Latvijas futbola izlase sāks EČ kvalifikāciju; ar jaunu treneri pret favorītiem

TREŠĀ IZLASE. Latvijas izlase Slavišam Stojanovičam viņa trenera karjerā ir trešā valsts izlase. Vai tajā veiksies vislabāk? © Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Latvijas futbola izlase šonedēļ ar spēlēm Skopjē un Varšavā jauna galvenā trenera vadībā uzsāks 2020. gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju.

Nekad nav bijusi un droši vien nekad nebūs tāda grupa pasaules vai Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, kurā Latvijas izlase būs viena no favorītēm, taču tas nenozīmē, ka mūsu izredzes tikt finālturnīrā vienmēr ir bezcerīgas. EURO 2004 kvalifikācijā to jau pierādījām. Arī šoreiz Latvijas izlase vienā grupā ar Ziemeļmaķedoniju, Poliju, Austriju, Slovēniju un Izraēlu nav viena no favorītēm. Ņemot vērā pēdējo turnīru rezultātus - drīzāk pastarīte. Jācenšas pierādīt, ka tā nav. Finālturnīrā iekļūs katras grupas divas labākās komandas, un mums jāpacenšas vismaz ietekmēt spēkošanos par ceļazīmēm uz finālturnīru.

Latvijas izlase savu septīto Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru sāks ar jaunu galveno treneri - slovēni Slavišu Stojanoviču - un divām spēlēm viesos ar divām no grupas favorītēm - 21. martā ar Ziemeļmaķedonijas un 24. martā ar Polijas izlasi. Pārsteidzošu vārdu starp izlases kandidātiem nav. 18 gadu vecais pussargs (aizsargs) Kristers Tobers no FK Liepāja? Tas nepārsteidz. Jauneklis aizvadīja labu savu pirmo sezonu virslīgā un vietu starp kandidātiem nopelnīja ar sniegumu laukumā, nevis tikai tāpēc, ka ir jauns un perspektīvs (par viņu interesi izrādot viens no slavenākajiem Skotijas klubiem Glāzgovas Rangers). Tikai vienu dienu izlasē atkal bija centra pussargs Artūrs Zjuzins no RFS, kurš visu pagājušo sezonu izlaida savainojuma dēļ un kurš ir viens no mūsu retajiem spēles diriģentiem, bet... Pagaidām neizprotams trenera lēmums. Starp kandidātiem ir 17 futbolistu no Latvijas virslīgas klubiem, divi debitanti (bez Tobera vēl arī centra aizsargs no Riga FC Antonijs Černomordijs) un trīs laukuma spēlētāji, kuriem izlases rindās ir mazāk par piecām spēlēm. Tā ka redzēsim jau zināmas sejas, un atliek tikai ieraudzīt, cik labi jaunais galvenais treneris jau būs paspējis tās iepazīt, lai izvēlētos un katru izmantotu ar maksimālu lietderību.

Pretinieku rindās ir pasaules līmeņa zvaigznes un ir vairāki spēlētāji no Eiropas TOP līgām - piemēram, Polijas izlasē ir pat 15 futbolistu no piecām Eiropas TOP līgām.

Ziemeļmaķedonijas izlases lielākā zvaigzne ir 35 gadus vecais uzbrucējs Gorans Pandevs, kuram spēle pret Latviju būs 100. spēle izlasē. Itālijas čempions un UEFA Čempionu līgas uzvarētājs Milānas Inter rindās pašreiz spēlē Genoa komandā un svētdien guva vārtus mačā ar čempionu Turīnas Juventus, kurā Dženovas klubs uzvarēja ar 2:0. No Itālijas B sērijas kluba Palermo nāk uzbrucēji Aleksandrs Trihkovskis un Ilija Ņesterovskis, no Spānijas La Liga kluba Levante - pussargs Eniss Bardi, pamatvārtsargs Stole Dimitrievskis ir no Spānijas 2. līgas kluba Rayo Vallecano, aizsargs Stefans Ristovskis pārstāv vienu no slavenākajiem Portugāles klubiem Lisabonas Sporting, bet Gjoko Zajkovs - Beļģijas virslīgas klubu Charleroi, savukārt pussargs Ezgjans Alijovskis - vienu no pašreizējiem Anglijas Championship līderiem Leeds United. Pašmāju klubus pārstāv tikai trīs futbolisti.

Poļu lielākā zvaigzne ir Minhenes FC Bayern uzbrucējs Roberts Levandovskis, bet vēl uzbrukuma līnijā ir arī Arkadiušs Miliks no Itālijas vicečempiona Napoli un Kžištofs Pjonteks, kurš šogad spilgti debitēja AC Milan rindās - seši vārti astoņās spēlēs. Pamatvārtsargs, visticamāk, būs Džanluidži Bufona aizstājējs Juventus vārtos Vojcehs Ščensnijs, joprojām ierindā ir Kuba jeb Jakubs Blaščikovskis (tagad spēlē Krakovas Wisla), bet vēl ir Kamils Gliks no Monaco, Pjotrs Zeļinskis no Napoli, Gžegožs Krihovjaks no Maskavas Lokomotīves, Jans Bednareks no Southampton, Krols Linetijs un Bartošs Berešiņskis no Sampdoria...

Ar Ziemeļmaķedoniju esam spēlējuši vienu pārbaudes spēli viesos pirms pieciem gadiem (1:2), ar poļiem spēlējām 13 reižu, taču pēdējo reizi vēl 2012. gada maijā (0:1). Pēdējās kvalifikācijas spēles ar Poliju bija mums tik vēsturiskajā EURO 2004 turnīrā (1:0 viesos un 0:2 mājās).

Pirmā spēle mājās Latvijas izlasei būs 7. jūnijā ar Izraēlu. Vai mums jau būs kaut viens punkts?

Svarīgākais