorijs Čirkins, Pāvels Mihadjuks, Dzamperīni un Aleksandrs Solovjovs. Neticamas pārvērtības, turklāt tās notiek augsta ranga turnīru laikā. Protams, katram aizgājējam un katram atnācējam aizsardzības līnijā var atrast savu ieganstu, bet īpaši gribētos izcelt 21 gadu vecā Solovjova nostāšanos pie aizsardzības bastioniem. Viņš vēl pirms dažiem gadiem spēlēja uzbrukumā, vēl nesen darbojās pussarga postenī, bet tagad pārkvalificējies par aizsargu. Šīs pārbīdes iedīglis radās iepriekšējā "Ventspils" trenera Romana Grigorčuka laikā, jo jau treniņnometnē pavasarī viņš iemēģināja Solovjovu šādā ampluā. Solovjova iepriekš apgūtās iemaņas lieti noder tagad, jo Berlīnē viņš nodemonstrēja, kā darbojas mūsdienu malējie aizsargi – viņi vairs nekautrējas pieslēgties uzbrukumiem.

"Uzvarēt sešās spēlēs," tā treneris Dzavetjēri dienu pirms mača pret "Hertha" atbildēja uz jautājumu, cik daudz punktu viņš vēlas izcīnīt Eiropas līgas grupu turnīrā. Tobrīd tas izklausījās pēc puiciskas bravūras pagalmā. Toties dienu vēlāk Dzavetjēri apliecināja, ka neaizraujas ar tukšvārdību, jo laukumā "Ventspils" nebūt neizskatījās vājāks par klubu no Vācijas bundeslīgas. Tas rosina optimismu pirms atlikušajām piecām spēlēm Eiropas līgas grupā. Nākamā ventspilniekiem būs 1. oktobrī "Skonto" stadionā pret Nīderlandes "Heerenveen".

***

UE-FA Eiropas līga

"Hertha" (Berlīne, Vācija) un "Ventspils" (Latvija) 1:1 (1:0)

Vārti: Piščeks (34.) 1:0, Gauračs (48.) 1:1

"Hertha": Drobnijs (Burherts 21.); Šteins, Frīdrihs, Bengtsons, Jankers; Hartmanis (Dardai 77.), Siseru; Niku,

Domovčijskis, Piščeks (Cesars 67.); Ramoss.

"Ventspils": Česnovskis; Čirkins, Mihadjuks, Dzamperīni, Solovjovs;

Višņakovs (Butriks 72.), Žigajevs (Ndeki 86.), Laizāns, Kosmačovs, Cigirlašs (Astafjevs 75.); Gauračs.

Brīdināti: Bengtsons, Šteins (abi "Hertha"), Žigajevs ("Ventspils")

Tiesnesis: Alans Kellijs (Īrija)

Skatītāji: 13 454

Svarīgākais